Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

буквата убива   душа   иконодерия   имунизационен календар   парусия   посветени жертвоприносители   постемилениализъм   раундъп   фундаменталистка мормонска църква   частично изкупление  

виж всички тематики

Реплики

 
 
eureth   07.05.18 15:26
Преместих темата за "генно-модифицирната опозиция в Сирия"

в тема:
"Сирия: Отн.тн. ислямска държава", тук:

http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17424.post
 
eureth   15.04.18 14:53
Възможно е и до там да се стигне. Но главното, до което пише, че ще се стигне в тези земни военни противопоставяния, е че Бог ще доведе всички народи на битка против Йерусалим и той ще бъде превзет, и ще бъде тъпкан от народите, колкото Бог е определил (3год. и половина).

Тук има доста подробности около сегашната ситуация, в темата "Относно тн. ислямска държава":
http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17419.post
 
Владо   15.04.18 03:46
Света е пред прага на нова световна война.
 
Владо   15.04.18 03:45
 
Анонимен   13.02.18 09:08
еурет, постовете станаха три, но са един - само последния (нетът понякога е кошмарен тука). Моля те да оставиш само последния, а другите да ги изтриеш, за да не се "разводнява" темата.

RSS Емисии
rss1.0
Форуми :: Бог - кой е той? << Предишна тема | Следваща тема >>
 
Един Бог в три лица - заблуда?
Към страница   <<        >>  
Започване на нова тема
    
20.09.09 11:54 Цитирай
изказвания: 88
Не забравяйте ние трябва да отговаряме за вярата си пред всички народи и етноси с език който те да ни разберат а не да ги объркваме. Нека за малко с еурет да направим нещо!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Да отвори еурет или аз тема, в която аз ще съм ислямист, и няма да разбирам сложният гръцко-някакъв език, а искам да знам кой е Бог в новият завет. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


адм. бел.
разкл. в: Аз вярвам в Корана, но не разбирам вашият Бог!!!!!!!!!!!!!!


[ Редактирано 20.09.09 12:43 ]

Най-отгоре

    
20.09.09 12:33 Цитирай
изказвания: 4367

derek:


eureth:


Не разбирам защо казваш това. Аз лично нито разделям някакви същности, нито ги обединявам.

Еурет, Еурет...  Всъщност, избягването на ясна позиция от твоя страна, е "нова-стара" позиция. Имало е, и ще има хора, които за "Троицата" нямат ясна позиция, и точно това е ново "движение'.


Derek, Derek, Бог не говори за нещо наречено "троица", за каквото ти говориш така, като че ли Бог някога е говорил за такова нещо.

Бог, също така не е говорил и за "броица".

И както би било "ново движение" спрямо казаното от Бога, някой да говори за "броица",
така би било ново движение някой да говори за "троица". Та какви са тези "нови движения", на каквито учиш другите?

И ако Бог не е говорил за такова нещо и не е изразил "ясна позиция" за нещо наречено "троица",
то ти мен ли обвиняваш, че се стремя да остана в рамките на казаното от Бога по тези въпроси?


Как в възможно да не ги обединяваш? Как е възможно да не ги съединяваш?


Ами както Бог не говори за тези неща по начина, по който ти си си приел и се опитваш да накараш и другите да говорят като теб, а не като Бога,

то и аз, гледайки от Него, не говоря така, както той не говори,

а се стремя да говоря така, както Той говори за себе си, защото Той най-добре знaе истината за Себе си и неговото говорене е най-точното и правилното, и то се различава от говоренето, което ти пропагандираш.
Ако имаш мнение, то трябва според писанията да говорят за един бог, при наличието на три личности!??!!! Цитирането на много стихове, не отлага или игнорира нуждата от обединението на трите личности!!!!!!!!!! 


Аз мнението си горе долу съм го казал. Ако Бог ми даде повече мнение, ще кажа и него.

Всяка от трите личности е Бог! Отричай, ако можеш !!! Библията учи, че има един Бог!!!!!! Отричай , ако искаш!!!!!!!!! Ако си решен да го разкажеш, опитай, но не контрирай горните две твърдения!!! Те са скала, по-голяма от теб!!!!

1/скала/ Бог е един!!
2 /скала/ Отец е бог, синът е бог и духът е бог!!!!!!!

Отец е личност, синът е личност и духът е личност, и ако искаш да го обясниш, излиза: има един бог в три различими, но неделими личности!!! Алоооооо!!!!!!!! Отречи ако можеш!!!!!!!!Аз ти зададох едни простички въпроси!!!!!!!!! Ти ми разви твоята многобразна палитра от чудесно знание, но имаме нужда от точното знание!!!!!!!!!!!!!!

Кажи нещо за скалите!!!!!!!!


Точното знание е това, което Бог е казал. Аз цитирах това, което Бог е казал и го приемам, и признавам. Така и не разбрах дали ти приемаш и признаваш това, което Бог е казал. Приемам и признавам всичко, което Бог е казал в Писанията. А на човешки учения гледам да не обръщам много внимание...


А бре хора, тук да не би да има хора, които не вярват в Триединството на бог, ако има такива, излиза че форума се еретизира, и че аз нямам място тук. Искам да знам ::::::::::::::

Според вас Трите личности Бог ли са, иили фантасмагориии!!!!А бре хора, тук (и не само тук) да не би да има хора, които вместо да говорят за Бога, както той говори за себе си,
предпочитат да говорят за Бога по друг начин, по човешки учения, на каквито Божият син не е учил хората?

[ Редактирано 20.09.09 12:44 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласуваща хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре

    
20.09.09 13:32 Цитирай
изказвания: 440
derek:
1/скала/ Бог е един!!
2 /скала/ Отец е бог, синът е бог и духът е бог!!!!!!!

Отец е личност, синът е личност и духът е личност, и ако искаш да го обясниш, излиза: има един бог в три различими, но неделими личности!!! Алоооооо!!!!!!!! Отречи ако можеш!!!!!!!!


къде пише, че има един бог в три различни, но неделими личности?
искам да ми го покажеш от словото, ако се придържаш към него като критерий за вярата си, а не - към традицията.

И, ако са неделими личностите, то защо тогава да имаме основание да твърдим, че са различни, отделни личности?!

derek:


Аз ти зададох едни простички въпроси!!!!!!!!! Ти ми разви твоята многобразна палитра от чудесно знание, но имаме нужда от точното знание!!!!!!!!!!!!!!

А бре хора, тук да не би да има хора, които не вярват в Триединството на бог, ако има такива, излиза че форума се еретизира, и че аз нямам място тук. Искам да знам ::::::::::::::

Според вас Трите личности Бог ли са, иили фантасмагориии!!!!


многообразната палитра от Еуретово знание, както си се изразил, си беше по словото.

А и твоите "простички" въпроси изобщо не са простички.
Защото се отнасят за Бога.

И ако питаш дали има тук хора, които не вярват в триединството, то - отговорът е - категорично - да!
Защото никъде в словото не се упоменава тази дума, а след като - не, не виждам защо някой би трябвало да се диви, че има и такива "еретици", които не приемат във вярата си небиблейски термини.

[ Редактирано 20.09.09 13:34 ]

Най-отгоре

    
20.09.09 13:53 Цитирай
изказвания: 440
derek:

Не забравяйте ние трябва да отговаряме за вярата си пред всички народи и етноси с език който те да ни разберат а не да ги объркваме. Нека за малко с еурет да направим нещо!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Да отвори еурет или аз тема, в която аз ще съм ислямист, и няма да разбирам сложният гръцко-някакъв език, а искам да знам кой е Бог в новият завет. !!!!и като си ислямист, а на Еурет се падне нелеката задача да ти отговаря, да не си мислиш, че народите и особено мюсюлманите ще хлъцнат от изненада какво стройно и логично обяснение им се дава за бога, като им бъде изръсено - ами... бог е един/дотук добре!/, но - в три отделни личности... не стига това, ами и ако се добави - но, неделими, картинката съвсем ще порозовее...

та затова - не е никак чудно, че мюсюлманите се подиграват с виждането на повечето християни за бога.

Най-отгоре

Жоро
    
29.03.10 11:55 Цитирай
Гост
Малко стихове за размисъл:Матей 24:36 36.А за онзи ден и час никой не знае, нито небесните ангели, нито Синът, а само Отец.

Йоан 5:18 18. Затова юдеите искаха още повече да Го убият; защото не само нарушаваше съботата, но и правеше Бога Свой Отец и така правеше Себе Си равен на Бога. 
Ndifi:

 


къде пише, че има един бог в три различни, но неделими личности?
искам да ми го покажеш от словото, ако се придържаш към него като критерий за вярата си, а не - към традицията.

И, ако са неделими личностите, то защо тогава да имаме основание да твърдим, че са различни, отделни личности?!

 
 
Битие 1:26 Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята.

Аз си мисля, че за да разберем повече за Бога, трябва да се върнем точно към първоначалния ред, който Бог създаде. Това беше доброто, което Бог създаде в началото. Умирането, за което говореше Бог на Адам ако яде от дървото за познаване на злото и доброто беше не плътско умиране, което и сами ние виждаме в писанията. Нещо друго стана. Това, което Христос възстанови с идването си, умирането и възкресението. Духовната вързка с Бога. Утешителят.  Това, че в битие става диалог:"Бог каза: да създаДЕМ...НАШ образ...НАШЕ подобие..."говори много. А това, че се говори за образ и подобие си мисля, че ни дава една много ясна представа за Бог. Вземете един човек, примерно Аз Георги, когато Георги дойде при някой от вас кой идва? Идва Георги! А Георги е човек - Дух, Душа и Тяло. Аз съм създадено от 3 неща, но съм едно. Аз не мога да кажа не си искам душата, или да си кажа не ми трябва тялото... не се хващайте за буквата сега като ги пиша тези неща, разсъждавайте върху това, което образно представям. Ние сме личности съставени от 3 неща, всяка част си има своята функция. Не ние определяме, че Бог е такъв, а Бог е казал, че ще бъдем "подобие и образ", не би трябвало да имаме проблем с това.  Ето още един стих:

"Матей 12:31. Затова ви казвам: Всеки грях и хула ще се прости на човеците; но хулата против Духа няма да се прости.
  32. И ако някой каже дума против Човешкия Син, ще му се прости; но ако някой каже дума против Святия Дух, няма да му се прости - нито в този свят, нито в бъдещия."

Те са едно, но са три, какъв е проблема с това. Да, Бог са и Богове са, защото: 
"Исая14:13. А ти казваше в сърцето си:
Ще възляза на небесата,
ще възвися престола си над Божиите звезди
и ще седна на планината на събраните богове
към най-крайните страни на север..."

Кои са събраните богове?

Поздрави!Жоро

Най-отгоре

    
29.03.10 15:50 Цитирай
изказвания: 4367
Жоро:

Малко стихове за размисъл:Матей 24:36 36.А за онзи ден и час никой не знае, нито небесните ангели, нито Синът, а само Отец.

Йоан 5:18 18. Затова юдеите искаха още повече да Го убият; защото не само нарушаваше съботата, но и правеше Бога Свой Отец и така правеше Себе Си равен на Бога. 
Ndifi:

 


къде пише, че има един бог в три различни, но неделими личности?
искам да ми го покажеш от словото, ако се придържаш към него като критерий за вярата си, а не - към традицията.

И, ако са неделими личностите, то защо тогава да имаме основание да твърдим, че са различни, отделни личности?!

 
 

Битие 1:26 Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята.

[...]

Това, че в битие става диалог:"Бог каза: да създаДЕМ...НАШ образ...НАШЕ подобие..."говори много. А това, че се говори за образ и подобие си мисля, че ни дава една много ясна представа за Бог. Вземете един човек, примерно Аз Георги, когато Георги дойде при някой от вас кой идва? Идва Георги! А Георги е човек - Дух, Душа и Тяло. Аз съм създадено от 3 неща, но съм едно. Аз не мога да кажа не си искам душата, или да си кажа не ми трябва тялото... не се хващайте за буквата сега като ги пиша тези неща, разсъждавайте върху това, което образно представям. Ние сме личности съставени от 3 неща, всяка част си има своята функция. Не ние определяме, че Бог е такъв, а Бог е казал, че ще бъдем "подобие и образ", не би трябвало да имаме проблем с това.  Жоро, тези места съвсем не формулират или обосновават понятие от рода на: „един бог в три различни, но неделими личности”. 
Стотици години след Божия син Исус и след неговите пратеници, някой е измислил разни такива спекулативни формулировки, a след това те от своя страна са поставяни за основа пък на други формулировки, и в резултат „разваленият телефон” е просто неминуем.Това, че ти имаш:
дух,
душа
и тяло, 

съвсем не означава, че евентуалният т.нар от някои „Триединен Бог или Троичен Бог”  съответно има:
т.нар. „Бог Отец”,
т.нар. „Бог Син
и т.нар „Бог Св. Дух”,

нито пък твоите дух, душа и тяло си говорят (вкл. с молби и отговори на молбите) и казват за себе си „аз” (понеже това прави Божият син, Исус от Назарет, спрямо баща си и обратно, както и Божият дух).И също, Исус, синът на Бога, на кого е син?
На Бога ли – както пише, или на „част от Бога” (т.нар. от някои „лице”: „Бог Отец”)?
Ако е син на Бога (уж съставен от ...) – както пише, че е, тогава ще излезе, че е син на себе си...


Освен това, когато Бог говори за създаването на човека по Божие подобие, той говори някак си доста по-различно от теб:

И рече Богъ: Да направимъ человека по образу нашему и по подобию нашему; и да владее надъ морските риби, и надъ небесните птици, и надъ скотовете, и надъ всичката земя, и надъ всичкитѣ гадове които пълзятъ по земята. И създаде Богъ человека по образу своему, по образу Божию създаде го: мъжки и женски поль ги създаде.

А когато Божият син, Исус от Назарет, пък се моли на баща си относно повярвалите в Него и казва: „... да бъдат едно, както ние сме едно” нещата стават още по-трудни за разбиране.

Ето още един стих:

"Матей 12:31. Затова ви казвам: Всеки грях и хула ще се прости на човеците; но хулата против Духа няма да се прости.
  32. И ако някой каже дума против Човешкия Син, ще му се прости; но ако някой каже дума против Святия Дух, няма да му се прости - нито в този свят, нито в бъдещия."Това не виждам да има връзка с темата - ?Те са едно, но са три, какъв е проблема с това. Да, Бог са и Богове са, защото: 
"Исая14:13. А ти казваше в сърцето си:
Ще възляза на небесата,
ще възвися престола си над Божиите звезди
и ще седна на планината на събраните богове
към най-крайните страни на север..."

Кои са събраните богове?

Поздрави!ЖороФормулировката „Един Бог в три лица” не е същото като „Те са едно”.
То е казано ясно, че са едно – „Аз и баща ми сме едно”.
Но Божият син никъде не е казал: „Ние сме един Бог” или „Ние сме Бог”. Има голяма разлика.

А това, че Бог (или Боговете, според теб) живее на планина към най-крайните страни на севера, някак си не звучи никак убедително.

Освен това човекът цар на Вавилон, когото Бог цитира там, едва ли е планувал да лети в космоса или по-нагоре и да слага там земния си престол.
Вж това: За Исая 14 гл., сатаната и Луцифер


А за тази ти фраза: „Бог са и Богове са”, римските теоретици (чиято теория принципно защитаваш) – било то източни/византийски или западни/римокатолически – ще ти издадат направо була, най-малко  (естествено, отрицателна).


[ Редактирано 02.04.10 11:59 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласуваща хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре

Жоро
    
30.03.10 17:09 Цитирай
Гост
Не бе приятелю, това, че имам Дух, Душа и Тяло, показва, че съм от 3 неща създаден , които са едно цяло, неразделни. Не говоря за това, че някъде се казва, че Бог е троица или в три лица с думата троица. Поне в моята Библия не съм срещнал да се пишат такива неща. Прав си по отношение на счупения телефон. То за това и църквите са пълни с религия и ритуали, колкото и да го отричат. Но обясни ми обаче ти как ги степенуваш тогава - по хоризонтала или по ветикала, първо кой е Отец, после Сина, после Духа, или въобще пък те нямат нищо общо освен, че служат на Отца, а създадени ли са Сина и Духа? Ако те са вечни, което говорят писанията, а всичко друго е сътворено, това не говори ли нещо? Иначе наистена ми е интересно обясни ми какво се има и в предвид като се пише по образ и подобие, ОБРАЗ и ПОДОБИЕ? Какъв образ след като Бог е Дух?  

 

Относно Исая видях, че има друга тема, която си дал като линк за да не пиша тука, ще напиша там няколко реда.  

 

Стиховете от Матея, за които ме питаш в каква връзка са, показват някакво степенуване. А в такъв случай, защо се говори само така за Духа(хулата против Духа няма да се прости) и за Сина. Примерно в Евреи се говори за превъзходството на Сина над ангелите, то дори не може и превъзходство да се каже, то е много повече от това. Как Бог свидеталства по този начин за Сина и Духа, а Сина свидетелства за Отца и Духа(Йоан 15:26 А когато дойде Утешителят, когото Аз ще ви изпратя от Отца, Духът на истината, Който ИЗХОЖДА от Отца, Той ще свидетелства за Мене), а Духа напомня за всичко, което Сина е говорел и не само. Тази връзка показва нещо...
Поздрави!

Най-отгоре

    
31.03.10 15:03 Цитирай
изказвания: 4367
Да, аз идеята я разбрах (а и я зная от преди), но мисля, че някак си не е съответна на ситуацията, нито „легализира” формулировки от рода „Един Бог в три лица” или подобни (а пък като вземат и да си измислят разни „съборни” произволни измислени значения на горката и изстрадала от деформации гръцка дума „хупостасис”, за да я натъкмят на формулировките си, става още по-неприятно).


Не мога кой знае какво да обясня, тъй като и самият аз не бих модъл да кажа, че разбирам докрай тези неща. Но и не съм склонен да одобрявам разни неоснователни „заместители”, които уж решавали проблема с разбирането. Гледам поне да се придържам колкото мога стриктно към Божието говорене относно тези неща. Понеже Бог знае най-добре кой е той и Той най-правилно говори за себе си.
И щом на Него не му е „хрумнало” да учи такива неща, каквито почват стотици години по-късно да учат (до колкото разбирам, повлияни допълнително и от гр. мъдрувания), тогава аз лично съм доволен с това, което Бог е казал за себе си и с Неговите обещания за спасение от греха и смъртта, които не са зависими от възникналите стотици години по-късно идеи, облечени в някакъв вид „религиозна” конституция (и то - в главите на разни хора - на практика по-голяма от Божиите Св. Писания) от група (за мен) нелегитмни човешки глави под административното ръководство на римския „понтифекс максимус” (т.е. шефа на римския бесовски култ) Константин.

И все пак, във връзка с „подреждането”, бих попитал: Защо, този, който е станал синът на Бога, е станал синът на Бога? Преди да стане, са се уговорили кой да бъде бащата и кой синът ли?  Или поради друга причина? Каква точно?
Относно образа и подобието, зная че поради разни (за мен) човешки (или по-лошо) идеи, сред Божиите хора се е прокраднала идеята, че един дух няма образ, че и форма. Но като чета Писанията разбирам, че това е далеч от истината.
Божиите небесни пратеници, които са духове служещи на Бога - имат образ и форма.
Бог също има образ – напр. вестителите на децата винаги гледат лицето на бащата на Божия син.

А и самият факт, че Бог изрично е казал, че е направил човека по Божий образ и подобие е достатъчен да се знае, че Бог има образ.

Да, Бог в момента е невидим за нас, но това не означава, че той няма образ, нито пък означава, че и жителите на небесата не виждат как изглежда Бога. Просто ние не го виждаме.
За Мат., какво степенуване имаш предвид?
Мисля, че само за Божия Дух се казва, че обида против Него няма да бъде опростена. Не и за Божия син.
Е да, би трябвало да показват нещо нещата, които посочваш, но все пак от тях не можеш да изведеш легално формулировката по-горе - тя, поне за мен лично, е неприемливо спекулативна и безотговорна.

[ Редактирано 07.04.17 14:22 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласуваща хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре

Жоро
    
31.03.10 16:59 Цитирай
Гост
Между другото доста се размислех за някои неща и се оказа, че много фрази ми дойдоха в главата, които липсват в писанията така формулирани. Папагалщина!  А относно стиховете в Матея, имах в предивд, че се споменава, че хула против Сина ще се прости, а притив Духа - не. За това разграничаване говорех между Сина и Духа, не че и хула против Сина няма да се прости. 

 

Иначе, ако нещо се сетя или открия в Словото, ще го споделя по-нататък да разсъждаваме по тази тема.  Поздрави!

Най-отгоре

Анонимен
    
23.12.12 20:39 Цитирай
Гост
Drugi bogove? Uchenik na kogo e uchenik, na.....


адм.бел.
разкл. в: Обвинения към eurethНай-отгоре

 
Започване на нова тема
Към страница   <<        >>  
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF