Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

hen   божията воля   ваксината   двамата свидетели   един предател   заповеди   иван хазърбасанов   краят на света   херувим   химически дири  

виж всички тематики

Реплики

 
 
eureth   07.05.18 15:26
Преместих темата за "генно-модифицирната опозиция в Сирия"

в тема:
"Сирия: Отн.тн. ислямска държава", тук:

http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17424.post
 
eureth   15.04.18 14:53
Възможно е и до там да се стигне. Но главното, до което пише, че ще се стигне в тези земни военни противопоставяния, е че Бог ще доведе всички народи на битка против Йерусалим и той ще бъде превзет, и ще бъде тъпкан от народите, колкото Бог е определил (3год. и половина).

Тук има доста подробности около сегашната ситуация, в темата "Относно тн. ислямска държава":
http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17419.post
 
Владо   15.04.18 03:46
Света е пред прага на нова световна война.
 
Владо   15.04.18 03:45
 
Анонимен   13.02.18 09:08
еурет, постовете станаха три, но са един - само последния (нетът понякога е кошмарен тука). Моля те да оставиш само последния, а другите да ги изтриеш, за да не се "разводнява" темата.

RSS Емисии
rss1.0
Започване на нова тема
    
17.05.17 01:43 Цитирай
изказвания: 2049


Във връзка с тази позиция на проповедника на т.н. "Реформирано Богословие"

Niki Valchev : ....Христос дава закона на Синай, Христос постановява, че неговите закони трябва да се  поучават и прилагат и народите трябва да бъдат приведени в покорство на вярата, Христос изби хомосексуалистите от Содом и Гомор, Христос постанови да бъдат избите всичките езичници от Ханаан. Той е началника на небесната войска.Той не е инфантилен, сантиментален, Той е Яхве Саваот. Той е, който унищожава светската езическа цивилизация и съгражда своето царство в историята. 
(редакцията - моя), у мен възникна въпросът : Наистина ли говорим за Един и Същи Помазаник (гр.ез. - /Христос/), или става на въпрос за грешка у някого? И ако има грешка (а тя е очебийна), то редно ли е да има отвръщане от този път и покаяние, или не? 
И така, счетох за редно не само да повдигна въпросът с това тълкуване и този образ  на Помазаника, но и да изложа аргументите си против и защо (доводност, аргументираност) съм против това представяне на Божият Единороден Син, Който Един Спасява и Никой не може да отнеме нищо от ръката на Баща Му, щом Бащата го хване. 
1. "Христос дава закона на Синай". Никъде никой от авторите на Новият Договор не е написал това. Не е намерен и текст у пророците, който да ни засвидетелства за това. Безспорно, тъй като Сина е наречен "Божиите слова/думи", ние можем да приемем, че Той може да е дал закона, но има редица редица части от писанията, които че карат да мисля, че именно БАЩАТА е дал закона : 


  1. Бог, който много пъти и с много начини говори в старо време на нашите отци чрез пророците,   
2. в тези последните дни говори нам чрез Сина, когото постави наследник на всичко, чрез когото и света направи; ...
- писмото към еврейските последователи на Месията Йешуа, 1гл. 
Според Йешуа Моисей е писал за Него; свидетелство, дадено и от Филип на Натанаил : Йоан 1:45. Филип намира Натанаила и му казва: Намерихме Онзи, за Когото писа Моисей в закона, и за Когото писаха пророците, Исуса, Иосифовия син, Който е от Назарет. 
Йоан 5:46. Защото, ако вярвахте Моисея, повярвали бихте и Мене; понеже той за Мене писа. 

 
Логично, ако Моисей бе писал думите на закона, дадени лично чрез Сина, то текста горе би имал друг вид и насоченост. Но дори и там, на Синай, Сина да е дал въпросният явно толкова важен за Niki Valchev закон, поставен за задължителен тогава между еврейският народ и Бог, то ние не можем да пренебрегнем думите на Йешуа тук :
[quote]  Йоан 12:49. Защото Аз от Себе Си не говорих; но Отец, Който Ме прати, Той Ми даде заповед, какво да кажа и що да говоря. 
Йоан 14:10. Не вярваш ли, че Аз съм в Отца, и че Отец е в Мене? Думите, които Аз ви казвам, не от Себе Си ги говоря; но пребъдващият в Мене Отец върши Своите дела. 

 Йоан 5:19. Затова Исус им рече: Истина, истина ви казвам, не може Синът да върши от само Себе Си нищо, освен това, което вижда да върши Отец; понеже каквото върши Той, подобно и Синът го върши.   
20. Защото Отец люби Сина, и Му показва все що върши сам; ще Му показва и от тия по-големи работи, за да се чудите вие.   
21. Понеже както Отец възкресява мъртвите и ги съживява, така и Синът съживява, тия които иска.   22. Защото, нито Отец не съди никого, но е дал на Сина да съди всички,   
23. за да почитат всички Сина, както почитат Отца. Който не почита Сина, не почита Отца, Който Го е пратил. 
 
На база на тези стихове (а и не само), както и поради факта, че Помазаника трябва, според записаното :

1Кор.15:28. а когато се покори нему всичко, тогаз и сам си Синът ще се покори на тогози който е покорил нему всичкото, за да бъде Бог все във все. 


Дори идването за спасителното дело бе вследствие на инициатива от Бащата :

  Гал.4:4. а когато се изпълни времето, Бог изпрати Сина Си, Който се роди от жена, роди се и под закона,   
5. за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението.
 , така че лично аз съм склонен да смятам, че не Сина е дал закона, но Бащата. Според записаното в новият договор, както съм чел, Сина е бил "скрит" в закона и пророците и те за Него ясно "говорят" и "свидетелстват". 
2. "Христос постановява, че неговите закони трябва да се  поучават и прилагат и народите трябва да бъдат приведени в покорство на вярата" - тук явно става видно защо е било изтъкването в 1. че "Христос дава закона на Синай" - мисловната линия е да се доведе читателя чрез навързването на няколко уж-семантично-свързани-звена-основани-на-библията до последното заключение, скрито сред буквите, но видно от повествованието :
 Христос заповядва нациите да се покорят на закона, даден на Синай. За непокорните и грешните закона важи в пълна сила, по образеца на Жан Калвин в гр.Женева (а и не само там, не само от Калвин) - убиването на грешници и еретици е законоосновано и Богоугодно дело.
 Но може би бъркам в прибързани заключения? 

Нека Niki Valchev сам каже (въпреки че това засега е видимо от духа с който се обхожда; дух напълно приет от "бащите на вярата" му, от силовата и крайна защита на Калвин и личните му заключения). 
Така аз учудено се питам : Наистина ли "Христос постановява, че неговите закони трябва да се  поучават и прилагат и народите трябва да бъдат приведени в покорство на вярата"
  1. - кои закони?
  2. - кои пасажи от писанията ни дават правото да мислим, че те трябва да се спазват?
  3. - кои са методите, чрез които "народите трябва да бъдат приведени в покорство на вярата" и къде това е казано от Помазаника, или описано от пратениците Му, или пък е описано от трети лица, свидетели на това "покоряване на народите"?
  4. - как смята Niki Valchev да се подготви и да изпълни тази заповед/повеля на Помазаника за "покоряване на народите"? 
  5. - какво би направил Niki Valchev на своите опоненти/противници от средите на вярващите, които не споделят тези му възгледи?
  6. - в крайна сметка какво означава според Niki Valchev това : "Той е, който унищожава светската езическа цивилизация и съгражда своето царство в историята."
Бог да пази Своите Си! 


" Тогава змеят страшно се разгневи на жената и тръгна да воюва с останалите й потомци – онези, които спазват заповедите на Бога и се държат за истината, която Исус разкри. Змеят застана на морския бряг.
!!! Откр-е на Йоан 12
" http://vminev.blog.bg/drugi/2011/02/22/pesenta-na-viatyra.691513

Най-отгоре
друг помазаник,   извращаване на благовестието,   калвин,   калвинизъм,   лъжеучения,   реформация,   реформирано богословие,   убиване в името на христос
 
Започване на нова тема
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF