Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

андрю сторм   божият съд   бялата раса   денис боустик   лъже-исус   слънцето   създаване   теокрация   харвард   чревоугодие  

виж всички тематики

Реплики

 
 
Владо   06.09.19 17:27
Интересно : https://youtu.be/VGIP2xjnq0U
 
Владо   03.09.19 18:33
Поздрави на Божиите хора : https://youtu.be/GwlMG1y2i2o
 
Владо   27.07.19 18:19
Уличен дебат на Хънтингтънбийч, Калифорния, с млад мъж, твърдящ, че е отдал себе си на дьвола : https://youtu.be/JHgoDeAio0o
 
Владо   27.07.19 18:06
Наскоро “новооткрих” Ray Comfort и служението Living Waters- който разбира английски може да освежи душата си с думите и служението на брата : https://youtu.be/tT93-BA0474
 
eureth   07.05.18 15:26
Преместих темата за "генно-модифицирната опозиция в Сирия"

в тема:
"Сирия: Отн.тн. ислямска държава", тук:

http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17424.post

RSS Емисии
rss1.0
Форуми :: Общи теми за вярата << Предишна тема | Следваща тема >>
 
Белега език и думата "дореа"
Към страница       >>  
Започване на нова тема
    
04.02.09 09:51 Цитирай
изказвания: 64
Здравейте!

Понеже въпроса ми е твърде специфичен реших да го сложа в отделна тема, а не във вече съществуващите теми за езиците. Ще обясня малко по-подробно заради хората, които не са се движили в петдесятно/харизматичните среди.

Петдесятните/харизматиците вярват(с някой вариации между различните клонове) че съществува така нареченият "белег език", който се получава при приемането на Святия Дух и който е различен от "дарбата говорене на езици". Така че макар не всички да имат "дарбата говорене на езици"(1 Коринтяни 12), то все пак всички получили Святия Дух могат да "говорят на езици" защото със Святия Дух се получава и "белега език".

На въпроса къде в Библията пише за някакъв "белег език", различен от "дарбата езици" се отговаря, че това става ясно от старогръцкия текст и по-специално от употребата в него на думите "дореа" и "кхаризма", които на български са преведени еднакво като "дар, дарба, подарък", т.е. на някой места за езиците се говори като за "кхаризма"(и там се има предвид дарбата), а на други като "дореа"(и се има предвид белега). Поне така съм го разбрал аз. Никой обаче досега(вече няколко години питам всеки който ми го каже това) не е могъл да ми каже кой точно е пасажа в който се говори за езиците като "дореа".

Та въпроса ми е - запознати ли сте с тази доктрина и можете ли да ми кажете на какво се основава?

Благодаря предварително !
Най-отгоре
белег че е приет светия дух,   езици от духа,   приемане на светия дух
    
04.02.09 10:31 Цитирай
изказвания: 1582
"Белег език" е едно от многобройните петдесятни лъжеучения. Все едно да кажеш "белег ръка" или "белег крак"Christus regnat
Най-отгоре

    
04.02.09 10:50 Цитирай
изказвания: 64
Тигър:

"Белег език" е едно от многобройните петдесятни лъжеучения. 

Напълно е възможно. Все пак всичките тези обяснение би трябвало(поне според мен) да са тръгнали от тълкуването на някакъв реален текст. Но вече никой не знае КЪДЕ е въпросният текст, макар и всички да са убедени че това е безспорно доказано/писано. Да не знае човек да се смее ли, да плаче ли...

Най-отгоре

    
04.02.09 11:03 Цитирай
изказвания: 1024
здравей, тодоре,

това „учение“ петдесятните и харизматиците са принудени да го имат, защото без него се разпада цялата им теория, че само който е проговорил на език, само той/тя бил потопен (кръстен) в святия дух.

и затова, независимо, че такова разграничение няма в писанията, те са готови на всякакви еквилибристики със писанията, само и само да докажат, че имало отделно език като белег за потапяне (кръщение) в святия дух от езика като дарба (харизма) на святия дух. такива неуместни еквилибристики прави даже (иначе уважавания от мен) дерек принс.

нека да разгледаме думата „дореа“ най-напред.
съгласно гръцкия конкорданс на стронг, тази дума (дореа) се среща на общо 11 места в НЗ.

ето за теб и за всеки, който се интересува, пълният списък от места, където тази дума е употребена на гръцки:

йоан 4:10,
деяния 2:38, 8:20, 10:45 и 11:17,
римляни 5:15 и 5:17,
2 коринтяни 9:15,
ефесяни 3:7 и 4:7
евреите 6:4

ако искаш, можем стих по стих да се спрем на всяко едно от местата, където се среща тази дума и да разсъждаваме дали с нея се обозначава „белег език“.

може също така да се спрем и на местатата, където е употребена думата „харизма“, но по-нататък.

[ Редактирано 04.02.09 11:07 ]

Най-отгоре

    
04.02.09 11:06 Цитирай
изказвания: 1582
Тодоре, аз писах тука една тема "Езиците" и сега реално са 3 теми по въпроса

Ще ти разкажа как получих навремето "белега небесни езици". Прясна-прясна във вярата попаднах в евангелистка църква, изповядваща ереста "движение на вярата". Там ми казаха, че за да ми било пълно спасението, трябвало да говоря на езици. Това било кръщение в Св.Дух и белег за кръщението. Нищо не разбирах и нищо не получавах! Па като им паднах веднъж в градинката пред Руската църква и като ми заполагаха ръце, като закрещяха - говори, говори, Той е върху тебе и аз като се стресирах, а те: "Давай, давай! Приказвай и ще ти се развърже езика!" И аз почнах да бръщолевя нещо и голямо радване падна. Тогава вярвах, че е от Светия Дух.

Но след много години във вярата и след като попрочетох някои стряскащи неща за петдесятното движение, за ереста на монтанистите, за езическата глосолалия в античните култове, започнах да се замислям дали гореописаната дарба в действителност е от Бога или не е.

В темата "Езиците" вече споделих голяма част от съмненията си, още повече, че при мен езикът се състои от малобройни повтарящи се срички, които аз напълно контролирам с ума си.

Реших да не практикувам повече това нещо, като помолих Бог, ако е от Него да ми потвърди и тогава ще продължа да го практиуквам.

Засега подобно потвърждение няма.Christus regnat
Най-отгоре

    
04.02.09 12:21 Цитирай
изказвания: 4431
Todor,

Действително на местата, където се казва, че някой е приел светия Дух (по смисъла на петдесетия ден, а не на вечерта след съживяването от мъртвите), се обяснява, че приелите Божия Дух са говорили на езици от Духа, пророкували са, и са славословили Бога.

Напр. като обяснение, как описващият събитието е разбрал, че съответните хора действително са получили Божия Дух, се казва: "защото ги чуваха да говорят езици и да пророкуват". Явно това е решаващо доказателство и така човек може да разбере, че това действително е станало. (Не говоря за случаи на имитации и човешки манипулации, за каквито споменава Тигър.)

Трябва да се обясни обаче, защо Павел пита реторично: "Всички ли говорят езици? ... Всички ли превеждат (тези езици)?"

Явно не всички говорят езици.

Какво точно означава това?

1. Или не всички са приели светия Дух (по смисъла на петд. /Де2гл/), и това не изглежда да е проблем според Павел (което на мен лично би ми било странно)

2. Или пък не всички, които са приели светия Дух, говорят езици

 2.1. Или поне не всички говорят езици по-късно, след като вече са го приели, а при приемато може и да са говорили.

В новия завет определено не се говори за нещо наречено "белег езици".

Ако имам възможност, ще направя сравнителна таблица за двете думи, които посочваш, за улесенение на разглеждането.

[ Редактирано 04.02.09 13:51 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласувана хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре

Анонимен
    
04.02.09 13:37 Цитирай
Гост
Тигър: 


В темата "Езиците" вече споделих голяма част от съмненията си, още повече, че при мен езикът се състои от малобройни повтарящи се срички, които аз напълно контролирам с ума си.

            Здравей,Тигър,определено умът не би трябвало да участва в говоренето на езици.Така че,според мен, основателно си се притеснявала за това говорене.Но  е възможно умът да не участва,поне моето свидетелство е такова,а при мен и думите са много,появяват се и нови.Но това не ми пречи да имам съмнения по въпроса,както споделих и вчера.Добре би било да разгледаме темата детайлно.Поздрави!

Най-отгоре

    
04.02.09 14:44 Цитирай
изказвания: 4431
Употреба на δωρεα и χαρισμα в кн на новия Божий завет, в помощ при разглеждането на въпросите:

Всички ли, които са получили Божия свят Дух (подобно на петд. /Де.2гл./) задължително говорят езици от Духа при приемането на Божия Дух както и по-късно?

Има ли „белег говорене на езици от Духа“, т.е. говорене на езици от Божия Дух, като белег, че даден човек е приел Божия Дух (по смис. на Де.2гл), за разлика от „дар говорене на езици от Духа“, споменат от Павел в писмото му до кор. 12гл?

:

Дореа и Харисма
[ Редактирано 04.02.09 16:41 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласувана хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре

    
04.02.09 14:54 Цитирай
изказвания: 1582
До анонимния по-горе: благодаря ти за мнението, но ако обичаш сложи някакъв ник - да те различавам от другите, че много анонимни станахтеChristus regnat
Най-отгоре

    
04.02.09 16:35 Цитирай
изказвания: 4431

Todor, според мен в п-мото до римл. 5:15,16 се наблюдава взаимозаменяемост на δωρεα и χαρισμα
Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласувана хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре

 
Започване на нова тема
Към страница       >>  
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF