Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

анабаптизъм   борбата с яков   гаврещи се с тялото   емил старейшински   людмил   опрощаване   осуетяване на човешкия избор   покорен без оглед на чувствата   свършек   тео де раат  

виж всички тематики

Реплики

 
 
Владо   03.01.20 15:34
Интересно разяснение относно числата в писанието (кратко) : https://youtu.be/XlyGvmUhjzA
 
Владо   31.10.19 11:45
Изключително интерес дебат между лъжеучителя рави Товия Зингер и друг евреин, доктор Браун : https://youtu.be/gYfZxkrqS_E
 
eureth   06.10.19 14:21
(Като изключа нумерологията/gematria) бих казал, че размислите му относно Ис.53 са чудесно и животоспасяващо свидетелство за плътските му сънародници (дано го чуят!) - понеже, както изглежда, този човек сега вече е станал син на Абраам.
 
Владо   06.10.19 13:17
“Скритият” Помазаник в писанията - раби Яков Рамбзел казва “Святият Дух ми откри!” : https://youtu.be/4KSIBFWQqsE
 
eureth   06.10.19 13:00
Относно подобни практики (според мен имащи връзка и с иудейските практики/учения "кабала", пък били те и адаптирани от разни хора и наречени "християнски"...) аз лично съм скептичен (и бих казал дори подозрителен), понеже Бог не е говорил относно такива неща, и че е имал предвид подобни цифрови комбинации и (за мен произволни) изводи. Бих очаквал, че с подобни цифрови еквилибристики би могло да се достигне до какви ли не уж "Божии" "истини" на базата на произволен текст, независимо от използвания език.

RSS Емисии
rss1.0
Форуми :: Други вери и религии << Предишна тема | Следваща тема >>
 
Може ли Йешуа да се сравни с Митра ?
Започване на нова тема
    
03.09.19 13:58 Цитирай
изказвания: 2090

Като довод към платформата, че Исус не може да е Сина на ЙХВХ (Господарят), Всемогъщият Бог, ми бе посочена приликата на Исус с други култове / божества, като например божеството Митра. Специална статия пояснява разнопосочно "заблудата на християнството" и равнопоставеността на вярата в Исус с почитането на Митра. 

Прочетох статията. Намерих следните негативи :

 

  1. сайта е посветен на открито разпространение на богохулни "открития", като например скритите посещения на Генерал на САЩ в тайната земя, която е под нашата земя -  Агарта , както и други открито полу-конспиративно-полу-смехотворни-приказки-измишльотини, за които автора/ ите, ще носят отговорнос пред Бога, а пред човеците те не са се постарали да докажат нищо чрез препратки и ползвана литература (разказвачите на приказки често правят така).

2. сайта не се позовава не никаква информация, която всъщност ползва (литература, изследвания, статии, каквото и да е) - следователно автора / авторите, са сами по себе си достатъчен авторитет (??!!) за правдоподобност и научност, на истинност на твърденията, които широко популяризират / разпространяват - ?! 

 

3. в конкретиката за облика на божеството Митра, авторът/ите никъде не споменават, че божеството е индийско (измислено от индусите), преминало оттам в ирано-персийската култура с малки "поправки" в същността / идентичността му, а оттам - в римската култура и вярвания (в достатъчно други богове дотогава) http://www.tertullian.org/rpearse/mithras/display.php?page=main

 

4. авторът споделя, че :

 

 

 

- "Според легендата, Митра е син от непорочно зачатие на небесна дева, и е роден на 25 декември в пещера. "

 

-- това свидетелство не е потвърдено от нито една от легендите, които четох (индийска, ирано-персийска, римска)

 

- "Той има 12 ученици, и той е дългоочаквания от хората Месия."

 

-- това свидетелство не е потвърдено от нито един текст, който до момента съм прочел. Напротив, Митра е наравно с другите богове, роден е от скала, убил е бик, представян е  от някои (лионография) като гол лъв, чието тяло е обвито от змия. 

 

Така че Митра е представян като ловец, който ловува и убива бик, като накрая се среща със слънцето и двамата празнуват, ядяйки бика. Затова и при римляните Митра преминава в култ към самото слънце, а убиването на бика е свързано със замирането на деня, червеният залез (кръвта на бика), идването на нощта (смъртта на бика). 

 

И всички тези езически символи се смесват, тълкуват различно и често нямат нищо общо помежду си. 

 

За ученици никъде не се говори. 

 

- "Според Dupiyu, Митра е осъден на смърт чрез разпъване на кръст и е възкръснал на третия ден, като за греховете на своите последователи."

 

-- кой "Dupiyu", в чий негов труд, коя страница, коя година издание  - тайна. От друга страна, тук авторът открито лъже, опитвайки се чрез направеният паралел, да подведе ако може и избаните, внушавайки им, че култа към езическото измислено божество Митра е привнесен от някой в новият завет чрез образа на Исус от Назарет. 

 

Не е възможно, тъй като :

 

-а- никъде не прочетох за подобно умъртвяване на Митра 

 

-б- възраждането на божеството е свързано със старото поверие, вяра езическа, в слънцето - че "умира" и се "новоражда"

 

-в- несъпоставимо е сравнение на един легендарен образ-символ на божество с реалната личност на човека Исус от Назарет, роден от Мириам, в годината на цар Ирод. 

 

- "Неговите последователи  (на Митра, доб.-мое)проповядват суров и строг морал"

 

-- открита лъжа, отново без посочване на исторически източник, или автор

 

Надолу статията е пълна със сливане на истина и нарочно вкарани дума-две, за да се нарочи Исус и учението Му, че са езически култ, заблуда и поредното езическо божество, измислено от някой. 

 

Лично аз смятам, че такива "автори" - учители като този ще имат твърде нерада съдба в деня, в който Исус дойде отново. 

Но тъй като това за тях са празни приказки, ще оставя "на времето да отсъди". " Тогава змеят страшно се разгневи на жената и тръгна да воюва с останалите й потомци – онези, които спазват заповедите на Бога и се държат за истината, която Исус разкри. Змеят застана на морския бряг.
!!! Откр-е на Йоан 12
" http://vminev.blog.bg/drugi/2011/02/22/pesenta-na-viatyra.691513

Най-отгоре

 
Започване на нова тема
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF