Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

andrew wakefiled   езра   мир   ново завещение   осмият цар   откр.20   психиатрия   роден от духа   саду сундар синг   светите отци  

виж всички тематики

Реплики

 
 
Владо   06.09.19 17:27
Интересно : https://youtu.be/VGIP2xjnq0U
 
Владо   03.09.19 18:33
Поздрави на Божиите хора : https://youtu.be/GwlMG1y2i2o
 
Владо   27.07.19 18:19
Уличен дебат на Хънтингтънбийч, Калифорния, с млад мъж, твърдящ, че е отдал себе си на дьвола : https://youtu.be/JHgoDeAio0o
 
Владо   27.07.19 18:06
Наскоро “новооткрих” Ray Comfort и служението Living Waters- който разбира английски може да освежи душата си с думите и служението на брата : https://youtu.be/tT93-BA0474
 
eureth   07.05.18 15:26
Преместих темата за "генно-модифицирната опозиция в Сирия"

в тема:
"Сирия: Отн.тн. ислямска държава", тук:

http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17424.post

RSS Емисии
rss1.0
Форуми :: Общи теми за вярата << Предишна тема | Следваща тема >>
 
Има ли връзка между Стар и Нов договор / завет?
Започване на нова тема
    
05.09.19 10:38 Цитирай
изказвания: 2074

Във връзка това изказване, част от което е твърдението "за мен е важно какво казват Торах и Танах и това, което виждам е че те нямат общо с т. нар. нов завет.", искам да поставя за обстойностно (доколкото е възможно) проучване дали Танах, наричан още "еврейската библия", включващ Торах (нар. още "Тора", както и "хумаш" - "петте", на бълг.ез. - "петокнижие"), Невиим (, озн. "пророци";книгите на пророците) и Кетувим (озн. "писания", т.н. "агиография" - жития на "светци"). 

Принципно мое мнение (и не само) е, че човек да разделя старият от новият договор е едно отричане на видима истина. Аз лично го сравнявам като да "вярваш" че има страна България, но да отричаш датата 6-ти септември 1885, когато княжество България и Източна Румелия са съединяват в една обща държава. 

Позицията ми се базира върху : 

1.уникалната хармония и баланс като цяло, присъстващи във всеки един документ - било то писмо, или свидетелство за Йешуа (благовестие) на пратеник (гр.- "апостол"), от една страна с вече записаното в Старият Завет (закона, псалми и пророците, натам упоменавани като "ЗПП").

 

2. видно е че няма писмо, или свидетелство на пратеник (благовестие), което само по себе си да е основано на друго свидетелство, освен на дадените вече ЗПП.

 

3. в документите на новият договор има уникално разискване и обяснение на редица пророчества за Месията, дадени във вече описаните ЗПП

 

До тук спирам, за да не се разпростре премного темата и ще помоля който не е съгласен с моите твърдения, да постави своите възражения и основания в коментар отдолу, като изрично моля за конкретика и обосноваване на твърдението / ята. 

 

Благодаря. " Тогава змеят страшно се разгневи на жената и тръгна да воюва с останалите й потомци – онези, които спазват заповедите на Бога и се държат за истината, която Исус разкри. Змеят застана на морския бряг.
!!! Откр-е на Йоан 12
" http://vminev.blog.bg/drugi/2011/02/22/pesenta-na-viatyra.691513

Най-отгоре

 
Започване на нова тема
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF