Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

youtube   безгрешност   божието слово   виктор вирчев   втората смърт   главната цел за божиите хора   ислямска държава   седми вселенски събор   снимки от космоса   християни  

виж всички тематики

Всички записки / Записки на Владо
 
04.01.21 17:07 

------ххх-------

Битие3:17. А на човека рече: Понеже си послушал гласа на жена си и си ял от дървото, за което ти заповядах, като казах: Да не ядеш от него, то проклета да бъде земята поради тебе; със скръб ще се прехранваш от нея през всичките дни на живота си. 

18. Тръни и бодли ще ти ражда; и ти ще ядеш полската ТРЕВА.

19. С пот на лицето си ще ядеш хляб, докато се върнеш в земята, защото от нея си взет; понеже си пръст и в пръстта ще се върнеш. 

---------

 

 

ст.18, ориг.дума е עֶשֶׂב

(eh-seb) - и означава както трева, "така" и "билки". 

Прев. Elberfelder (нем.) описва текста така: 


-----

18. und Dornen und Disteln wird er dir sprossen lassen, und du wirst das KRAUT des Feldes essen. 

-----

 

Kraut - озн. "плевел", "билки", "трева"

Тъй като пред човечеството е предстяло една изключително трудна епоха на идващи болести и епидемии, свързани с грехопадението и отделянето от Бог, предполагам, че думите на Бог са ясно насочени към всички природни продукти (билки, целебни корени, треви, видове цветя, плевели), чрез които човеците да поддържат здравето си посредством отвари, чайове и различни извлеци, и да противодействат на болестите, дотогава напълно далеч от тях.

Раждането на "тръни и бодили" за мен е двукомпонентен израз, който крие (извънредно често употребяем прийом в библейският еврейски език) както и праволинейно значение (самите плевели и вредители от растителен вид), така и ЗЕМЯТА, от която те растат: именно - преносно - самата плът, тялото на човека, който е אָדָם (adam)- "червеникав", наречен както по почвата, от която е взет, така и спрямо предстоящото съгрешаване, което Бог е знаел, че ще стане (и човека се е "изчервил" от срам за първи път).  

Текста може да се приеме и като информиране на човеците за предстоящата им борба с плевелите и тръните в земеделската им работа, така и информиране за предстоящи болести в телата им, срещу които Бог им посочва билки, треви, корени и тн, от които те да правят отвари и така да бъдат здрави. 
Публикувай коментар
Относно
Потребителско име:
Коментар: