Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

1000-годишно царуване   fellowship   ipsec   автоматичен развод   възстановяване от болест дадено от бога   вълци в кожи на братята   денят за почивка   закоравяване   звярът   изопачаване  

виж всички тематики

Реплики

 
 
eureth   26.05.20 20:57
Трудна и противоречива тема, понеже не е лесно да се намери надеждна и достоверна информация.

Чакам времето, когато Бог ще седне на престола си за съд и ще извади на показ цялата истина за 2СВ, а и за всичко по тази греховна отиваща си земя.

Попаднах на следната връзка, където например оспорват това, което пропагандната машина на военните победители от 2СВ проповядва:

https://ww2truth.com/

 
Владо   11.05.20 01:34
ПП : филма на Ray има български субтитри! Трябва да се намерят в менюто!
 
Владо   10.05.20 23:30
еурет, с предишният пост тук броят “реплики” бе 666.
 
Владо   10.05.20 23:29
Един разтърсващ съвремието филм на евреина Ray Comfort. За съжаление без субтитри на български. https://youtu.be/7y2KsU_dhwI
 
eureth   21.03.20 02:10
готово е...

Форуми :: Божията общност << Предишна тема | Следваща тема >>
 
Истинската "християнска църква"
Започване на нова тема
    

19.09.19 04:52 Цитирай
изказвания: 4562

(разкл. от: Пострадал от Watchman от fellowshipbg.org)

 


А също и да ми бъде показано коя християнска църква е истинската, защото колкото християни, толкова и различни вярвания.

 

Относно "коя християнска църква е истинската", имай предвид, че този (разбираем)  проблем (за всеки човек) започва още от самата натрапвана ни дума "църква", която всъщност Бог никога не е използвал (поне в книгите си) и регламентирал.

 

Вж това тук: "Църква"

 

 

В този смисъл, ако самият Бог не е говорил никога относно "църква" и съотв. относно "коя църква е истинската", то очевидно в случая самите ние задаваме "неправилен въпрос", така да се каже.

Все едно да кажем: "Кой е истинският Божий абвгдежз?"...

 

 

Приемам, че си чел документите на Новото Божие завещание (свидетелствата на пратениците Матей, Йоан, на Марк, Лука, писмата от пратеника Павел, от пр. Симон, и т.н.).

 

Както тук много пъти е ставало дума, в мнозинството от достъпните преводи има много думи, които са оставени непреведени и са използвани гръцки неразбираеми думи (на които всеки може да си влага каквито си иска значения - напр. apostolos или episkopos, или hristianos),

а в някои случаи има и откровено неистинен превод на отделни думи (напр. "преводната" дума "църква").

 

Това е "черно на бяло", а не субективно мнение, т.е. ти можеш сам да провериш тези неща от много източници, вкл. и като сравняваш с какво реално значение дадена дума е употребена на разл. места

 

Вж и това: "Църковническо-български речник" и цитираните там думи от оригиналите/преписите.

 

 

 

Но независимо от преводните проблеми, преводният текст не е бил обезобразен до неразбираемост и все още контекстът говори съвсем ясно на повечето места и по него можем също доста добре да се ориентираме за казаното в оригиналния текст.

 

 

В този смисъл, когато четеш док. на Н.З., според теб "коя християнска църква е истинската"?...

 

 

Именно, в Н.З. просто няма "християнски църкви" в смисъла, в който говориш, и в който най-често много хора говорят. Там просто няма такива човешки организации и фирми в днешния смисъл.

 

Очевидно Бог не гледа по този начин относно тези неща (както наложилия се днес заблудителен мироглед, от който всички малко или много сме повлияни). И никой тогава не си е задавал такъв точно въпрос.

 

Зная, че това е голям проблем, и не само за теб, но ако искаме да се ориентираме относно Божиите неща в днешната все по-голяма тъмнина, най-смислено е да потърсим какво Бог казва за нещата, понеже словото му е истина и светлина,

и дефиниция и значение за Божиите неща дава именно Бог, а не хората.

 

 

Божият син си има много, много свои хора навсякъде по земята и независимо дали те осъзнават това, Бог не ги дели, именува, и преценява според някакви сиромашки човешки организации и фирми ("църкви"), а ги преценява и дели по неговите си критерии.

 

 

Видял ли си някъде в Н.З. да пише нещо относно, примерно:

"Все-цялостна-та (καθολικὴ) църква, с текущ "папа" Иван II, в квартал XYZ на Йерусалим"?

Или относно:

"Право-мненийна-та Все-цялостна (ορθόδοξη καθολική) църква, с текущ "патриарх" Иван III,  до центъра в Рим"?

 

Или относно:

"Протестантската/Евангелската църква, на "пастор" Иван и Иванка Иванови, в края на Солун"?

 

 

Или: Методистка, Конгрешанска, ....

 

и т.н.

 

 

Не...

 

 

 

Както пише:

"Все пак Божията твърда основа стои, имайки следния печат: Господарят е узнал своите си."

 

Съответно земната общност на Божия син и помазаник-цар са само онези хора, които той, Господарят, е узнал. И тъй като за момента Бог не ни е показал списък с тези безброй хора, които той си знае, то ние няма как да знаем с пълна сигурност подробно относно всички тези Божии хора от миналото, сегашното и бъдещето.

 

 

 

 

Но все пак, има неща, които Бог е казал и по които ние доста добре можем да се ориентираме относно Божиите хора.

 

 

Ето ти един красноречив пример:

 

И вие знаете, че Той [т.е. Исус] се яви, за да вземе нашите грехове, и в него няма грях. Никой, който стои в него, не съгрешава; никой, който съгрешава, не го е видял, и не го е познал.

 

Дечица, никой да не ви заблуждава! Който върши праведност, е праведен, както и Той е праведен. Който върши грях, е от клеветника (гр. diabolos), защото клеветникът върши грях от началото. Затова се яви Божият син за да унищожи делата на клеветника.

 

Никой, който е роден от Бога, не върши грях, защото Неговото семе стои в него; и не може да съгрешава, защото е роден от Бога. По това се разпознават Божиите деца и децата на клеветника. Никой, който не върши праведност, не е от Бога, нито онзи, който не обича брат си. Защото това е посланието, което чухте отначало: да се обичаме един друг.

/из 1-во п-мо от Йоан, 3гл/

 

 

 

Разбира се, Бог чрез Йоан е добавил и следното (понеже иначе нямаше да остане жив човек пред Бога - а Божият син е дошъл да ни спаси от греховете ни - ако приемем, а не да ни погуби заради греховете ни)

 

Ако кажем, че имаме общение с него, а ходим в тъмнината, лъжем и не вършим истината. Но ако ходим в светлината, както е и той в светлината, имаме общение един с друг и кръвта на Исус помазаника-цар Неговия син, ни очиства от всеки грях.

 

Ако кажем, че нямаме грях, лъжем себе си и истината не е в нас. Ако признаваме греховете си, той е верен и праведен да ни опрости греховете и да ни очисти от всяка неправедност. Ако кажем, че не сме съгрешили, правим Бога лъжец и неговото слово не е в нас.

/из 1-во п-мо от Йоан, 1гл/

 

 

Т.е. ако някой продължава и настоява в греховете си и не се обръща, то нещата са казани съвсем ясно.

 

 

 

И също (във връзка с тогавашните лъже-учители врагове на помазаника-цар), Йоан, пратеникът на Исус пише:

Кой е лъжец, освен онзи, който отрича, че Йесу̀с е помазаникът? Този е противник на помазаника (ἀντίχριστος) и отрича бащата и сина. Всеки, който отрича сина, няма и бащата.

/из 1-во п-мо от Йоан/

 

 

 

 

Т.е. за Бога е определяща както истината относно Бога и Неговото Слово, станало човека Исус от Назарет за нашето спасение,

така и праведността и отделянето от греха и разврата, които сега царят на тази земя.

 

(не - от градовете!!!, а от греха - има огромна разлика)

И сега идвам при теб, а това го казвам в света, за да имат цялата моя радост в себе си. Аз им предадох словото ти и светът ги намрази, защото не са от света, както и аз не съм от света. Не те моля да ги вземеш от света, а да ги пазиш от злия. Те не са от света, както и аз не съм от света. Направи ги свети чрез истината ти. Твоето слово е истината.

/из свид. на Йоан, 17гл/

 

 

 

 

 

А каква е Божията воля относно това, как да действа Божията общност на земята, е отделна огромна тема и тук се е писало доста относно тези неща:

 

вж: тематика "църква" (понеже за много хора това е понятието, с което те свързват такива теми)

 

напр. тази:

Църквата днес

 

 

също:

За Божията общност, старейшините/надзорниците и др.

 

 

Някои мисли (относно това, което четем, че се е случвало и учело под Божие ръководство и благоволение)

 

 

Има ли алтернатива? (на новата (за тогава) идея, т.нар. "органична църква" )

 

 

Общ преглед на Божията общност, засвидетелствана от Бога в документите на Новото Божие завещание

 

 

Взаимоотношения и уредба на Божията общност, определена и засвидетелствана от Бога в НЗ

 

 

Говедари и добитък

 

 

Секта

 

 

Εκκλησια

 

 

Десятък

 

 

[ Редактирано 20.09.19 14:25 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласувана хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре
църква
 
Започване на нова тема
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF