Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

1000-годишно царство   гадаене по звездите   грабване преди скръбта   европейският съюз   инцест   павославие   победи   създаване на света   троцки   хронология на събитията в края на епохата  

виж всички тематики

Реплики

 
 
Владо   06.09.19 17:27
Интересно : https://youtu.be/VGIP2xjnq0U
 
Владо   03.09.19 18:33
Поздрави на Божиите хора : https://youtu.be/GwlMG1y2i2o
 
Владо   27.07.19 18:19
Уличен дебат на Хънтингтънбийч, Калифорния, с млад мъж, твърдящ, че е отдал себе си на дьвола : https://youtu.be/JHgoDeAio0o
 
Владо   27.07.19 18:06
Наскоро “новооткрих” Ray Comfort и служението Living Waters- който разбира английски може да освежи душата си с думите и служението на брата : https://youtu.be/tT93-BA0474
 
eureth   07.05.18 15:26
Преместих темата за "генно-модифицирната опозиция в Сирия"

в тема:
"Сирия: Отн.тн. ислямска държава", тук:

http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17424.post

RSS Емисии
rss1.0
Форуми :: Общи теми за вярата << Предишна тема | Следваща тема >>
 
Има ли връзка между Стар и Нов договор / завет?
Започване на нова тема
    
05.09.19 10:38 Цитирай
изказвания: 2074

Във връзка това изказване, част от което е твърдението "за мен е важно какво казват Торах и Танах и това, което виждам е че те нямат общо с т. нар. нов завет.", искам да поставя за обстойностно (доколкото е възможно) проучване дали Танах, наричан още "еврейската библия", включващ Торах (нар. още "Тора", както и "хумаш" - "петте", на бълг.ез. - "петокнижие"), Невиим (, озн. "пророци";книгите на пророците) и Кетувим (озн. "писания", т.н. "агиография" - жития на "светци"). 

Принципно мое мнение (и не само) е, че човек да разделя старият от новият договор е едно отричане на видима истина. Аз лично го сравнявам като да "вярваш" че има страна България, но да отричаш датата 6-ти септември 1885, когато княжество България и Източна Румелия са съединяват в една обща държава. 

Позицията ми се базира върху : 

1.уникалната хармония и баланс като цяло, присъстващи във всеки един документ - било то писмо, или свидетелство за Йешуа (благовестие) на пратеник (гр.- "апостол"), от една страна с вече записаното в Старият Завет (закона, псалми и пророците, натам упоменавани като "ЗПП").

 

2. видно е че няма писмо, или свидетелство на пратеник (благовестие), което само по себе си да е основано на друго свидетелство, освен на дадените вече ЗПП.

 

3. в документите на новият договор има уникално разискване и обяснение на редица пророчества за Месията, дадени във вече описаните ЗПП

 

До тук спирам, за да не се разпростре премного темата и ще помоля който не е съгласен с моите твърдения, да постави своите възражения и основания в коментар отдолу, като изрично моля за конкретика и обосноваване на твърдението / ята. 

 

Благодаря. " Тогава змеят страшно се разгневи на жената и тръгна да воюва с останалите й потомци – онези, които спазват заповедите на Бога и се държат за истината, която Исус разкри. Змеят застана на морския бряг.
!!! Откр-е на Йоан 12
" http://vminev.blog.bg/drugi/2011/02/22/pesenta-na-viatyra.691513

Най-отгоре

 
Започване на нова тема
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF