Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

edinni.com:тематични етикети   до кол. 1.15   договор с бога   йов   нато   новото начало   позитивна изповед   разумен създател   речникът на християните   увещатели  

виж всички тематики

Реплики

 
 
Владо   23.09.17 14:48
:) Аз пък съм с молба. Тук : http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17024.last моля админите да направят активни връзките. Благодаря за труда!
 
Владо   05.06.17 22:39
еурет, моля те коригирай заглавието на последната тема, изял съм една буква ("ЦъркВата...")
 
Владо   17.05.17 01:51
ок.
 
eureth   07.04.17 16:02
Владо, преместих изказването в темата, защото тук, в Реплики, няма удобства за дискусии, тук:
http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?16864.post
 
eureth   31.03.17 22:03
Владо, добавих още малко инфо там. Надявам се да ти е от помощ.

RSS Емисии
rss1.0
Започване на нова тема
    
14.05.17 06:00 Цитирай
изказвания: 2047
В настоящата тема искам да разискаме живота и дейността на Жан Калвин, според мнението и знанието на всеки от братята. В крайна сметка целта ми е да се изясни въпросът: Достоен пример за подражание ли е (според благовестието на нашия възлюбен Господ Йешуа от Назарет), като поставям няколко насочващи отметки : 
1. разбирането на Жан Калвин за "Църква"
2. разбирането на Жан Калвин за "управлението и целите на Църквата" (Женева, случаят Мигел Сервет, други)
3. последиците от калвинизма 
Бог да пази Своите Си! 
Доколкото съм запознат, Жан Калвин е бивш католик, който приема идеите на Протестантството. Разбира се, Бог в писанието не говори нито за "Протестанство", нито за "католицизъм", но тези думи са станали названия, олицетворяващи тези две явления в религиозните образувания през историята. Лично моето кратко мнение (резюмирано, без исторически специални отметки и библиографични данни), е  че Калвин е бил много плодотворен автор, известен на съвремието си проповедник, който е един от основните "камъни" на Протестанството, заедно с Лутер и Цвингли. Отвъд неговите размисли относно греха, Бога и Спасението, човек може с ужас да разбере същността на учението му - управление над невярващите, издаване на наказателни присъди на еретици (определени като такива от официалната "Църква"), грешници, противници на идеите му.
 При осъждането на Мигел Сервет (като учен - откривател на  белодробното кръвообращение, като вярващ - лъжеучител, арестуван по обвинение за ерес в Женева, 1553г, с вече издадени две смъртни присъди отпреди това от инквизицията - в родната Испания и във Франция, изгорен на клада при пълното одобрение от страна на всички протестанти и римо-католици в Женева/http://www.tvcresources.net/resource-library/articles/calvin-killed-a-man/), Калвин свидетелства за него пред съда (по времето на Калвин светският съд е имал "моралните норми" на Моисеевият закон, + допълнения от официалната църква), настоявайки все пак екзекуцията да се изпълни чрез отрязване на главата - по-бързо и, вероятно - по-безболезнено от изгарянето (мнозина от последователите на Калвин виждат в това му "застъпничество" проява на невероятна добрина, хуманност, смирение и смелост). 
В Женева "еретизма" (проповядване на лъжеучение, което лъжеучение се смятало за такова след определяне от страна на "Църквата") се е считал за държавно престъпление. Калвин не е имал върховна власт, нито решаваща дума в процеса, използван от силовата върхушка, за да докаже позицията си и надмощието си. 
Ако проследите внимателно хода на изложение на защитата на Калвин в тази статия, ще видите позиция, не само защищаваща убийството (авторът на статията се обляга на убийството на Урия от Давид, на измяната на Петър и обуславя че нито Псалмите са обезсилени от постъпката на Давид, нито пък посланията на Петър са отхвърлени поради отричането му от Господа), сходна с позицията на този човек тук :  http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?16896.last , който е продължител на неговата идеология, учение, благовестие и дух. 
В тази статия https://www.gotquestions.org/Calvin-Michael-Servetus.html , авторът задава реторичният въпрос : "Дали изгарянето на Сервет е било справедливо, или едно хладнокръвно убийство?" и сам заключава: "Бог ще отсъди." 
Тук : http://www.reenactingtheway.com/blog/john-calvin-had-people-killed-and-bad-bible-interpretation-justified-it  авторът казва, че Калвин е оправдавал убийството на еретици с Левит 24:16 

  16. Който похули Господното име непременно да се умъртви; цялото общество да го убие с камъни; бил той чужденец или туземец, когато похули Господното име, да се умъртви. 
По-натам авторът изявява възмущението си, че учението на Исус да обичаме враговете си е било игнорирано и не е могло да спре Калвин в пътя му. Авторът подчертава, че инструкциите на Павел за реакция към - и справяне с- лъжеучители, са били пренебрегнати


  24. А Господният слуга не бива да е крамолник, но трябва да бъде кротък към всичките, способен да поучава, търпелив;   
25. с кротост да увещава противниците, та дано би им дал Бог покаяние, за да познаят истината 
- 2Тим. 2
Според авторът за 5 години като магистрат в гр. Женева, Щвейцария, Калвин е ръководил убиването на 58 души и пращането в изгнание на 76 човека. Според авторът за изгарянето на Сервет е било използвано зелено дърво - така огънят е горил тялото по-бавно, по-болезнено, по-дълго. Авторът обвинява в това "хора на Калвин". Посочени са и други съкрушаващи пасажи от предсмъртната картина. 
На този фон и информация, с която и през годините съм се запознавал, ми се струва странно вярващи в Месията Йешуа от Назарет да следват поученията (и житейският път) на Жан Калвин. Този човек по-скоро е в графата не просто "лъжеучители", но "родени от дявола", за който Исус каза, че е бил открай - време човекоубиец.  
Бог да пази Своите Си!


" Тогава змеят страшно се разгневи на жената и тръгна да воюва с останалите й потомци – онези, които спазват заповедите на Бога и се държат за истината, която Исус разкри. Змеят застана на морския бряг.
!!! Откр-е на Йоан 12
" http://vminev.blog.bg/drugi/2011/02/22/pesenta-na-viatyra.691513

Най-отгоре
калвин,   калвинизъм,   лутер,   реформация,   реформирано богословие
    
15.05.17 00:36 Цитирай
изказвания: 3944
Не съм чел Божият син или някой от неговите ученици, дадени за пример в документите на новото Божие завещание, да е учил, одобрявал или правил подобни неща. Да наричаш хора, влизащи в профила на това, което си описал,  "бащи", ми се струва доста неразумно и противопоказно, особено в дългосрочен план. Но всеки си знае.
Според каквото чета, Божият помазаник-цар Исус от Назарет и неговите пратеници учат съвсем други неща хората, които са повярвали в Исус и така са наследили новото Божие завещание, и съответно - живота.

[ Редактирано 15.05.17 13:07 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласуваща хронологична таблица (актуализирани версии)

Най-отгоре

Анонимен
    
25.10.17 00:10 Цитирай
Гост
Какво да кажа болно ми е като виждам как се изопачава учението на Христос,като виждам как цели деноминации говорят по адреш думи ,които Христос не е изрекъл и вършат дела с ръцете си ,които Христо не е заповядал да вършат нито пък апостолите като първи свидетели са вършили.

Най-отгоре

Анонимен
    
26.10.17 11:39 Цитирай
Гост
Анонимен:

Какво да кажа болно ми е като виждам как се изопачава учението на Христос,като виждам как цели деноминации говорят по адрес думи,които Христос не е изрекъл и вършат дела с ръцете си, които Христос не е заповядал да вършат, нито пък апостолите като първи свидетели са вършили.

Най-отгоре

Анонимен
    
04.11.17 15:24 Цитирай
Гост
Добър ден ,и поздрави на всички в името Исус Христово, прочела съм преди материали на руски подробно за Сервет и за Калвин. Виждам ,че и тук в сайта има същото. Едно от най-главната причина, за която е бил преследван Сервет, това е че не вярвал в триединството.

Най-отгоре

 
Започване на нова тема
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF