Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

божий съд сега   бургас   дейвид уилкерсън смърт   ислям   отрови   предателства   религиозна мафия   свободно масонство   страх и любов   финансова криза  

виж всички тематики

Реплики

 
 
Анонимен   13.02.18 09:08
еурет, постовете станаха три, но са един - само последния (нетът понякога е кошмарен тука). Моля те да оставиш само последния, а другите да ги изтриеш, за да не се "разводнява" темата.
 
Владо   23.09.17 14:48
:) Аз пък съм с молба. Тук : http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17024.last моля админите да направят активни връзките. Благодаря за труда!
 
Владо   05.06.17 22:39
еурет, моля те коригирай заглавието на последната тема, изял съм една буква ("ЦъркВата...")
 
Владо   17.05.17 01:51
ок.
 
eureth   07.04.17 16:02
Владо, преместих изказването в темата, защото тук, в Реплики, няма удобства за дискусии, тук:
http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?16864.post

RSS Емисии
rss1.0
Започване на нова тема
    
20.05.17 01:10 Цитирай
изказвания: 2047
Във връзка с няколкоте теми, които повдигнах относно "Реформирано Богословие", искам да разискаме и тази, така важна за мнозина тема. Тъй като имам приятели, които се увлякоха по това течение (т.н. "Реформирано Богословие" - каквото и да е това ново течение), искам да изложа тази проповед на Калвин относно поробената човешка воля. Този въпрос е разгледан в една непривична за мен светлина, доводите в подкрепа на това твърдение не мисля, че са основателни, пълни и целесъобразно подбрани(по-скоро са тенденциозно избирани). При желание и време може да се чуе и тази проповед, както и тази. Тъй като частично Калвин докосва и въпросът за предопределението, може да се кажат мненията и за тази важна тема за вярващите в Божият Помазан цар, Йешуа от Назарет. 
Бог нека пази Своите Си! Мир на Божият Израил! 


" Тогава змеят страшно се разгневи на жената и тръгна да воюва с останалите й потомци – онези, които спазват заповедите на Бога и се държат за истината, която Исус разкри. Змеят застана на морския бряг.
!!! Откр-е на Йоан 12
" http://vminev.blog.bg/drugi/2011/02/22/pesenta-na-viatyra.691513

Най-отгоре
liberum arbitrium,   августин,   воля,   калвин,   лутер,   реформатори,   реформирано богословие,   свободна воля
    
20.05.17 12:29 Цитирай
изказвания: 4076
Тъй като може да се каже, че Аврелий Августин е "бащата" на католицизма, то проф. Лутер, адв. Калвин и компания, отгледани в лоното на католицизма (от който неразделна част е човешкото насилие /телесно и верско/ "в името на Бога", както и разни други неща, неприсъстващи в и противоречащи на  Новото Божие завещание), няма как да не са пропити с ученията на Августин.
(Между другото, Авг. основно борави с латински език, пропускайки да овладее гръцкия, което води това, че той чете Писанията основно на латински. За мен лично това има голямо значение, тъй като съм свидетел как непревеждането (или полу-превеждането) на ориг. текстове води до куп заблуди, някои от които доста сериозни.)


В този смисъл този материал от Августин може да бъде от помощ за по-доброто разбиране на това, което (поне първоначално) е занимавало умовете им относно тази тема, за да може да се разбира и какво самите те имат предвид, по-късно влизайки в епични "богословски" сражения...  Преводът е малко "темянен", така да се каже, но все пак се разбира:

За благодатта и свободата на волята

Също, когато се разглежда тази тема има голям смисъл първо да се разбере какво точно всеки един, който пише по тази тема, има конкретно предвид под това "богословско" понятие "свободна воля" (м.др. не особено точен превод на ориг. лат. понятие, когато ок. 4в започва цялата тази сага.),
понеже най-често интуитивно приеманото значение не е това, което различните "богослови" имат предвид.


Много често, когато се прескочи самото понятие (за мен лично, доста неудачно такова) - м.др., неприсъстващо в Божието говорене - и се говори относно конкретни теми и учения, застъпени в Божиите книги, 
то има много точки, в които много вярващи в Божия син са всъщност в съгласие.

Но тъй като понятието "воля" си има ясно значение в нормалния език, на който и Бог говори на хората  (за разлика напр. от "богословския" такъв), то цялата тази тема остава доста проблематична и често - повод за ненужни разделения и куп лоши неща.

В такъв смисъл, аз лично предпочитам да обсъждам конкретни, регламентирани от Бога (а не примерно от Августин, Лутер или Калвин), теми и понятия.


[ Редактирано 30.05.17 22:53 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласуваща хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово.
Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“

/из п-мо до римл., 9/
Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре

 
Започване на нова тема
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF