Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

calyxt   атеизъм и вселена   красимир партовски   любов към бога и страх от него   наследство   пакистан   предаването на исус от назарет   трети храм   християнски атеизъм   шесткратно служение  

виж всички тематики

Реплики

 
 
eureth   26.05.20 20:57
Трудна и противоречива тема, понеже не е лесно да се намери надеждна и достоверна информация.

Чакам времето, когато Бог ще седне на престола си за съд и ще извади на показ цялата истина за 2СВ, а и за всичко по тази греховна отиваща си земя.

Попаднах на следната връзка, където например оспорват това, което пропагандната машина на военните победители от 2СВ проповядва:

https://ww2truth.com/

 
Владо   11.05.20 01:34
ПП : филма на Ray има български субтитри! Трябва да се намерят в менюто!
 
Владо   10.05.20 23:30
еурет, с предишният пост тук броят “реплики” бе 666.
 
Владо   10.05.20 23:29
Един разтърсващ съвремието филм на евреина Ray Comfort. За съжаление без субтитри на български. https://youtu.be/7y2KsU_dhwI
 
eureth   21.03.20 02:10
готово е...

Започване на нова тема
    
17.05.17 01:43 Цитирай
изказвания: 2091


Във връзка с тази позиция на проповедника на т.н. "Реформирано Богословие"

Niki Valchev : ....Христос дава закона на Синай, Христос постановява, че неговите закони трябва да се  поучават и прилагат и народите трябва да бъдат приведени в покорство на вярата, Христос изби хомосексуалистите от Содом и Гомор, Христос постанови да бъдат избите всичките езичници от Ханаан. Той е началника на небесната войска.Той не е инфантилен, сантиментален, Той е Яхве Саваот. Той е, който унищожава светската езическа цивилизация и съгражда своето царство в историята. 
(редакцията - моя), у мен възникна въпросът : Наистина ли говорим за Един и Същи Помазаник (гр.ез. - /Христос/), или става на въпрос за грешка у някого? И ако има грешка (а тя е очебийна), то редно ли е да има отвръщане от този път и покаяние, или не? 
И така, счетох за редно не само да повдигна въпросът с това тълкуване и този образ  на Помазаника, но и да изложа аргументите си против и защо (доводност, аргументираност) съм против това представяне на Божият Единороден Син, Който Един Спасява и Никой не може да отнеме нищо от ръката на Баща Му, щом Бащата го хване. 
1. "Христос дава закона на Синай". Никъде никой от авторите на Новият Договор не е написал това. Не е намерен и текст у пророците, който да ни засвидетелства за това. Безспорно, тъй като Сина е наречен "Божиите слова/думи", ние можем да приемем, че Той може да е дал закона, но има редица редица части от писанията, които че карат да мисля, че именно БАЩАТА е дал закона : 


  1. Бог, който много пъти и с много начини говори в старо време на нашите отци чрез пророците,   
2. в тези последните дни говори нам чрез Сина, когото постави наследник на всичко, чрез когото и света направи; ...
- писмото към еврейските последователи на Месията Йешуа, 1гл. 
Според Йешуа Моисей е писал за Него; свидетелство, дадено и от Филип на Натанаил : Йоан 1:45. Филип намира Натанаила и му казва: Намерихме Онзи, за Когото писа Моисей в закона, и за Когото писаха пророците, Исуса, Иосифовия син, Който е от Назарет. 
Йоан 5:46. Защото, ако вярвахте Моисея, повярвали бихте и Мене; понеже той за Мене писа. 

 
Логично, ако Моисей бе писал думите на закона, дадени лично чрез Сина, то текста горе би имал друг вид и насоченост. Но дори и там, на Синай, Сина да е дал въпросният явно толкова важен за Niki Valchev закон, поставен за задължителен тогава между еврейският народ и Бог, то ние не можем да пренебрегнем думите на Йешуа тук :
[quote]  Йоан 12:49. Защото Аз от Себе Си не говорих; но Отец, Който Ме прати, Той Ми даде заповед, какво да кажа и що да говоря. 
Йоан 14:10. Не вярваш ли, че Аз съм в Отца, и че Отец е в Мене? Думите, които Аз ви казвам, не от Себе Си ги говоря; но пребъдващият в Мене Отец върши Своите дела. 

 Йоан 5:19. Затова Исус им рече: Истина, истина ви казвам, не може Синът да върши от само Себе Си нищо, освен това, което вижда да върши Отец; понеже каквото върши Той, подобно и Синът го върши.   
20. Защото Отец люби Сина, и Му показва все що върши сам; ще Му показва и от тия по-големи работи, за да се чудите вие.   
21. Понеже както Отец възкресява мъртвите и ги съживява, така и Синът съживява, тия които иска.   22. Защото, нито Отец не съди никого, но е дал на Сина да съди всички,   
23. за да почитат всички Сина, както почитат Отца. Който не почита Сина, не почита Отца, Който Го е пратил. 
 
На база на тези стихове (а и не само), както и поради факта, че Помазаника трябва, според записаното :

1Кор.15:28. а когато се покори нему всичко, тогаз и сам си Синът ще се покори на тогози който е покорил нему всичкото, за да бъде Бог все във все. 


Дори идването за спасителното дело бе вследствие на инициатива от Бащата :

  Гал.4:4. а когато се изпълни времето, Бог изпрати Сина Си, Който се роди от жена, роди се и под закона,   
5. за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението.
 , така че лично аз съм склонен да смятам, че не Сина е дал закона, но Бащата. Според записаното в новият договор, както съм чел, Сина е бил "скрит" в закона и пророците и те за Него ясно "говорят" и "свидетелстват". 
2. "Христос постановява, че неговите закони трябва да се  поучават и прилагат и народите трябва да бъдат приведени в покорство на вярата" - тук явно става видно защо е било изтъкването в 1. че "Христос дава закона на Синай" - мисловната линия е да се доведе читателя чрез навързването на няколко уж-семантично-свързани-звена-основани-на-библията до последното заключение, скрито сред буквите, но видно от повествованието :
 Христос заповядва нациите да се покорят на закона, даден на Синай. За непокорните и грешните закона важи в пълна сила, по образеца на Жан Калвин в гр.Женева (а и не само там, не само от Калвин) - убиването на грешници и еретици е законоосновано и Богоугодно дело.
 Но може би бъркам в прибързани заключения? 

Нека Niki Valchev сам каже (въпреки че това засега е видимо от духа с който се обхожда; дух напълно приет от "бащите на вярата" му, от силовата и крайна защита на Калвин и личните му заключения). 
Така аз учудено се питам : Наистина ли "Христос постановява, че неговите закони трябва да се  поучават и прилагат и народите трябва да бъдат приведени в покорство на вярата"
  1. - кои закони?
  2. - кои пасажи от писанията ни дават правото да мислим, че те трябва да се спазват?
  3. - кои са методите, чрез които "народите трябва да бъдат приведени в покорство на вярата" и къде това е казано от Помазаника, или описано от пратениците Му, или пък е описано от трети лица, свидетели на това "покоряване на народите"?
  4. - как смята Niki Valchev да се подготви и да изпълни тази заповед/повеля на Помазаника за "покоряване на народите"? 
  5. - какво би направил Niki Valchev на своите опоненти/противници от средите на вярващите, които не споделят тези му възгледи?
  6. - в крайна сметка какво означава според Niki Valchev това : "Той е, който унищожава светската езическа цивилизация и съгражда своето царство в историята."
Бог да пази Своите Си! 


" Тогава змеят страшно се разгневи на жената и тръгна да воюва с останалите й потомци – онези, които спазват заповедите на Бога и се държат за истината, която Исус разкри. Змеят застана на морския бряг.
!!! Откр-е на Йоан 12
" http://vminev.blog.bg/drugi/2011/02/22/pesenta-na-viatyra.691513

Най-отгоре
друг помазаник,   извращаване на благовестието,   калвин,   калвинизъм,   лъжеучения,   реформация,   реформирано богословие,   убиване в името на христос
 
Започване на нова тема
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF