Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

edinni.com:технически нововъведения   божии оръжия   военен чин   крайност   лазар   малакиец   надаркани   начало на божия гняв   олио   семитски  

виж всички тематики

Реплики

 
 
Владо   03.01.20 15:34
Интересно разяснение относно числата в писанието (кратко) : https://youtu.be/XlyGvmUhjzA
 
Владо   31.10.19 11:45
Изключително интерес дебат между лъжеучителя рави Товия Зингер и друг евреин, доктор Браун : https://youtu.be/gYfZxkrqS_E
 
eureth   06.10.19 14:21
(Като изключа нумерологията/gematria) бих казал, че размислите му относно Ис.53 са чудесно и животоспасяващо свидетелство за плътските му сънародници (дано го чуят!) - понеже, както изглежда, този човек сега вече е станал син на Абраам.
 
Владо   06.10.19 13:17
“Скритият” Помазаник в писанията - раби Яков Рамбзел казва “Святият Дух ми откри!” : https://youtu.be/4KSIBFWQqsE
 
eureth   06.10.19 13:00
Относно подобни практики (според мен имащи връзка и с иудейските практики/учения "кабала", пък били те и адаптирани от разни хора и наречени "християнски"...) аз лично съм скептичен (и бих казал дори подозрителен), понеже Бог не е говорил относно такива неща, и че е имал предвид подобни цифрови комбинации и (за мен произволни) изводи. Бих очаквал, че с подобни цифрови еквилибристики би могло да се достигне до какви ли не уж "Божии" "истини" на базата на произволен текст, независимо от използвания език.

RSS Емисии
rss1.0
Форуми :: Общи теми за вярата << Предишна тема | Следваща тема >>
 
Има ли връзка между Стар и Нов договор / завет?
Започване на нова тема
    
05.09.19 10:38 Цитирай
изказвания: 2090

Във връзка това изказване, част от което е твърдението "за мен е важно какво казват Торах и Танах и това, което виждам е че те нямат общо с т. нар. нов завет.", искам да поставя за обстойностно (доколкото е възможно) проучване дали Танах, наричан още "еврейската библия", включващ Торах (нар. още "Тора", както и "хумаш" - "петте", на бълг.ез. - "петокнижие"), Невиим (, озн. "пророци";книгите на пророците) и Кетувим (озн. "писания", т.н. "агиография" - жития на "светци"). 

Принципно мое мнение (и не само) е, че човек да разделя старият от новият договор е едно отричане на видима истина. Аз лично го сравнявам като да "вярваш" че има страна България, но да отричаш датата 6-ти септември 1885, когато княжество България и Източна Румелия са съединяват в една обща държава. 

Позицията ми се базира върху : 

1.уникалната хармония и баланс като цяло, присъстващи във всеки един документ - било то писмо, или свидетелство за Йешуа (благовестие) на пратеник (гр.- "апостол"), от една страна с вече записаното в Старият Завет (закона, псалми и пророците, натам упоменавани като "ЗПП").

 

2. видно е че няма писмо, или свидетелство на пратеник (благовестие), което само по себе си да е основано на друго свидетелство, освен на дадените вече ЗПП.

 

3. в документите на новият договор има уникално разискване и обяснение на редица пророчества за Месията, дадени във вече описаните ЗПП

 

До тук спирам, за да не се разпростре премного темата и ще помоля който не е съгласен с моите твърдения, да постави своите възражения и основания в коментар отдолу, като изрично моля за конкретика и обосноваване на твърдението / ята. 

 

Благодаря. " Тогава змеят страшно се разгневи на жената и тръгна да воюва с останалите й потомци – онези, които спазват заповедите на Бога и се държат за истината, която Исус разкри. Змеят застана на морския бряг.
!!! Откр-е на Йоан 12
" http://vminev.blog.bg/drugi/2011/02/22/pesenta-na-viatyra.691513

Най-отгоре

Elesar
    
17.09.19 14:21 Цитирай
Гост
Естествено, че няма. Старият завет е основан на кръвта на козли, телци и агнета и не премахва грехове, а ги отлага(наказанието за тях). Новият завет е основан на кръвта на Христос и не просто прощава грехове, а ги премахва завинаги. И това второто, е пророкувано че ще се случи в книгите на т.нар. Стар завет. Аз бих запитал по-конкретно за сбърканите родословия, кое е сбъркано по-точно. Щото и аз мога да кажа, това е сбъркано, но съвсем друго е да го докажа.

Най-отгоре

 
Започване на нова тема
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF