Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

американска култура   дядо мраз   коледна елха   мастурбация   пасаж за превод   преследвания   сексуални извращения   спасителна вяра   съпруги   целомъдрие  

виж всички тематики

Реплики

 
 
Владо   06.09.19 17:27
Интересно : https://youtu.be/VGIP2xjnq0U
 
Владо   03.09.19 18:33
Поздрави на Божиите хора : https://youtu.be/GwlMG1y2i2o
 
Владо   27.07.19 18:19
Уличен дебат на Хънтингтънбийч, Калифорния, с млад мъж, твърдящ, че е отдал себе си на дьвола : https://youtu.be/JHgoDeAio0o
 
Владо   27.07.19 18:06
Наскоро “новооткрих” Ray Comfort и служението Living Waters- който разбира английски може да освежи душата си с думите и служението на брата : https://youtu.be/tT93-BA0474
 
eureth   07.05.18 15:26
Преместих темата за "генно-модифицирната опозиция в Сирия"

в тема:
"Сирия: Отн.тн. ислямска държава", тук:

http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17424.post

RSS Емисии
rss1.0
Форуми :: Други вери и религии << Предишна тема | Следваща тема >>
 
Може ли Йешуа да се сравни с Митра ?
Започване на нова тема
    
03.09.19 13:58 Цитирай
изказвания: 2074

Като довод към платформата, че Исус не може да е Сина на ЙХВХ (Господарят), Всемогъщият Бог, ми бе посочена приликата на Исус с други култове / божества, като например божеството Митра. Специална статия пояснява разнопосочно "заблудата на християнството" и равнопоставеността на вярата в Исус с почитането на Митра. 

Прочетох статията. Намерих следните негативи :

 

  1. сайта е посветен на открито разпространение на богохулни "открития", като например скритите посещения на Генерал на САЩ в тайната земя, която е под нашата земя -  Агарта , както и други открито полу-конспиративно-полу-смехотворни-приказки-измишльотини, за които автора/ ите, ще носят отговорнос пред Бога, а пред човеците те не са се постарали да докажат нищо чрез препратки и ползвана литература (разказвачите на приказки често правят така).

2. сайта не се позовава не никаква информация, която всъщност ползва (литература, изследвания, статии, каквото и да е) - следователно автора / авторите, са сами по себе си достатъчен авторитет (??!!) за правдоподобност и научност, на истинност на твърденията, които широко популяризират / разпространяват - ?! 

 

3. в конкретиката за облика на божеството Митра, авторът/ите никъде не споменават, че божеството е индийско (измислено от индусите), преминало оттам в ирано-персийската култура с малки "поправки" в същността / идентичността му, а оттам - в римската култура и вярвания (в достатъчно други богове дотогава) http://www.tertullian.org/rpearse/mithras/display.php?page=main

 

4. авторът споделя, че :

 

 

 

- "Според легендата, Митра е син от непорочно зачатие на небесна дева, и е роден на 25 декември в пещера. "

 

-- това свидетелство не е потвърдено от нито една от легендите, които четох (индийска, ирано-персийска, римска)

 

- "Той има 12 ученици, и той е дългоочаквания от хората Месия."

 

-- това свидетелство не е потвърдено от нито един текст, който до момента съм прочел. Напротив, Митра е наравно с другите богове, роден е от скала, убил е бик, представян е  от някои (лионография) като гол лъв, чието тяло е обвито от змия. 

 

Така че Митра е представян като ловец, който ловува и убива бик, като накрая се среща със слънцето и двамата празнуват, ядяйки бика. Затова и при римляните Митра преминава в култ към самото слънце, а убиването на бика е свързано със замирането на деня, червеният залез (кръвта на бика), идването на нощта (смъртта на бика). 

 

И всички тези езически символи се смесват, тълкуват различно и често нямат нищо общо помежду си. 

 

За ученици никъде не се говори. 

 

- "Според Dupiyu, Митра е осъден на смърт чрез разпъване на кръст и е възкръснал на третия ден, като за греховете на своите последователи."

 

-- кой "Dupiyu", в чий негов труд, коя страница, коя година издание  - тайна. От друга страна, тук авторът открито лъже, опитвайки се чрез направеният паралел, да подведе ако може и избаните, внушавайки им, че култа към езическото измислено божество Митра е привнесен от някой в новият завет чрез образа на Исус от Назарет. 

 

Не е възможно, тъй като :

 

-а- никъде не прочетох за подобно умъртвяване на Митра 

 

-б- възраждането на божеството е свързано със старото поверие, вяра езическа, в слънцето - че "умира" и се "новоражда"

 

-в- несъпоставимо е сравнение на един легендарен образ-символ на божество с реалната личност на човека Исус от Назарет, роден от Мириам, в годината на цар Ирод. 

 

- "Неговите последователи  (на Митра, доб.-мое)проповядват суров и строг морал"

 

-- открита лъжа, отново без посочване на исторически източник, или автор

 

Надолу статията е пълна със сливане на истина и нарочно вкарани дума-две, за да се нарочи Исус и учението Му, че са езически култ, заблуда и поредното езическо божество, измислено от някой. 

 

Лично аз смятам, че такива "автори" - учители като този ще имат твърде нерада съдба в деня, в който Исус дойде отново. 

Но тъй като това за тях са празни приказки, ще оставя "на времето да отсъди". " Тогава змеят страшно се разгневи на жената и тръгна да воюва с останалите й потомци – онези, които спазват заповедите на Бога и се държат за истината, която Исус разкри. Змеят застана на морския бряг.
!!! Откр-е на Йоан 12
" http://vminev.blog.bg/drugi/2011/02/22/pesenta-na-viatyra.691513

Най-отгоре

 
Започване на нова тема
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF