Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

ρημα   божието говорене   божиите деца   възгордяване   романи   сабя   светец   спасение за мъртвите   спасение след смъртта   юдеин  

виж всички тематики

Реплики

 
 
Владо   08.12.20 10:26
След като бе наказан за вярата си (10г. в щатски затвор), Д-р Кент Ховинд отново е на бойната линия в ю-туб: Dr. Kent Hovind - The Long War Against God.
 
Владо   29.11.20 15:57

Истината за 2СВ, а и не само, ще я разберем, да.

Четох веднъж за лагера на комунистите край Ловеч, от очевидец, комуто Бог спасява живота чудно: буквално се втресох от жестокостта и сатанизма на човеците, които са отговаряли за "затворените и подложени на изправителен труд граждани". Не спах, ужасен от безчовечността и липсата на страх, че ВЕРОЯТНО има Бог, пред който всеки ще отговаря. Безбожието е страшно и води доужасни извращения.

И досега, м-у другото, хората в Ловеч смятат, че в лагера са били затваряни "престъпници и лоши хора"...

 
Владо   29.11.20 15:57
Безспорно в деня, когато народите както водите се стичат в моретата, ще се стекат пред престола на Древния по дни и на Неговия Агнец, ИСТИНАТА ще се чуе из устата Божии и всяко сърце ще я разбере: комуто за съд- съда, комуто за оправдание - оправданието.

Злите империи на САЩ и СССР са вършили и вършат жестокости и несправедливи неща както със своите си граждани, така и с други, че е трудно да се повярва. От гладомора, през разстрели и зверски гаври с телата на хора, до днешните убийства и планирани "ваксини" .
 
eureth   29.11.20 14:13
Зная как изглеждат нещата, но имайки предвид, че дори някои плътски израелци не приемат фундаментални точки и догми от официалната проповед и катехизис на победителите-съюзници (болшевишкия СССР, Fed-ския ОАД(“САЩ”) и т.н.)) относно 2СВ, то за мен това е знак, че когато Божият син, помазаник-цар и съдия над всички, Исус от Назарет се върне тук за съд и 1000-год. царуване и в неговото царство насядат онези, които той е избрал, то дори и по тази тема най-вероятно ще има неочаквани Божии разкрития и съдебни решения.

Предпочитам да изчакам до Божия съд, за да науча само истината по различните точки по тези и подобни тежки и болни въпроси. Не пише напразно: "Затова не съдете нищо преждевременно, докато не дойде Господарят, който ще извади на светло скритото в тъмнината и ще изяви намеренията на сърцата."
(явно и Бог ще да се е "заблудил"... по тия "конспиративни теории" и "конспирации"... )
 
Владо   29.11.20 09:00
ПП: че то "лъжливи свидетели" винаги има - стига да има значимо събитие. Дори и до сега има хора, твърдящи, че са преживели "лична среща с Исус", които като ги слушам потъвам от срам...
 
Владо   29.11.20 08:58
Старици, лъжещи свой познат в личен разказ за живота си?! Смешно.
Видеата от Аушвиц, Аушвиц-Бернеау, Лайпциг, Бухенвалд и къде ли още не, са ясни. Спомени и разкази на очевидци, намерени тефтери с описания (дори и детски), свидетелстват. Е, то винаги има някаква вероятност едно събитие да е манипулирано, но това конкретно, е абсурдно: при живи свидетели, документация и спомени на очевидци...
 
eureth   29.11.20 00:21
Очевидно говоря за онова, относно което Пилат е попитал Исус. Защо ли не е получил отговор?...

Попадал съм на различни видеота, които нагледно разобличават разни т.нар. "свидетели" и "свидетелства" относно тези неща, както и популярни вярвания, стереотипи и "конспирации" по тези въпроси, така че засега предпочитам да изчакам докато истинският Божий помазаник-цар и съдия, Исус от Назарет, седне на престола си за съд и се произнесе с окончателно съдебно решение и по този въпрос, правейки както винаги истината да възтържествува. В този смисъл е хубаво, че Той има последната дума.

Не че тази тема е най-важната за мен, но все пак, понеже тогава са били убити гигантски маси от хора - скъпоценни Божии създания в очите на Бога - по цялата земя (казват - над 100 милиона души), предполагам, че тази и други подобни световни човешки трагедии ще бъдат разгледани със съответната тежест от Божия син, вкл. изваждайки на показ и всички скрити неща, както неслучайно пише ("конспирациите", така да се каже - както често манипулират овцете да не мислят, да не разсъждават и да не задават въпроси).
 
Владо   28.11.20 22:25
:) Не знам чия "истина" за 2СВ имаш в предвид, но съм провеждал разговори с хора, ПРЕКИ СВИДЕТЕЛИ на нацисткият режим и жестокости. Конспирациите са винаги интригуващи, но те падат в нозете на свидетелите. :)
 
eureth   26.05.20 20:57
Трудна и противоречива тема, понеже не е лесно да се намери надеждна и достоверна информация.

Чакам времето, когато Божият син - истинският и законен Божий помазаник-цар и съдия Исус от Назарет, ще седне на престола си за съд и ще извади на показ цялата истина за 2СВ, а и за всичко по тази греховна отиваща си земя.

Попаднах на следната връзка, където например оспорват това, което пропагандната машина на военните победители от 2СВ проповядва:

https://ww2truth.com/

 
Владо   11.05.20 01:34
ПП : филма на Ray има български субтитри! Трябва да се намерят в менюто!

Форуми :: Краят на епохата << Предишна тема | Следваща тема >>
 
Някои въпроси за хилиазма (Г.Шопов) - доводи в подкрепа на амилениализма
Започване на нова тема
    

09.01.15 05:48 Цитирай
изказвания: 4922
Копирам тук цитата от Г.Шопов, поместен в дневника на Julian, тъй като целта на Дневниците основно е споделяне на лични виждания, мнения, учения.

Другият вариант е да копираме този  текст в Библиотеката, но тъй като това не е книга или дори завършена статия, ми се струва по-уместно да е тук във форума и да се обсъди.

Ако няма възражния, ще преместя и коментарите от дневника тук.
--------------------------------------------------

В ПРИТЧИТЕ НА ИИСУС

 Друга притча им предложи, като каза: Небесното царство се оприличава на човек, който е посял добро семе на нивата си; но, когато спяха човеците, неприятелят му дойде и пося плевели между житото, и си отиде. И когато поникна стволът и завърза плод, тогава се появиха и плевелите. А слугите на домакина дойдоха и му казаха: Господине, не пося ли ти добро семе на нивата си? тогова откъде са плевелите? Той им каза: Някой неприятел е сторил това. А слугите му казаха: Като е тъй искаш ли да идем да го оплевим? А той каза: Не искам; да не би, като плевите плевелите, да изскубете заедно с тях и житото. Оставете да растат и двете заедно до жетва; а във време на жетва ще река на жетварите: Съберете първо плевелите, и вържете ги на снопове за изгаряне, а житото приберете в житницата ми. Мат. 13:24-30
Ето и тълкуванието на притчата, дадено от самия Иисус:
Тогава Той остави народа и дойде в къщи. И учениците Му се приближиха при Него и казаха: Обясни ни притчата за плевелите на нивата. А в отговор Той каза: Сеячът на доброто семе е Човешкият Син; нивата е светът; доброто семе, това са чадата на царството; а плевелите са чадата на лукавия; неприятелят, който ги пося, е дяволът; жетвата е свършекът на века; а жетварите са ангели. И тъй, както събират плевелите и ги изгарят в огън, така ще бъде и при свършека на века. Човешкият Син ще изпрати ангелите Си, които ще съберат от царството Му всичко що съблазнява, и ония, които вършат беззаконие, и ще ги хвърлят в огнената пещ; там ще бъде плач и скърцане със зъби. Тогава праведните ще блеснат като слънцето в царството на Отца си. Който има уши [да слуша], нека слуша. Мат. 13:36-43
 
Иисус обяснява преобразите в притчата. Жетвата е свършекът на века. Тогава неправедните ще бъдат хвърлени в огненото езеро, а праведните ще бъдат при Бога. От разясненията на Иисус се вижда, че той говори за едно възкресение на праведните и неправедните.
Ето и още една прича, която Иисус разтълкува по същия начин:
Небесното царство прилича още на мрежа, хвърлена в езерото, която събира риби от всякакъв вид, и, като се напълни изтеглиха я на брега, седнаха и прибраха добрите в съдове, а лошите изхвърлиха. Така ще бъде и при свършека на века; ангелите ще излязат и ще отлъчат нечестивите измежду праведните, и ще ги хвърлят в огнената пещ; там ще бъде плач и скърцане със зъби, [Исус им казва]: Разбрахте ли всичко това? Те Му казват: Разбрахме. Мат. 13:47-51
Изтеглянето на мрежата е преобраз на възкресението при свършека на века. Лошата риба са неправедните, които ще бъдат хвърлени в огнаната пещ. Иисус говори за едно изтегляне на мрежата - едно възкресение на праведните и неправедните.
В ПОУЧЕНИЯТА НА ИСУС
 
ИИСУС ГОВОРИ ЗА ЕДНО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ОТ ГРОБОВЕТЕ – НА ПРАВЕДНИ И НЕПРАВЕДНИ
Недейте се чуди на това; защото иде час, когато всички, които са в гробовете, ще чуят гласа Му, и ще излязат; ония, които са вършили добро, ще възкръснат за живот, а които са вършили зло, ще възкръснат за осъждане. Йоан 5:28-29
Иисус има в предвид бъдеще време, затова казва: "иде час, КОГАТО". Той говори за едно възкресение на праведните и неправедните в това бъдеще време. 
А Той мълчеше и не отговори нищо. Първосвещеникът пак Го попита, като Му каза: Ти ли си Христос, Син на Благословения?А Исус рече: Аз съм; и ЩЕ ВИДИТЕ Човешкия Син седящ отдясно на силата и идещ с небесните облаци.Марк 14:61-62
Иисус им каза, че ще Го видят идещ с небесните облаци! Иисус каза това на Синедреона, а не на читателите на Библията. Синедреонът, който осъди Иисус, ще Го види идващ на небесните облаци. Как ще Го видят, ако не са възкресени?! Синедриона ще Го види, защото ще се изпълни казаното от Христос:
Недейте се чуди на това; защото иде час, когато всички, които са в гробовете, ще чуят гласа Му, и ще излязат; ония, които са вършили добро, ще възкръснат за живот, а които са вършили зло, ще възкръснат за осъждане. Йоан 5:28-29
Когато Иисус дойде, всички ще възкръснат, включително и Синедреона. Тогава ще се сбъднат и думите от Откровение 1 глава:
Ето, иде с облаците, и ще Го види всяко око , и ония, които Го прободоха; и ще се разплачат пред Него всички земни племена. Да, амин! Откр. 1:7
Кои са онези които го прободоха? Римляните? Може би! Според мен тук става въпрос за юдеите (включително Синедреона), които прободоха Христос с ръката на римляните. 
Когато Иисус дойде всички ще възкръснат и ще Го видят, включително и Синедреона. Т.е. праведните и неправедните ще възкръснат и ще видят Неговото завръщане. 
В ПОУЧЕНИЯТА НА ПАВЕЛ:
 
Павел разяснява каква ще бъде съдбата и на неправедните:
А за годините и времената, братя, няма нужда да ви се пише; защото вие добре знаете, че Господният ден ще дойде като крадец нощем. Когато казват: Мир и безопасност! тогава ще ги постигне внезапно погубление, като болките на непразна жена, и никак няма да избягнат. Но вие, братя, не сте в тъмнина, та да ви постигне оня ден като крадец. 1Сол. 5:1-4
В 1 Солунци отново виждаме, че при Господното пришествие праведните ще възкръснат за да бъдат с Христос, а неправедните ще бъдат погубени.
Понеже е справедливо пред Бога да въздаде скръб на ония, които ви оскърбяват, а на вас, оскърбените, да даде утеха (както и на нас), когато се яви Господ Исус от небето със Своите силни ангели, в пламенен огън да даде възмездие на ония, които не познават Бога, и на ония, които не се покоряват на благовестието на нашия Господ Исус. Такива ще приемат за наказание вечна погибел от присъствието на Господа и от славното явление на Неговата сила, когато дойде в оня ден да се прослави в Своите светии и да се покаже чуден между всичките повярвали, (следователно и между вас, защото вие повярвахте нашето свидетелство). 2 Сол.1:6-10
При явяването на Господ Иисус от небето, възмездие ще бъде дадено на тези, които не познават Бога и на ония, които не се покориха на благовестието. Кои останаха неспоменати до тук? – Само праведните.
Какъв извод може да направим от казаното до тук? В стиха пише, че като дойде Иисус неправедните ще бъдат наказани с пламенен огън и вечна погибел. Когато дойде, не 1000 години след това!
Това, което е описано в 1 Кор 15 гл. е събитие, което става "тогава" - по едно и също време. Ето още веднъж реда на събитията, прдставени във времева линия:
В 1 Коринтяни 15 глава Павел описва само възкресението на вярващите. Тук той въобще не споменава кога останалите ще възкръснат. Но да видим какво по-точно описва Павел?
22 Защото, както в Адама всички умират, така и в Христа всички ще оживеят.23 Но всеки на своя ред; Христос първият плод, после, при пришествието на Христа, тия, които са Негови.24 Тогава ще бъде краят, когато ще предаде царството на Бога и Отца, след като унищожи всяко началство и всяка власт и сила.25 Защото Той трябва да царува, докато положи всички врагове под нозете Си.26 И смъртта, най-последен враг, и тя ще бъде унищожена,27 защото Бог "е покорил всичко под нозете Му". А когато ще е казал, че всичко е вече покорено, (с явно изключение на Този, Който Му е покорил всичко),28 когато казвам, ще Му е било покорено всичко, тогава и Сам Синът ще се покори на Този, Който Му е покорил всичко, за да бъде Бог все във все
..........................................................................
50 А това казвам, братя, че плът и кръв не могат да наследят Божието царство, нито тленното наследява нетленното.51 Ето, една тайна ви казвам: Не всички ще починем, но всички ще се изменим,52 в една минута, в миг на око, при последната тръба; защото тя ще затръби, и мъртвите ще възкръснат нетленни, и ние ще се изменим.53 Защото това тленното трябва да се облече в нетление, и това смъртното да се облече в безсмъртие.54 А когато това тленното се облече в безсмъртие, тогава ще се сбъдне писаното слово: "Погълната биде смъртта победоносно".55 О смърте, где ти е победата? О смърте, где ти е жилото?56 Жилото на смъртта е грехът, и силата на греха е законът;57 но благодарение Богу, Който ни дава победата чрез нашия Господ Исус Христос.58 Затова възлюбени мои братя, бъдете твърди, непоколебими, и преизобилвайте всякога в Господното дело, понеже знаете, че в Господа трудът ви не е празен.
Павел описва едно събитие. Това събитие е Второто Пришествие. При второто идване на Христос, ще изсвири последна тръба. При тази последна тръба починалите вярващи ще възкръснат, а живите ще се видоизменят. При тази последна тръба тленното ще се облече в нетление - смъртното ще се облече в безсмъртие. Когато тленното се облече в нетление и смъртното се облече в безсмъртие, тогава смъртта ще бъде победена. Когато смъртта, последния враг, бъде победена, тогава Христос ще предаде царството на Бога и Отца. Всичко това е едно събитие, което става при пришествирето на Христос.
Това, което съм описал е наблюдение на текста, а не тълкувание. Ето същото наблюдение представено под формата на въпроси, като отговорите са думите на самия aпостол Павел:
В: До кога Иисус трябва да царува?О: Докато положи всички врагове под нозете Си. (1Кор. 1:25) 
В: Кога ще положи всички врагове под нозете си?О: Когато и смъртта, най-последен враг, и тя ще бъде унищожена, (1Кор. 15:26)
В: Кога смъртта, най-последния враг ще бъде унищожена?О: Когато това тленното се облече в безсмъртие, тогава ще се сбъдне писаното слово: "Погълната биде смъртта победоносно". (1Кор. 15:54)
В: Кога това тленното ще се облече в безсмъртие?О: В една минута, в миг на око, при последната тръба; защото тя ще затръби, и мъртвите ще възкръснат нетленни, и ние ще се изменим. (1Кор. 15:52)
В: Кога ще стане това възкресение?О: Защото, както в Адама всички умират, така и в Христа всички ще оживеят. Но всеки на своя ред; Христос първият плод, после, при пришествието на Христа, тия, които са Негови. (1Кор. 15:22-23)


Иисус идва (1Кор 15:22-23) => Последна тръба (1Кор 15:52) => Възкресение (1Кор 15:52-53) => Смъртта, последния враг е унищожена  (1Кор 15:53-57) => Христос предава царството на Отца  (1Кор 15:24-26) 
Коринятните са нямали препратки в писмото на Павел към Откровение 20 глава, за да решат, че тези събития стават за период от 1000 години.
ЕДНО ВЪЗКРЕСЕНИЕ В КРАЯ НА ВЕКА

Teзи, които тълкуват 1000 години буквално, вярват в две възкресения. Според тях, праведници възкръсват и в двете възкресения - в първото и във второто.

На всякъде в Писанието се говори за ЕДНО възкресение. Също така се говори за ЕДНО възкресение на праведните. ЕДНО възкресение в края на века.

Йов 14:12 Така човек ляга, и не става вече; ДОКАТО НЕБЕСАТА НЕ ПРЕМИНАТ ТЕ НЯМА ДА СЕ СЪБУДЯТ, И няма да станат от съня си.
Даниил 12 глава 1 И в онова време великият княз Михаил, който се застъпва за твоите люде, ще се подигне; и ще настане време на страдание, каквото никога не е бивало откак народ съществува до онова време; и в онова време твоите люде ще се отърват, - всеки, който се намери записан в книгата. 2 И МНОЖЕСТВОТО ОТ СПЯЩИТЕ В ПРЪСТТА НА ЗЕМЯТА ЩЕ СЕ СЪБУДЯТ, ЕДНИ ЗА ВЕЧЕН ЖИВОТ, А ЕДНИ ЗА СРАМ И ВЕЧНО ПРЕЗРЕНИЕ.3 Разумните ще сияят със светлостта на простора, и ония, които обръщат мнозина в правда като звездите до вечни векове.
Матей 22:23 В същия ден дойдоха при Него садукеи, които казват, че няма възкресенИE и попитаха Го, казвайки:
Матей 22:28 И тъй, във възкресениеTO на кого от седмината ще бъде жена? защото те всички я имаха.
Матей 22:30 Защото във възкресениеTO нито се женят, нито се омъжват, но са като [Божии] ангели на небето.Матей 22:31 А за възкресениеTO на мъртвите, не сте ли чели онова, което Бог ви говори, като казва:
Марк 12:18 След това дохождат при Него садукеи, които казват, че няма възкресенИЕ; и питат Го, казвайки:
Марк 12:23 Във възкресениеТО, на кого от тях ще бъде жена? защото и седмината я имаха за жена.
Лука 14:14 и ще бъдеш блажен, защото, понеже те нямат с какво да ти отплатят, ще ти бъде отплатено във възкресениеТО на праведните.
Лука 20:27 Тогава се приближиха някои от садукеите, които твърдят, че няма възкресенИЕ, и Го попитаха, казвайки:
Лука 20:33 И тъй, във възкресениеТО, на кого от тях ще бъде жена? защото и седмината я имаха за жена.
Лука 20:35 а ония, които се удостоят да достигнат онзи свят и възкресениеТО от мъртвите, нито се женят нито се омъжват.
Лука 20:36 И не могат вече да умрат, понеже са равни на ангелите; и, като участници на възкресениеТО, са чада на Бога.
Йоан 5:28-29 28 Недейте се чуди на това; защото иде час, когато всички, които са в гробовете, ще чуят гласа Му, 29 и ще излязат; ОНИЯ, КОИТО СА ВЪРШИЛИ ДОБРО, ЩЕ ВЪЗКРЪСНАТ ЗА ЖИВОТ, А КОИТО СА ВЪРШИЛИ ЗЛО, ЩЕ ВЪЗКРЪСНАТ ЗА ОСЪЖДАНЕ.
Йоан 6:39 - 40 39 И ето волята на Този, Който Ме е пратил: от всичко, което Ми е дал, да не изгубя нищо, но да го възкреся в последния ден. 40 Защото това е волята на Отца Ми: всеки, който види Сина и повярва в Него, да има вечен живот, и Аз да го ВЪЗКРЕСЯ В ПОСЛЕДНИЯ ДЕН
Йоан 6:54 Който се храни с плътта Ми и пие кръвта Ми, има вечен живот; и Аз ще го ВЪЗКРЕСЯ В ПОСЛЕДНИЯ ДЕН.
Йоан 11:24 Казва Му Марта: Зная, че ще възкръсне във възкресениеTO на последния ден.
Йоан 11:24 Казва Му Марта: Зная, че ще възкръсне във ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА ПОСЛЕДНИЯ ДЕН.
Йоан 11:25 Исус й рече: Аз съм възкресениеTO и живота; който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее;
Лука 14:14 и ще бъдеш блажен, защото, понеже те нямат с какво да ти отплатят, ще ти бъде отплатено във възкресениеТО на праведните
Деяния 4:2 възмутени за гдето те поучаваха людете и проповядваха, в името на Исуса, възкресениеTO на мъртвите
Деяния 17:32 А като чуха за възкресениеTO на мъртвите, едни се подиграваха, а други рекоха: За тоя предмет пак ще те слушаме.
Деяния 23:6 А когато Павел позна, че една част са садукеи, а другите фарисеи извика в синедриона: Братя, аз съм фарисей, син на фарисеи; съдят ме поради надеждата и учението за възкресениеTO на мъртвите.
Деяния 24:15 и че се надявам на Бога, че ще има ВЪЗКРЕСЕНИЕ НА ПРАВЕДНИ И НЕПРАВЕДНИ, което и те сами приемат.
Деяния 24:21 освен, ако е само в тоя вик, който издадох като стоях между тях: Поради учението за възкресениеTO на мъртвите ме съдите днес.
1 Коринтяни 15:12 Ако се проповядва, че Христос е възкресен от мъртвите, как казват някои между вас, че няма възкресенИЕ на мъртвите?
1 Коринтяни 15:13 Ако няма възкресенИЕ на мъртвите, то нито Христос е бил възкресен;
1 Коринтяни 15:21 Понеже, както чрез човека дойде смъртта, така чрез човека дойде възкресениеТО на мъртвите.
1 Коринтяни 15:42 Така е и възкресениеТО на мъртвите. Тялото се сее в тление, възкръсва в нетление;
1 Коринтяни 15:52 в една минута, в миг на око, при последната тръба; защото тя ще затръби, и мъртвиТЕ ще възкръснат нетленни, и ние ще се изменим.
1 Солунци 4:16-17 16 Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и МЪРТВИТЕ В ХРИСТА ЩЕ ВЪЗКРЪСНАТ ПО-НАПРЕД; 17 ПОСЛЕ НИЕ, КОИТО СМЕ ОСТАНАЛИ ЖИВИ, ЩЕ БЪДЕМ ГРАБНАТИ ЗАЕДНО С ТЯХ в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа.
Филипяни 3:11 дано всякак достигна възкресениеТО на мъртвите.
2 Тимотей 2:18 които се отстраниха от истината, като казват, че възкресениеТО е вече станало, та събарят вярата на някои.

Матей 13:24-30 Друга притча им предложи, като каза: Небесното царство се оприличава на човек, който е посял добро семе на нивата си; но, когато спяха човеците, неприятелят му дойде и пося плевели между житото, и си отиде. И когато поникна стволът и завърза плод, тогава се появиха и плевелите. А слугите на домакина дойдоха и му казаха: Господине, не пося ли ти добро семе на нивата си? тогова откъде са плевелите? Той им каза: Някой неприятел е сторил това. А слугите му казаха: Като е тъй искаш ли да идем да го оплевим? А той каза: Не искам; да не би, като плевите плевелите, да изскубете заедно с тях и житото. Оставете да растат и двете заедно до жетва; а във време на жетва ще река на жетварите: Съберете първо плевелите, и вържете ги на снопове за изгаряне, а житото приберете в житницата ми.
Матей 13:36-43 Тогава Той остави народа и дойде в къщи. И учениците Му се приближиха при Него и казаха: Обясни ни притчата за плевелите на нивата. А в отговор Той каза: Сеячът на доброто семе е Човешкият Син; нивата е светът; доброто семе, това са чадата на царството; а плевелите са чадата на лукавия; неприятелят, който ги пося, е дяволът; жетвата е свършекът на века; а жетварите са ангели. И тъй, както събират плевелите и ги изгарят в огън, така ще бъде и при свършека на века. Човешкият Син ще изпрати ангелите Си, които ще съберат от царството Му всичко що съблазнява, и ония, които вършат беззаконие, и ще ги хвърлят в огнената пещ; там ще бъде плач и скърцане със зъби. Тогава праведните ще блеснат като слънцето в царството на Отца си. Който има уши [да слуша], нека слуша.
Матей 13:47-51 Небесното царство прилича още на мрежа, хвърлена в езерото, която събира риби от всякакъв вид, и, като се напълни изтеглиха я на брега, седнаха и прибраха добрите в съдове, а лошите изхвърлиха. Така ще бъде и при свършека на века; ангелите ще излязат и ще отлъчат нечестивите измежду праведните, и ще ги хвърлят в огнената пещ; там ще бъде плач и скърцане със зъби, [Исус им казва]: Разбрахте ли всичко това? Те Му казват: Разбрахме.
Забележете, че навсякъде за възкресението се говори в единствено число. ЕДНО възкресение. ЕДНО възкресение на праведните. ЕДНО възкресение в края на века. 


[ Редактирано 18.12.15 22:50 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласувана хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
    /из п-мо до римл., 9/

Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6

Най-отгоре
алегорично царуване,   амилениализъм,   милениум
    
09.01.15 18:18 Цитирай
изказвания: 611
аз лично не възразявам коментарът ми в дневникът да се помести и тук, заедно с линкът към онзи православен форум. Нека се чете темата, понеже тия алегорични тълкувания, нищо друго няма да направят, освен че ще спомогнат за прокарването на измамата на антихриста в умовете на вярващите.
/OK, за момента копирам тук коментарите от Дневника:
eureth/от small axe в 04.01.15 21:12
Отговори на това
 
Гост
IP: 212.25.39.80
има и едно възкресение на неправедните. Ако този г-н Шопов е същият Жоро от форумът на Православие БГ, то с него имаме една километрична тема относно милениума във въпросният форум в която на всеки стана ясно че идеите които той и православните защитават за амилениализма са невярни. Ако е същият човек то ще сложа линк тук за онази въпросна тема казваше се темата- " Краят на времената"
от Julian в 06.01.15 20:29
Отговори на това
 
Гост
IP: 82.181.204.103
Сложи линка, щом има материал.
от small axe в 08.01.15 00:15
Отговори на това
 
Гост
IP: 87.120.222.35
Темата започва по същество след страница номер 3, след изказването на Жоро относно милениума.. линк- http://forums.pravoslavie.bg/viewtopic.php?f=20&t=1639&start=30


[ Редактирано 14.01.15 16:59 ]

Най-отгоре

    
09.01.15 20:58 Цитирай
изказвания: 181
"понеже тия алегорични тълкувания, нищо друго няма да направят, освен че ще спомогнат за прокарването на измамата на антихриста в умовете на вярващите."
Доста крайно изказване, показващо подхождане към темата с някаква доза предрасъсдък...

Най-отгоре

    
11.01.15 11:55 Цитирай
изказвания: 611
Не е крайно изказването, все пак всяка измама, затова е измама, понеже води именно до крайната цел на злото- Измамата която антихриста ще прокара, за да измами АКО е възможно и избраните. Алегоричните тълкувания, са човешка измишльотина и те отварят врати, които водят до нови и нови и така става страхотна каша.
 
Нека се чете темата в тоя форум в православие бг, и там се вижда, ако се чете внимателно че опонетите насреща, въобще не отговарят по същество на никой от основните въпроси които съм задал. Как така народите ги приравнявата и правят еквивалентни на вярващите, че сатана не можел да ги мами? Как така те /православните/ били вече участвали в първото възкресение, когато то още не е станало, и как като участници вече в това възкресение, смърта още има власт над тях, главите им са на раменете им, нямат прославени тела и тн и тн. абсурди.. Нямало второ възкресение и тн.. то явно пише че има, понеже е казано - това е първото възкресение, после има писано- Другите мъртви не оживяха докле не се свършиха 10000 та години. Ето как и защо онова е наречено първото, понеже има и второ сетне. Където оживяват мъртвите извън Христа през всички поколения, както и починалите по време на милениалното царство на Месията. Някои от тези починали ще се намерят в книгата, други няма, но това е второто възкресение и явяването пред големият бял престол. Когато пише - ПЪРВОТО, това ясно показва, че има и последващо, иначе щеше да пише само- ВЪЗКРЕСЕНИЕТО, а не първото. Това ако не им е ясно, макар в темата да се вижда че мнозина от тях пишат без хабер да имат какво пишат, понеже не са подготвени, та това ако не им е ясно, то те явно не мислят логично и честно по ясно написаното в писанието. Не са като беряните, да изследват писанията, ами изследват писаното от някакви техни авторитети, но така правят във всяка секта.. 
Ето как- поради измамните алегорични тълкования, хората в последните времена ще са подведени, че този тн антихрист който ще се появи, те ще го приемат за месията Исус който идва втори път да установи царството си. Понеже тези хора мислят че вече са в края на тн. милениум, той всъщност бил минал и така когато се яви антихриста, те ще го сметнат за Христос, понеже поради писаното в писанието , антихриста иде преди милениума, а той за тях бил вече свършил, или свършвал, така че антихристът те го смятат за вече дошъл някога. Така излиза според обърканите им обяснения и мисли.. Ето я измамата, или част от нея, която ще цели да обърка дори и избраните..!
 
Човек трябва да мисли с главата си, не със нечия друга глава. Оригенова или августинова.. Всичко им е алегория, вероятно и самото им спасение е една алегория, натам отиват нещата. Всички пророчедтва се сбъдват буквално, само тия за милениума, 1 то възкресение и тн. били небуквални а алегоричини?!? За тях първото възкресение било новорждението?!? Ето алегоричните тълкувания какви небивалици сътворяват.. Отказаха да проумеят че новорождението е раждане свише, раждане отгоре, чрез Божият дух, но това не е възкресението за което говори Павел, при което става промяната на нашето тяло. Те си наумяват нещо и понеже доктрината им изисква да са в милениума вече, трябва да съчинят и това, че трябва да е станало първото възкресение, и оп- решават че това е новорождението. Но писаното в писанието стои като котва. Там ясно е казано в 1 коринтяни 15 глава, че първото възкресение е оживяването БУКВАЛНО от умрелите и става при пришествието, когато става и грабването. Ясно е казано, че това е ПЪРВОТО възкресение.
 Тяхното обяснение противоречи не остро, то направо отхвърля думите на апостол Павел и като прави това, само себе си определя като лъжливо тълкувание.
Това си ми е личното мнение. А не че ги смятам тия братя, за небратя! Ако се каят от греховете истински и вярват в месията Исус то ги приемам за братя. Напротив, те мен смятат за такъв, небрат, но такива са повечето православни. Те са обсебени от идеята че имат монопол върху истината и те са истинните християни. Така разсъждават повечето ексклузивни християнски общества, някои от които клонят към култове, като мнението на авторитетите им, някакви старци, или отци, се поставят над писаното в Тората и Новозаветните книги. Така и дискутират, което може да се види от дискусията в техният форум. Това е една дискусия в която Жоро пише от позицията, незнайно защо, на ментор и определя кой какво знаел, незнаел, че дори имаше и откровени предупреждения, наместо отговори, да не се хулело православието, нещо което в нито един миг аз не съм правил, но напротив, постоянно се осмиваха неправославните..Въобще интересна дискусия и п(много показателна ако се проследят конкретно поставените въпроси и замазаните и често липсващи отговори, за сметка на това обилно обгърнати от православно високомерие.

[ Редактирано 11.01.15 16:05 ]

Най-отгоре

    
11.01.15 19:31 Цитирай
изказвания: 181
Прочетох цялата дискусия. Просто отстоявате позициите си. Нито Георги, нито Зограф са неподготвени или не очакващи Исус в прославената му плът.

Ти имаш предварителна рамка (презумция) според която тълкуваш, така и те.
За тях 1 во възкресение е на духа и второ на телата, за теб са две възкресения първо преди и второ след милениума.

Вискокомерие не видях. Били са изключително търпеливи...

Ще си позволя да цитирам от неправославен амилениалист отговора на въпросите които поставяш и които и мен вълнуват:

"Оставам с впечатление, че когато говориш за първото възкресение от дърветата не можеш да видиш гората. Йоан посочва 2 групи хора – убити и такива, които отказват да се поклонят на звяра. Можем да ги обобщим с думата „верни.” За тях Йоан казва, че възкръсват и царуват. Това е било огромно утешение и насърчение за гонената църква през 1 век, до която той пише. Общата идея на апостола е, че мъртви или живи християните, които са верни на Бога не могат да претърпят вреда, а получават единствено полза. А начина това да стане е да бъдат възкресени т.е. да се новородят. Интересно е, че не казваш нищо за ясните НЗ текстове, които описват новорождението именно като възкресение….


Имаш няколко забележки свързани с време и събития в Откровение – кой е звяра и кога се случва връзването на сатана? Темата е сложна и дълга, но най-просто:

А) Откровение не описва събитията хронологично – структурата му е циклична и описва няколко пъти и от различен ъгъл целия период между 1 и 2-то идване на Христос. (В тази връзка малка задачка-закачка – как при последователна структура второто идване на Христос е описано няколко пъти – 6:12-17; 11:15-19; 14:14-20; 19:11-21?).

Б) Много от символите, които Откровение използва не са свързани с някое конкретно събитие, а със събития, които се случват многократно в хода на човешката история. Най-общо – помощниците, които сатана извиква са 2 звяра и блудница. Първия звяр е политическата власт, която поставя себе си над Бога и преследва християните. Втория звяр (вероятно идентичен с лъжепророка) – е лъжерелигията, която отклонява хората от Христос чрез заблуда и често сътрудничи с властта. Голямата блудница е съблазънта на културата, която изкушава вярващите да направят компромис с моралните си стандарти. Когато Йоан е използвал тези образи те са били напълно понятни на християните от 1 век: те са били преследвани от Нерон и Диоклециан, култа към императора ги е задължавал да се покланят на императорския образ (ето втория звяр и образа му), а разпуснатия римски начин на живот ги е изкушавал да направят компромиси с живота си. Но в същото време Откровение не е писано единствено за християните от 1 век. И тези образи се появяват отново и отново през вековете – атеистичната държава, която преследва християните, исляма, който ги заблуждава и преследва сътрудничейки си на много места с държавата, хедонистичното съвременно общество, което се присмива на „задръстените” християни или работодателите, които ги принуждават да лъжат, за да изстискат по-големи печалби. Понеже съм дискутирал темата и на друго място, за да спестя преписване, моля те хвърли един поглед на коментар 6 и 7 тук
http://rado76.wordpress.com/2008/03/05/amilleniallism_1/

Надявам се, че бях достатъчно конкретен като ме помоли.

Не мисля, че получих отговор на стиховете, които казват, че сатана е победен, вързан и пленен. Те по никакъв начин не могат да бъдат прехвърлени в бъдещето – в контекста на Колосяни 2 например това ясно се свързва с кръста и е в минало време. Няма спор, че апостолите говорят за сатана като активен враг. Но те говорят за него и като за вече паднал и победен враг. Аз (и доколкото зная никой амилениалист) никога не съм отричал първото. Ще бъдеш ли достатъчно честен, за да признаеш не по-малко ясния език, който твърди второто? Бог и библията не винаги „играят” по нашите логически и „чисти” схеми и редовно ни предизвикват да погледнем и от друга перспектива. Лично аз приемам и двете за верни – две различни гледни точки/перспективи, които понякога ни е трудно да съвместим. Нека да направя една крачка по-нататък. Често когато НЗ използва езика на вече извоювана победа над сатана той го свързва с разпространението на благовестието. Така е в Колосяни 2:15-16 (виж ст. 13 и по-широкия контекст). Така е в Йоан 12:31 – думите са казани в контекста на гърците, които молят за среща с Исус. Така е в Лука 10:18 – ранното проповядване на учениците. Така е и в Матей 12:29 – Исус е силния човек, който връзва силния (използвана е същата гръцка дума както в Откровение). Това ново положение започва с идването на Исус – Симеон в Лука 1:31-32 говори за Него именно като за „спасение на всички народи” и „светлина, която да просвещава народите”. Сатана вече не е в състояние да попречи на това „просвещение” и не може да го спре по никакъв начин. Именно в този смисъл Откровение говори за сатана като за „вързан, за да не мами вече народите.” Това не значи, че той вече не е враг, който реално действа в света, срещу когото църквата се бори и който реално пречи на много хора да се обърнат към Бога, но означава, че въпреки всичките му усилия благовестието не може да бъде спряно и ще напредва. Спирам се отново толкова подробно на това понеже от отговора ти ми се струва, че не си разбрал съвсем ясно какво казвам. Няма полза сами да си създаваме сламени чучела, които след това да пробождаме победоносно. В случая мисля, че по-ясното разбиране на действителните твърдения на амилениалистите по този въпрос ще ти помогне да видиш, че когато дърпаш нишката се разплита не амилениалната позиция, а само твоята погрешна представа за нея.

Аргумента ти за пророчествата беше, че щом има детайли те по необходимост трябва да са буквални. Показах ти, че това не е така – детайли спокойно могат да се използват и за образен език. Всъщност аз почти не мога да си представя използване на образен език без детайли – именно те до голяма степен определят неговата красота и въздействие. Нещо повече – пророчествата като литературен стил в по-голямата си част са поезия, не много различна от псалмите. Поради това можем да очакваме в тях да се използва образен език не по-малко, а повече отколкото в останалата част от библията. Достатъчно е да видим само как това се прави в текстове като напр. Исая 13 където падането на Вавилон е описано с щрихите на вселенска катастрофа носеща края на света (вкл. падащи звезди, потъмнели слънце и луна и т.н.). Твърдението, че притчи и пророчества не вървят заедно просто не е вярно. Достатъчно е да прочетем Исая 5 глава – там пророчеството за осъждението на неверния и безплоден Израел е дадено именно чрез притча. Това по никакъв начин не прави текста неясен. Използването на образен език не означава, че смисъла се скрива, а просто че е разкрит посредством други средства. Всъщност понякога може да бъде точно обратното – мисля, че на повечето хора ще им е много по-лесно да разберат Исая 5 отколкото Римляни 5:12-21 например. Надявам се, че сега виждаш защо не е необходимо образния език да води към „неяснота и двусмисленост” и защо не можем на тази основа да настояваме винаги да тълкуваме пророчествата (и не само) буквално. Както писах по-добре е да ги тълкуваме естествено в светлината на контекста и на други свързани с темата пасажи." Радо

[ Редактирано 11.01.15 19:44 ]

Най-отгоре

    
11.01.15 19:46 Цитирай
изказвания: 611
Търпеливи? Явно не си чел внимателно постингите на Жоро, особено последните. Но така или иначе, рамката ог която всеки гледа е без значение, ако противоречи на ясно написаното в писанието. Аз твърдя и то уверено, че виждането което те защитават в конкретната тема, противоречи на написаното. И то поради преобразните тълкувания. С тези братя имам голям опит в онзи форум. Към 3000 постинга и повече от 5 години. Те са омаяни от православните предания и явно ще изтрезнеят когато стане напечено.
Колкото до това което цитираш като мнения от разни хора горе, още в първите изречения се вижда, че те са си наумили че 1 то възкресение е новорождението, но Павел в 1 коринтяни 15 глава казва кое е първото възкресение и то е оживяване на умрелите вярващи в нови тела и преобразяването на живите по него време също в нетлени тела. Това изчерпва всичко. И столчето на което седят тия братя по този въпрос се гъта невъзвратимо.

Най-отгоре

    
11.01.15 20:20 Цитирай
изказвания: 181
Рамката позволява да виждаш или не едно или друго и да ти изглежда, че противоречи или да не противоречи...

Горните хора не са разни хора, а образовани и търсещи човеци обяснявайки кротко и внимателно.

1 Коринтяни 15: говори за едно възкресение на мъртвите и изменение на телата на живите...при пришествието на Господаря
Този въпрос не е темата на дискусията относно първо и второ възкресение...
адм.бел.
разкл. в: Амилениализъм - нека помислим...


Най-отгоре

    
11.01.15 22:35 Цитирай
изказвания: 611
Няма как и двете рамки да са верни.
В първо коринтяни се говори за възкресението на праведните мъртви и промяната в нетленни тела на праведните живи по време на пришествието Господне. ДРУГИТЕ мъртви не оживяват тогава, но чак по времето когато ще се явят пред големият бял престол.
В общи линии всеки на тоя свят има право да си вярва както ще по дадени въпроси и аз най- малко съм пречел на някой да вярва нещо. Аз просто мога да кажа защо аз вярвам нещо и защо не вярвам нещо. Това и правя. Но никога не съм се тупал в гърдите като господина Шопов, че видиш ли той бил ПРАВОславен и част от Църквата, а аз не съм бил православен, и като такъв не съм бил част от църквата... Ако това ти го наричаш културно събеседване, то аз го наричам високомерие. И съм го казвал многократно на Жоро, така че не говоря зад ничий гръб. Можеш да поканиш Жоро в тая тема, но няма да иска, понеже знае, че няма да може да разтяга тия лакърдии тука с преобразите. Чети и изследвай сам и ще се убедиш рано или късно, че амилениабизма и постмилениализма се доближанат до реконструкционизма, и целта е/ не тяхната, а на тия дето са наизмислили тия неща/ да се замаже второто буквално Христово пришествие на земята. Едните казват че няма да има милениум и Христово земно царуване / което няма край, според мен, просто ще има за кратко бунт на злите и сетне завинаги ще бъде сатана хвърлен в езерото с огън/, другите пък казват, че тн. милениум вече бил към своя край, което автоматично значи че те ще обявят идещият антихрист за Христос, а антихриста го смятат за дошъл в миналото. Но явно тия неща трябва време човек да ги осмисли. Няма смисъл тук да говорим едно и също, а и аз съвсем не схванах твоята позиция, вероятно сега я градиш.
 
---
Сега като постнах и видях че Еурет и той е писал. Та отговори на него, виждам има конкретни въпроси..

[ Редактирано 11.01.15 22:39 ]

Най-отгоре

 
Започване на нова тема
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF