Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

60-ти паралел   александър македонски   бен-артци   божията сила   дали бог е любов   единородният син   за въплъщението   креационизъм   преследване и живот   религиозни феодали  

виж всички тематики

Реплики

 
 
eureth   07.05.18 15:26
Преместих темата за "генно-модифицирната опозиция в Сирия"

в тема:
"Сирия: Отн.тн. ислямска държава", тук:

http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17424.post
 
eureth   15.04.18 14:53
Възможно е и до там да се стигне. Но главното, до което пише, че ще се стигне в тези земни военни противопоставяния, е че Бог ще доведе всички народи на битка против Йерусалим и той ще бъде превзет, и ще бъде тъпкан от народите, колкото Бог е определил (3год. и половина).

Тук има доста подробности около сегашната ситуация, в темата "Относно тн. ислямска държава":
http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17419.post
 
Владо   15.04.18 03:46
Света е пред прага на нова световна война.
 
Владо   15.04.18 03:45
 
Анонимен   13.02.18 09:08
еурет, постовете станаха три, но са един - само последния (нетът понякога е кошмарен тука). Моля те да оставиш само последния, а другите да ги изтриеш, за да не се "разводнява" темата.

RSS Емисии
rss1.0
Форуми :: Общи теми за вярата << Предишна тема | Следваща тема >>
 
Плоска или кълбовидна е Земята - какво казва Бог?
Към страница       >>  
Започване на нова тема
    

09.02.16 14:43 Цитирай
изказвания: 4367


Главен въпрос:

Какво казва Бог относно това, дали Земята е плоска или кълбовидна?Сродни (но не главни) въпроси:

Какво казва Бог относно:
- какво представлява земята - като структура, състав, и т.н.?
- колко отдалечено е слънцето от Земята?
- колко отдалечени са звездите от Земята?
- земята върти ли се около евентуална собствена ос?
- земята върти ли се около слънцето?


Уточнение:
Тази тема се занимава единствено и само с казаното от Бога относно тези въпроси.
Има отделна тема, където се обсъжда човешките, наблюдения и разсъждения по тези въпроси, където, разбира се, могат да се обсъждат и опитности или заключения, които на пръв поглед противоречат на казаното от Бога по тези теми.


Тук слагам и таблица, където ще опитам систематизирано да събера посочените цитати и коментари в изказванията.

в подкрепа на ПЛОСКА земяв подкрепа на КЪЛБОВИДНА земя
  
  


[ Редактирано 15.03.17 03:45 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласуваща хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре
геоцентрична теория,   глобус,   земно кълбо,   кълбовидна земя,   плоска земя,   сферична земя,   хелиоцентрична теория
    
14.03.17 01:03 Цитирай
изказвания: 440
(разкл. от: Плоска или кълбовидна е Земята - според човешките наблюдение, опит и разсъждения?)

здравейте!

всъщност, истината за земята като творение е от изключителна важност!
по- важното, обаче, е дали се вярват думите на Самото Писание, което ясно посочва, че Слънцето обикаля около земята и че то и луната спряха по заповед на Навин, а не земята.

ето какво казва наш брат от друг форум:

" 2 Петрово 3:
3. Преди всичко знайте това, че в последните дни ще дойдат подиграватели, които с подигравките си ще ходят по своите страсти и ще казват:
  4. Где е обещаното Му пришествие? защото, откак са се поминали бащите ни всичко си стои така както от началото на създанието.
  5. Защото те своеволно не признават това, че чрез Божието слово от начало е имало небе и земя сплотена от водата, и всред водата,
  6. но пак посредством тях тогавашният свят, потопен от водата загина.
  7. Така със същото слово, и днешните небе и земя са натрупани за огън, пазени до деня на страшния съд и погибелта на нечестивите човеци.


Това е белегът на последното време, че ще дойдат подиграватели, които своеволно (по своя воля) не признават, че има небе и земя, която е всред водата. И това е преди всичко да се знае. Това е нещо от изключителна важност в последните дни. Ето, пред очите ви се случва всичко това и някой преди доста време го е казал, че ще се случи.

И дори за тези, които толкова треперят за спасението си имам шокиращи новини: От това дали вярвате в думите на Писанието, и то цялото писание, зависи дали накрая ще бъдете осъдени като престъпници.

Истината от Словото удря жестоко върху основите на всичко, което днес се говори на хората от официалната наука и от нейните адвокати. "


Най-отгоре

    
14.03.17 13:58 Цитирай
изказвания: 440
ето братята от Фелоушипа как добре са развили темата 

http://www.fellowshipbg.org/index.php/topic,875.msg111473/topicseen.html#msg111473

СЪТВОРЕНИЕТО
Скоро четох за сътворението и имах чувството, че никога не съм вярвал в това, което пише, а съм вярвал в някаква псевдо представа за света, който Бог направи. След като прочетох какво пише отново, отрезнях.

Нека да ви разходя из пасажите един по един. Ще обърна внимание на първите 18 стиха и ще разсъждавам последователно:


Битие 1


  1. В начало създаде Бог небето и земята.
  2. А земята беше неустроена и пуста; и тъмнина бе върху бездната; и Дух Божий се носеше върх водата.


Първото творение беше небето и земята. Не пише, че на първия ден, а в началото. Началните твоения бяха небето и земята, където той постави всичко, което да обитава. Той първо направи дома за обитателите му.

Земята беше пуста и неустроена и тъмина покриваше бездната. Съществувала е земя. Била е пуста и неустроена. Без светлина. Всичко е било тъмнина. Всичко е било обгърнато във вода. Божият дух се носеше над водата. Над водата е имало нещо друго. Пише за третото небе на едно място. Небето, което ние познаваме е първото.


  3. И рече Бог: Да бъде виделина. И стана виделина.
  4. И видя Бог виделината че беше добро; и разлъчи Бог виделината от тъмнината.
  5. И нарече Бог виделината Ден, и тъмнината нарече Нощ. И стана вечер, и стана утро, ден първи.


Тук Бог не създаде слънцето, нито луната. Той създаде светлината като явление. Светлината е наречена ден, тъмнината е наречена нощ. Първият ден приключва. Имаме небе, имаме вода, нямаме земя над водата, защото тя се появява в друг ден. Имаме и светлина, която я има малко и после я няма. Няма слънце. Няма луна. Няма звезди. Светлината, която е имало тогава, не е била от слънцето. Това е важно да се знае ако някой пита как тогава в Едем е светло, а за местоположението на Едем сме писали в друга тема, но ще го спомена и тук.


  6. И рече Бог: Да бъде твърд посред водите, и да разлъчи вода от вода.
  7. И направи Бог твърдъта; и разлъчи водата която беше под твърдъта от водата която беше под твърдъта; и стана така.
  8. И нарече Бог твърдъта Небе. И стана вечер, и стана утро, ден втори.


Вие, които се наричате вярващи, вярвате ли, че между 2 ката води е създадна "твърдта"? Твърдта е наречена небе. Думата не е случайна. На английски е "firmament", като коренът е от "firm", което означава "твърд". Думата в оригинала говори отново за твърда повърхност, която е във формата на купол (помни се лесно на иврит, изговаря се "ракия").

Исая 40:22. Онзи, Който седи над кръга на земята, Пред Когото жителите й са като скакалци, Който простира небето като завеса, И го разпъва като шатър за живеене

Тук Исая говори много важни неща. Едното е, че небето е разпънато като шатър (купол) за живеене.

Вие, които се наричате вярващи, вярвате ли че това е истина, или си мислите, че това е метафора и алегория? Твърдта, която вие виждате над вас, наречена небе, е нещо твърдо. Това твърдо нещо има над себе си вода. Вие живеете под купол, над когото има вода.

Не вярвате? Значи не вярвате на това, че земята е създадена така, както пише. А това, което пише е точно така, както пише:
2 Петър 3:5. Защото те своеволно не признават това, че чрез Божието слово от начало е имало небе и земя сплотена от водата, и всред водата,

Според Божиетео Слово над вас има купол, около който има вода. Нека да видим още малко за този купол. Ще видим в дните на Ной, когато имаше потоп. При потопа водата дойде отгоре под формата на дъжд. Когато водата от висок водопад падне отгоре излята като вода, най-долу пада под формата на ситни капчици дъжд. Това означава, че ако тече река, като от водопада Анхел, тя най-отдолу е на фини капчици независимо, че отгоре са кубици вода, изливащи се едновременно.

Да видим какво пише за Ной:

Битие 7
  4. Защото още седем дни и Аз ще направя да вали дъжд по земята четиридесет дни и четиридесет нощи; и ще изтребя от лицето на земята всичко живо, що съм направил.
  5. И Ной извърши всичко, според както му заповяда Господ.
  6. А Ной беше на шестстотин години когато стана на земята потопът от водата.
  7. И поради водите на потопа влязоха в ковчега Ной, синовете му, жена му и снахите му с него.
  8. От чистите животни и от нечистите животни, от птиците и от всичко, което пълзи по земята,
  9. влязоха в ковчега две по две при Ноя, мъжки и женски, според както заповяда Бог на Ноя.
  10. И след седмия ден водите на потопа заляха земята.
  11. В шестстотната година на Ноевия живот, във втория месец, на седемнадесетия ден от месеца, в същия ден всичките извори на голямата бездна се разпукнаха и небесните отвори се разкриха.
  12. И дъждът валя на земята четиридесет дни и четиридесет нощи.


Отново да повторим. Небето не е въздухът, който виждате. Небето е твърдта, нещо твърдо, което е разпростряно като шатър (купол) над вас. Тази твърд над нея има вода, която ще е наречена "бездна". Вижте внимателно, че водата идва под формата на дъжд. Тя пада отгоре, но още по интересно е къде са източниците й:

11. В шестстотната година на Ноевия живот, във втория месец, на седемнадесетия ден от месеца, в същия ден всичките извори на голямата бездна се разпукнаха и небесните отвори се разкриха

В оригинала думата за "разпукаха" си е баш разпукване. Не се разпуква въздухът. Разпуква се нещо, което е масивно. Небесните отвори се разкриха. Това не са отворите на въздуха. Това са отворите на твърдия купол на шатъра, който е над главите ви независимо дали го вярвате или не. Тази вода падна от границата, наречена твърд или небе. Тази вода падна от купола, който се намира над главите ви, а не от облаците. Разпукаха се водните извори. Всички водни извори. Вода от бездната потече от значителна височина. Докато падне на земята, тази вода стана под формата на дъжд. Как стана? Спомнете си за водопадите по-горе. Водата се разпрашава и става на капчици като пада.

Отново картинката: Най-отгоре имате вода, т.нар. бездна. След това е куполът, твърдта. Той се разпуква и потича вода върху земята. Тази вода пада под формата на капки, сиреч дъжд. Земята се покрива с вода. Как спира водата? Много логично: спират се източниците й. Кои са източниците й? Това са т.нар. водни извори или пукнатините в твърдта.

Битие 8
  1. Тогава си спомни Бог за Ноя и за всичко живо и за всичкия добитък, що бяха с него в ковчега; и Бог накара вятър да мине по земята, та водите престанаха.
  2. Тоже се затвориха изворите на бездната и небесните отвори, и дъждът от небето спря.


Дъждът от небето, водата, която идваше от отворите в твърдта, а не от облаците, спря. Затвориха се изворите. Не се раздухаха облаците. Валяло е дъжд без да има нужда от облаци. Това не са метафори. Това е физическото разположение на източника на водата за потопа. Този купол е имал пукнатини, които са били направени със заповед от Бога. През тези пукнатини е започнала да влиза вода точно както като се спука корпус на подводница и водата започва да навлиза вътре. След като е влязло достатъчно количество вода през купола и е покрило цялата земя, водата бива спряна като се затварят пукнатините.

Между другото, някои народи в своите легенди казват, че млечният път е именно пукнатината, от която е паднала водата, но това не знам дали е със сигурност, ако и да звучи да е възможно.

Нека да ви попитам как тази вода от купол ще падне върху кълбо от всички страни? Кой е казал, че е паднала върху кълбо? Ами всички четящи се чудят как физически това е възможно. Защо, защото в битие се говори за кълбо? Не, защото така са им казали.

Да се вънем на Исая. Пророкът от старо време, който за мнозина е прост и неук човек, който не разбира от геометрия. Човекът чрез Божия дух записва (по-горе го казах):
Исая 40:22. Онзи, Който седи над кръга на земята, Пред Когото жителите й са като скакалци, Който простира небето като завеса, И го разпъва като шатър за живеене

Над кръга на земята? Може би Исая, който е живял едно време и не е толкова умен, колкото всички нас, които разбираме от геометрични фигури повече, е имал предвид кълбото. Бог седи над кълбото? От коя страна е "над" на кълбото? Ако погледнем думата в оригинала, се говори за плоска повърхност, която означава дори "компас". Плоска равна повърхност.

Същият Исая добре знае разликата между кълбо и кръг, защото думите са различни:
Исая 22:18. Ще те навие и ще те метне като топка В широка земя; Там ще умреш, и там наместо славните ти колесници, Ще има срама на дома на господаря ти.

Проверете сами. Бог стои над земята, която е кръг. Той стои над нея. Над тази земя е небето, твърдта, която е като шатър не над топка, а над кръг. Шатър, купол, над кръг. От този шатър има разпукване и по времето на Ной е шурнала вода. После тези цепнатини са били затворени и водата е спряла.

Митове? Замислете се изобщо дали вярвате на това, което пише или сте тези, за които Петър говори по-горе.

Да се върнем на сътворението:
 
  9. И Бог каза: Да се събере на едно място водата, която е под небето, та да се яви сушата; и стана така.
 10. И Бог нарече сушата Земя, а събраната вода нарече Морета; и Бог видя, че беше добро.

Водата, която е под небето. Аха, под небето има вода, която се събира на едно място. Водата под купола стои на топка? Ако е топка, то топката отдолу няма да има купол. Няма да има шатър. Шатърът е нещо с основа и купол. Под купола имаме събрана земя, наречена морета и се показва сушата, наречена земя:

Отново картинкта: Имаме вода от вода, разделена с твърд купол, който по времето на Ной се разпуква за няколко месеца и след това бива запушен отново. Под този купол имаме земя и морета. Знаем формата на основата на земята. Исая ни казва: кръг. Плосък кръг. Не топка или сфера. Исая е разбирал от геометрия, или ако е бил прост човек, Бог му е дал точните думи.


  11. И Бог каза: Да произрасти земята крехка трева, трева семеносна и плодоносно дърво, което да ражда плод, според вида си, чието семе да е в него на земята; и стана така.
  12. Земята произрасти крехка трева, трева която да дава семе, според вида си, и дърво, което да ражда плод, според вида си, чието семе е в него; и Бог видя, че беше добро.
  13. И стана вечер, и стана утро, ден трети.

Дойде ред на тревата и дървото. Нямамем слънце и луна. Имаме светлина и тъмнина, ден и нощ. Те са достатъчни, за да може трева и дървета да растат. Слънцето, луната и звездите още не са създадени. Едемската градина, намираща се под земята, може да функционира чудесно дори с отсъствието на слънце, защото е възможно да имаи светлина и без слънце. Три дни и още нямаме слънце, луна и звезди. Имаме купол, наречен небе. Той е твърд. Още не вярвате?
Йов 37:18. Можеш ли като Него да разпростреш небето, Което, като леяно огледало е здраво?

Да видим каква е историята със слънцето, луната и звездите:

  14. И Бог каза: Да има светлина на небесния простор, за да разделят деня от нощта; нека служат за знаци и за показване времената, дните и годините;
  15. и да бъдат за светила на небесния простор, за да осветляват земята; и стана така.


Първо да видим къде са сложени тези светила. Те не са сложени над небето (твърдта), а са сложени в "небесния простор". Тук думата включва вече въздушната част, а не специфично твърдта. Думта "простор" означава нещо въздушно в оригинала ("шамайим"). В този случай са употребени двете думи ("ракия шамайим"). Тези светила са за осветяват земята, да разделят деня и нощта, но и да служат за знаци и показване на времената, дните и годините.

Думата "знаци" е интересна тук. Значението й е "доказателство", "факт", "улика", "знак". Значи тези небесни тела са направени, за да бъдат факти и доказателства. Освен това са създадени да показват точно времена, дни и години, с други думи, могат да се ползват като часовници и календари, което и се прави до ден днешен.

Ето и светилата, които бяха създадени. Светилата излъчват светлина, между другото, ако и да е очевидно го казвам, защото повечето не вярват в това. Думата за светило и в оригинала е тяло, което излъчва собствена светлина. Собствена.


  16. Бог създаде двете големи светила: по-голямото светило, за да владее деня, а по-малкото светило, за да владее нощта; създаде и звездите.

Хм. Двете големи светила. Дори не пише дали това са слънцето и луната. Може би тук се изисква малко да се размислим и да питаме някое деца: Така като гледат, кое нещо СВЕТИ през деня и ДОМИНИРА над всичко, т.е. владее деня със светлината си? Познайте. Втори въпрос с повишена трудност: Кое е това светило, което свети, по-малко било, обаче владее нощта. Тук съм сигурен, че повечето ще кажат, че надали е луната, защото тя не свети, ами отразява светлина.

Тъй като някой ще си каже, че щом не пише, може би си измислям, отговорът е, че пише, но на друго място:

Псалм 136
  8. Слънцето за да владее деня, Защото милостта Му трае до века;
  9. Луната и звездите за да владеят нощта, Защото милостта Му трае до века;


Значи децата, които казват, че отговорите на въпросите по-горе са слънцето и луната са прави. Браво на децата. Много от големите не знаят отговорите на тези въпроси, защото очите им сякаш не виждат.

Луната свети. Това казва писанието. Вие, които не вярвате, че свети, значи сте тези, за които Петър говори. Луната си свети и тя е много особено небесно тяло. Тя, заедно със звездите, които отново са наречени небесни светлини, служат за осветление. Те са функционални небесни тела.

Но нали слънцето е нищожна звезда спрямо много други, които са на светлинни години от нас, като много от тях са много по-големи от него? Кой ви каза това? Някой, който е отишъл да ги види? Някой, който ви е изпратил снимка? И този някой е прав, а Библията не е права?

Отрезнейте. Слънцето е най-голямото небесно тяло. Луната е следваща по-големина. Луната я виждаме да е по-голяма от слънцето на моменти. Това означава, че тя е физически по-близо до земната повърхност. По-близките обекти изглеждат по-големи, а по-далечните — по-малки. Звездите са източници на светлина и те не са по-големи от луната дори. Не са. Писано е.

Къде е слънцето?
 

  17. И Бог ги постави на небесния простор, за да осветляват земята,
  18. да владеят деня и нощта, и да разделят светлината от тъмнината; и Бог видя, че беше добро.


На небесния въздух.

Да преговорим. Имаме вода отгоре и вода отдолу. Те са разделени от купол, който е твърд и е твърд като леяно огледало. Под купола имаме земен кръг, където има морета и суша. Бог стои над земния кръг. Под купола имаме звезди, слънце и луна. Толкова. Всичко това се намира под твърдия купол наречен небе.

Всичко, което отива в далечината се изгубва от погледа, включително и слънцето и луната. Луната изчезва понякога и има безлунни нощи. На иврит думата за "залязва" е "отива си". Отива далеч. Думата "изгрява" е с корен "изток", нещо като "източава", или идва от изток. На иврит залязването не е зад хоризонта, а слънцето си тръгва. То отива далеч. Всичко, което отива надалеч, се смалява (някой да снима слънцето по пладне и след това в 16:00 с телефона си но през черна найлонова торбичка, за да виждате ясно кръгчето и да отвори двете снимки една до друга и да види). Всичко в далечината се загубва поради перспектива, както и от праха и влагата във въздуха. При по-ясно време се вижда по-далеч. Хоризонтът не се мени, мени се това, което има във въздуха като прах и вода, както и нашите очи са ограничени да виждаме до определено разстояние. Ако погледнем през телескоп или друг такъв оптичен уред, ще видим нещата, които с очите си не виждаме на хоризонта, но те са там. Телескопът и другите подобни оптични устройства имат отново ограничения в приближението. Те не могат да приближат всичко до безкрай, но "хвърлят" само донякъде, но пък е повече от очите.

Слънцето си отива. Това е при т.нар. залез. Слънцето идва от изток. Това е т.нар. изгрев.

Да виждате земя, която се върти около слънце, което е по-голямо от нея? Невъзможно е да стане физически това с описанието, дадено в Битие 1. Невъзможно. Слънцето се движи заедно с луната.
Исус Навин 10:12. Тогава говори Исус Господу, в деня когато Господ предаде аморейците на израилтяните, като рече пред очите на Израиля: Застани, слънце, над Гаваон, И ти, луно, над долината Еалон.
Исус Навин 10:13. И слънцето застана и луната се спря, Догдето мъздовъздадоха людете на неприятелите си. Това не е ли записано в Книгата на Праведния? Слънцето застана всред небето, и не побърза да дойде почти цял ден.


Слънцето се движи? Може би Исус Навин не разбира. Обаче и Соломон също проявява "неразбирателство":
Еклисиаст 1:5. Също и слънцето изгрява, и слънцето захожда, И бърза да отива към мястото гдето трябва да изгрява.

Хм. Слънцето идва от изток (преведено "изгрява") и слънцето си отива ("захожда"). Бърза да отива къде? КЪм мястото, където трябва да изгрява. На какво ви прилича това движение. Нека подскажа: идва от изток, отива си (виждали сме, че е в противоположна посока) и пак отива на изток. Верният отговор е затворена крива. Ето Давид какво казва:
Псалм 19
  4. Тяхната вест е излязла по цялата земя, И думите им до краищата на вселената. В тях Той постави шатър за слънцето,
  5. Което, излизащо като младоженец из стаята си, Се радва като юнак да тича в попрището.
  6. То излиза от единия край на небето, И обикаля до другия му край; От топлината му нищо не се укрива.


Слънцето си има шатър. Ако на вас ви бъде зачислен шатър, той не е за да го гледате или да обикаляте около него, а за да обитавате в него. Слънцето стои под твърдта, наречена небе. То обикаля. Описва затворена траектория. То излиза като младоженец из стаята си, а не из шатъра си.

Ако някой се чуди как така обикаля над кръга на земята и тук там е лято, а тук-там зима, са помисли да не би да обикаля в кръгове, като се стеснява по-близо до центъра и после разширява кръга и стига по-близо до периферията. Тогава ще си отговорите защо като е студено при нас, в Австралия е топло. Защо като е студено при нас слънцето като минава от изток към запад е ниско над хоризонта по пладне и защо е високо над хоризонта през лятото.

Вярвате ли в сътворението, описано в Битие 1 или вярвате в слово на нечий чужд бог?

Сега е моментът да се замислите чии ученици сте били, а може би още сте.

 

[ Редактирано 14.03.17 14:00 ]

Най-отгоре

    
14.03.17 14:02 Цитирай
изказвания: 440
Уочман

Като изключим някои неточности и недоглеждания намирам описанието за много добро.

Интересен е следния пасаж, който Тихомир е цитирал:

Йов 37:18. Можеш ли като Него да разпростреш небето, Което, като леяно огледало е здраво?

Известно е че древните огледала са били лети от бронз или мед, някакъв метал, който е можел да се полира добре за да служи като огледало. Думата преведена "здраво" е на еврейски "kazak" и означава нещо твърдо, здраво и кораво. За какви ракети и сателити в "космоса" говорим въобще? Според официалната "наука" няма никакъв твърд купол над земята а всичко е въздух през който може да се мине.

Също така библейската дума за "космос" означава - обитаемия свят - земята и атмосферата, които Бог е създал. В този смисъл може да се приеме, че някакви ракети летят до "космоса" сиреч до някакви височини в атмосферата и после падат на земята в някой океан. Но излизане извън простора/твърдта е невъзможно освен през предвидената за това врата (Откр. 4:1) и очевидно само с Божие разрешение и помощ.

адм.бел.
разкл. в: Плоска или кълбовидна е Земята - според човешките наблюдение, опит и разсъждения?


Най-отгоре

    
14.03.17 21:28 Цитирай
изказвания: 4367
За да не стане обръкване на темите,

тази тема (във форум "Общи теми за вярата") се занимава единствено и само с

това, което Бог казва относно това, дали земята е плоска (отгоре погледнато) или пък е кълбовидна, или крушовидна, или с изпъкнал екватор, или нещо друго такова...
Има отделна тема (във форум "Други теми"), която се занимава с чисто човешки наблюдения, разсъждения, твърдения (или пък направо лъжи...) по този въпрос,
тук: http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?16469.last
[ Редактирано 14.03.17 21:55 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласуваща хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре

    
15.03.17 03:41 Цитирай
изказвания: 4367
Здравей Ndifi,

Long time no see

Ndifi:

здравейте!
всъщност, истината за земята като творение е от изключителна важност!
по- важното, обаче, е дали се вярват думите на Самото Писание, което ясно посочва, че Слънцето обикаля около земята и че то и луната спряха по заповед на Навин, а не земята.

ето какво казва наш брат от друг форум:

6. И рече Бог: Да бъде твърд посред водите, и да разлъчи вода от вода.
7. И направи Бог твърдъта; и разлъчи водата която беше под твърдъта от водата която беше под твърдъта; и стана така.
8. И нарече Бог твърдъта Небе. И стана вечер, и стана утро, ден втори.

Вие, които се наричате вярващи, вярвате ли, че между 2 ката води е създадна "твърдта"? Твърдта е наречена небе. Думата не е случайна. На английски е "firmament", като коренът е от "firm", което означава "твърд". Думата в оригинала говори отново за твърда повърхност, която е във формата на купол (помни се лесно на иврит, изговаря се "ракия").Но оригиналът не е на английски, така че английският превод не може да бъде определящ в случая.

Относно думата רָקִיעַ [ракия'] -

тя идва от подобната רָקַע [рака'] - евр. "удрям [сплесквайки и разпростирайки]"

и според мен רָקִיעַ [ракия'] по-скоро носи идея за “простор” - нещо, което е простряно или се простира, “слой”. Поне засега аз превеждам רָקִיעַ : “простор”.
Въпреки, че не изключвам и варианта „твърдина“ , "твръд слой" или подобно.В ориг. текст не виждам никъде подкрепа или пример, че самата дума רָקִיעַ [ракия'] внушава форма купол, както той твърди.

Аз изобщо не изключвам небесният простор да е във формата на купол, дори предполагам, че по-скоре е, но все пак самата дума тук съвсем не внушава подобно нещо и не е добре да оставаме с погрешното впечатление относно нейното значение.
Ако все пак има подкрепа на подобно твърдение относно самата дума, а не отделно от думата, която аз не все още не зная, тогава ще се радвам да прочета в Писанията относно това.
“...И Бог каза: Да има простор между водите, и да отдели вода от вода. И Бог направи простора, и отдели водата, която беше под простора отъ водата, която беше над простора. И стана така. И Бог нарече простора “небе.” ...”

Т.е. след като Бог чрез простора разделя на две земната водна бездна/океан, се е получило следното:
1. вода (горе),
2. простор (който разделя водата, която е горе от водата, която е долу)
3. вода (долу)
И ако при потопа Бог не е излял върху земята цялата вода, която е била горе, над небето, то в момента горе, над небето (това небе, което виждаме), все още има вода.Същата дума, רָקִיעַ , се употребява и от Езекил и хвръля още светлина,
въпреки, че описаните неща просто нямат еквивалент в нашата земна опитност и трудно могат да бъдат разбрани:

“И подобието на רָקִיעַ , който бѣ надъ главите на животните беше на гледъ като страшенъ кристаль разпрострянъ на главите имъ. А подъ רָקִיעַ бяхѫ разпрострени крилата имъ, едно къмъ друго: две имаше всяко отсамъ, и две оттамъ, съ които покривахѫ телата си. И когато ходехѫ чуехъ хвученето на крилата имъ, като хвучене на много води, като гласъ на Всесилнаго, и гласа на говоренето като гласъ на войска: когато стоехѫ сваляхѫ крилата си.

И ставаше гласъ отъ горе изъ רָקִיעַ който бѣ на главата имъ: когато стоехѫ сваляхѫ крилата си. И отгоре на רָקִיעַ , който бѣ надъ главата имъ подобие на престоль, като видъ на камикъ сапфиръ, и върху подобието на престола подобие като видъ человечески [седещ] отгоре на него.”

/Езек. 1.22- (на осн. на царигр. превод)/


Важно: В LXX/Septuaginta (превод на гр., правен от иудеи) все пак се използва “твърдина”, ”нещо, което стои стабилно”.
Това изобщо не е за пренебрегване. И по-скоро накланя везните към превод като "твърд слой" или нещо такова.


Все пак остава проблемът, че - както всички виждаме с очите си - това, което разделя водата долу (морета, океани) от водата горе е огромен слой въздух, а не нещо твърдо (поне това аз виждам).

“...И Бог каза: Да има רְקִ֥יעַ
между водите, и да отдели вода от вода. И Бог направи רְקִ֥יעַ , и отдели водата, която беше под רְקִ֥יעַ отъ водата, която беше над רְקִ֥יעַ . И стана така. И Бог нарече простора “небе.” ...”

Поради това и не искам бързо да изоставям превода "простор".
Но също:

И рече Богъ: Да произведе водата изобилно гадини одушевлени, и птици да летятъ надъ земята по твърдъта небесна. /В нач., 1:20/

וַיֹּ֣אמֶר אֱלֹהִ֔ים יִשְׁרְצ֣וּ הַמַּ֔יִם שֶׁ֖רֶץ נֶ֣פֶשׁ חַיָּ֑ה וְעֹוף֙ יְעֹופֵ֣ף עַל־הָאָ֔רֶץ עַל־פְּנֵ֖י רְקִ֥יעַ הַשָּׁמָֽיִם׃
букв: "... и летящи_създания да летят по земята по лицето на небесния/-та רְקִ֥יעַ" /В нач., 1:20/

по лицето на небесния/-та רְקִ֥יעַ ...

може би пък въздухът е просто "лицето на небесния твърд_слой" ...Тази твърд над нея има вода, която ще е наречена "бездна". Вижте внимателно, че водата идва под формата на дъжд. Тя пада отгоре, но още по интересно е къде са източниците й:

11. В шестстотната година на Ноевия живот, във втория месец, на седемнадесетия ден от месеца, в същия ден всичките извори на голямата бездна се разпукнаха и небесните отвори се разкриха

В оригинала думата за "разпукаха" си е баш разпукване. Не се разпуква въздухът. Разпуква се нещо, което е масивно.


Когато се казва „всичките извори на голямата бездна се разпукнаха“ се има предвид бездната (от вода) която е долу на/в земята.
Сега, допълнително към водата от бездната долу под простора, Бог излива и (от) водата, която е (била) над простора, горе.
Т.е. разпукването е долу. А горе има отваряне.Исая 40:22. Онзи, Който седи над кръга на земята, Пред Когото жителите й са като скакалци, Който простира небето като завеса, И го разпъва като шатър за живеене

Над кръга на земята? Може би Исая, който е живял едно време и не е толкова умен, колкото всички нас, които разбираме от геометрични фигури повече, е имал предвид кълбото. Бог седи над кълбото? От коя страна е "над" на кълбото? Ако погледнем думата в оригинала, се говори за плоска повърхност, която означава дори "компас". Плоска равна повърхност.

Същият Исая добре знае разликата между кълбо и кръг, защото думите са различни:
Исая 22:18. Ще те навие и ще те метне като топка В широка земя; Там ще умреш, и там наместо славните ти колесници, Ще има срама на дома на господаря ти.

Проверете сами. Бог стои над земята, която е кръг. Той стои над нея. Над тази земя е небето, твърдта, която е като шатър не над топка, а над кръг. Шатър, купол, над кръг. От този шатър има разпукване и по времето на Ной е шурнала вода. После тези цепнатини са били затворени и водата е спряла.


Проверили сме.
Думата е חוּג , евр. „кръг“, и идва от действието „обкръжавам“:
Job 26:10 He hath compassed the waters with bounds, until the day and night come to an end.

Исая действително не твърди в 22:8 , че земята е кълбо, но нито отрича това чрез тази дума. Просто това не е темата на пасажа.
Аз лично нямам нищо напротив земята да е плоска отгоре (дори предполагам, че по-скоро е плоска), но от тези думи на Исая подобен извод е просто неуместно пресилен.

Ако следваме логиката на този човек, ще излезе, че задължително и небето е плоско:
Job 22:14 Thick clouds are a covering to him, that he seeth not; and he walketh in the circuit (חוּג) of heaven.
А това с „компаса“ (най-вероятно видяно в KJV) е много неубедителна идея за превод и по-скоро става дума за „пергел“. Т.е. става дума за „обграждане“, а не за „поставяне не компас“, който бил плосък и съответно затова и земята била плоска.

Синод.Царигр.ВеренKJV
27Когато Той приготвяше небесата, аз бях там. Когато прокарваше кръговата черта по лицето на бездната,
27Когато готвеше небесата, азъ бяхъ тамъ, Когато начертаваше кръгъ надъ лицето на бездната,
27Когато приготвяше небесата, аз бях там. Когато начерта кръг над лицето на бездната,
27When he prepared the heavens, I was there: when he set a compass upon the face of the depth:

Иначе отделно от това, Посл.(Пр.) 8:27, както и Йов 26:10 са забележителни места, понеже там Бог казва, че е „поставил кръг“ върху лицето на [водната] бездна, обградил е водите на земята с кръг.

Pro 8:27 When he prepared the heavens, I was there: when he set a compass upon the face of the depth: Job 26:10 He hath compassed the waters with bounds, until the day and night come to an end.

Т.е. Бог е обградил водите на земята с кръг.

Тъй като това има смисъл само в контекста на земя с плоска повърхност, то според мен, това е поредното място, което свидетелства, че Бог е направил земята да е плоска отгоре.

В моделите на плоска земя, които поддръжниците на плоска земя представят, те твърдят, че земята (и директно - моретата и океаните на земята) е обградена от огромен леден кръг,

който обръч вярващите в кълбовидна земя и правителствените агитатори пък наричат „континента Антарктида на южния полюс“, вярвайки или само твърдейки, че Антарктида е нещо като Австралия, само че отдолу на т.нар. „земно кълбо“.
14. И Бог каза: Да има светлина на небесния простор, за да разделят деня от нощта; нека служат за знаци и за показване времената, дните и годините;
15. и да бъдат за светила на небесния простор, за да осветляват земята; и стана така.


Първо да видим къде са сложени тези светила. Те не са сложени над небето (твърдта), а са сложени в "небесния простор". Тук думата включва вече въздушната част, а не специфично твърдта. Думта "простор" означава нещо въздушно в оригинала ("шамайим"). В този случай са употребени двете думи ("ракия шамайим").
...
Ето и светилата, които бяха създадени. Светилата излъчват светлина, между другото, ако и да е очевидно го казвам, защото повечето не вярват в това. Думата за светило и в оригинала е тяло, което излъчва собствена светлина. Собствена.„...Думта "простор" означава нещо въздушно в оригинала ("шамайим")....“

В оригинала, зад преведеното „простор,“ съвсем не стои думата שָׁמַיִם[шамаим]*, както той твърди.
Всъщност שָׁמַיִם [шамаим] стои зад: „небесния“.

А зад думата „простор“ пък, в оригинала стои думата רָקִיעַ [ракия'] . Какъвто вариант и аз по-горе вече предложих.

---
* שָׁמַיִם[шамаим]: евр., грам. две небета“, но по смисъл: „(едно) небе“.
Освен това שָׁמַיִם [шамаим] съвсем не внушава задължително идеята за „въздух“ и „въздушен“, както той твърди.
Ориг. фраза е: בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם и означава „в простора/твърдината на небето“ или „в небесния простор/твърдина
И ако преди това гръмко и назидателно сме твърдели пред „маловерците“, че רָקִיעַ [ракия'] е:

„Вие, които се наричате вярващи, вярвате ли, че между 2 ката води е създадна "твърдта"? Твърдта е наречена небе. Думата не е случайна. На английски е "firmament", като коренът е от "firm", което означава "твърд". Думата в оригинала говори отново за твърда повърхност, която е във формата на купол“
и също малко по-нататък:
„Отново да повторим. Небето не е въздухът, който виждате. Небето е твърдта, нещо твърдо, което е разпростряно като шатър (купол) над вас.“  (подч. мое)

то сега не ни отива да си нагаждаме нещата и, противно на предишното ни твърдение, сега да казваме:

„Те не са сложени над небето (твърдта), а са сложени в "небесния простор". Тук думата включва вече въздушната част, а не специфично твърдта. Думта "простор" означава нещо въздушно в оригинала ("шамайим").

a и умишлено или от незнание да твърдим, че видите ли: „Думaта "простор" означава-ла нещо въздушно в оригинала ("шамайим").
А и дори ако под רָקִיעַ [ракия'] се има предвид най-вече „твърдина“, твърдо небе, а не толкова „простор“, то ако Бог иска да вгради в това твърдо небе светила, нима не би могъл (че трябва да му "помагаме" да ги сложи във "въздуха", видите ли)?
Аз не зная къде и как точно ги е поставил, но тук не виждам конкретно да пише, че светилата били във въздуха...


ПП
Иначе отношението на „ревностния“ господин спрямо маловерците-„вярващи“ е забележително... Като чета изказването, имам чувство, че съм (както казват) „на църква“ и някой ме „бие по главата“ със стихове. Определено потискаща атмосфера, в каквато, за радост, много отдавна не съм имал „щастието“ да бъда.
Но както и нашият брат и назначен учител Павел многозначително и в отрицателен смисъл отбелязва: „вие търпите когато някой ви бие по лицето“... Хубавото е, че един ден това така или иначе ще свърши за всички хора от Божия народ.


[ Редактирано 20.03.17 12:18 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласуваща хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре

    
15.03.17 10:34 Цитирай
изказвания: 4367
Ndifi:

Интересен е следния пасаж, който Тихомир е цитирал:

Йов 37:18. Можеш ли като Него да разпростреш небето, Което, като леяно огледало е здраво?


Също забележително място, което доста конкретно казва, че небето е твърдо, здраво.

Горното, заедно с другите две от изказването, което копира - Посл.(Пр.) 8:27  и  Йов 26:10 - където Бог казва, че е „поставил кръг“ върху лицето на [водната] бездна, и че е обградил водите на земята с кръг,

очертават доста ясна картина на земята и небето, където живеем:


1. Земните морета океани са обградени с кръг  (т.е. може би огромния леден обръч, нар. "Антарктида")
2. Небето (над тази така очертана земя/океан) е здраво, твърдо


Много ти благодаря конкр. за тези места!

[ Редактирано 21.03.17 20:05 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласуваща хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре

    
19.03.17 03:40 Цитирай
изказвания: 80
https://www.youtube.com/watch?v=oG_-BYKaehI

Преди месец християнска конференция за плоската земя.

Най-отгоре

    
19.03.17 11:40 Цитирай
изказвания: 4367
Благодаря, Христов! По-долу слагам двете части на конференцията, да могат да се гледат директно от тук (англ.):


Biblical Flat Earth Conference in Amsterdam - Part 1: The Absurdity of Belief 
https://www.youtube.com/watch?v=oG_-BYKaehIBiblical Flat Earth Conference in Amsterdam - Part 2: A Seed War, the Beast and a Strong Delusion 
https://www.youtube.com/watch?v=W5pusPMlYSE


Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласуваща хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре

    
19.03.17 17:08 Цитирай
изказвания: 80
За нищо
Видях, че си почнал темата преди година, а на мен Бог ми разкри преди месец тази истина!
Слава на Бога, Бог е казал, че няма нищо тайно, което няма да излезе наяве.

Най-отгоре

 
Започване на нова тема
Към страница       >>  
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF