Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

ponzi   smith wigglesworth   асен райков   димитър манев   живко казанджиев   клир   отклонявал ли е павел вярващите   сабатон   свободно масонство   синдром на внезапна детска смърт  

виж всички тематики

Реплики

 
 
eureth   26.05.20 20:57
Трудна и противоречива тема, понеже не е лесно да се намери надеждна и достоверна информация.

Чакам времето, когато Бог ще седне на престола си за съд и ще извади на показ цялата истина за 2СВ, а и за всичко по тази греховна отиваща си земя.

Попаднах на следната връзка, където например оспорват това, което пропагандната машина на военните победители от 2СВ проповядва:

https://ww2truth.com/

 
Владо   11.05.20 01:34
ПП : филма на Ray има български субтитри! Трябва да се намерят в менюто!
 
Владо   10.05.20 23:30
еурет, с предишният пост тук броят “реплики” бе 666.
 
Владо   10.05.20 23:29
Един разтърсващ съвремието филм на евреина Ray Comfort. За съжаление без субтитри на български. https://youtu.be/7y2KsU_dhwI
 
eureth   21.03.20 02:10
готово е...

Към страница   <<      
Започване на нова тема
    
07.02.09 17:09 Цитирай
изказвания: 4609
(разкл. от: http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?7542.post )


Прави впечатление, че змията се насочи към Ева (получила заповедта за неприкосновеността на дървото за познаване на доброто и злото, от мъжа си, не от Бога- лично; вж Битие 2:16) и директно "удари" най-важното нещо : "Истина ли казва Бог..?"- това му е увертюрата в разговора с жената. Прави впечатление, че  жената тогава не обсъди решението си да яде от забраненият плод и така тя позволи на смъртта и греха да влезнат първо в нея, а после склони и мъжа си, за когото беше създадена.Някои мисли около влизането  на греха в света:

Относно Бит. 2:16  - там Бог позволява на човека (Ева още я няма) да яде от всяко дърво в градината. Приемам, че дори - от дървото на живота  (от което дърво, като ядеш, след това ще живееш вечно. Това важи, дори след като някой е извършил грях пред Бога – ако Бог го остави телесно жив и с достъп до това дърво. Спасителят казва, че на неговите ще бъде дадено да ядат от това дърво.)
Само от дървото за разпознаване на добро и зло им е забранил да ядат.

Но не е сигурно, че Бог след това не е повторил заповедта и на двамата – може би не е, но не зная.
Понеже прави впечатление, че Ева говори в множествено число:
 „Бог каза: от него да не ядете“ - независимо, че вероятно си измисля фразата „да не се допирате“, понеже в 2:16 Бог не казва подобно нещо.Иначе относно „Истина ли каза Бог ... ?“, мисля си, че идеята на въпроса не е много правилно предадена в превода.
От текста се разбира, че змията е (била) много хитра. Думата, която превеждат в бълг. „Истина ли“ няма общо с евр. „истина“. По-скоро е нещо като: „също“ или подсилваща частица според контекста (Str.).

На евр. е същото като:

4царе 5:13

KJV:  ... how much rather then, when he saith to thee, Wash, and be clean?
YLT : and surely, when he hath said unto thee,  Wash, and be clean
Бг: ... Колко повече, прочее, като ти казва Окъпи се и очисти се!


A Септуагинта: „Защо (или: Защо е така, че) Бог каза да не ядете от всички дървета?
В Септ. е същото като:
Бит 26:9  Тогава Авимелех повика Исаака и рече: Ето, тя наистина ти е жена; а защо каза ти: Сестра ми е? Исаак му каза: Защото си рекох: да не би да бъда убит поради нея.

KJV: Yea, hath God said, Ye shall not eat of every tree of the garden?Допускам, че за да измами Ева, е възможно сатаната да се е опитвал да се представи за съчувстващ на Ева (и на Адам) и на тяхна страна , естествено – нали той е „добър“, а Бог „лош“...,
и да се възмути от това колко „лошо“ нещо Бог им бил направил: „Бог каза да не ядете от всички дървета?? Какъв лош Бог...

Не мисля, че е правилна позицията, че сатаната е подлагал на съмнение истинността на заповедта на Бога (т.е. все едно: „Истина ли е изговорил Бог, когато ви е казал да не ядете от всички дървета?“).
Понеже Божията заповед е именно  заповед („прави това, не прави онова“),
а не твърдение („това е така, онова е дугояче“).

Едно твърдение може да е истинно или неистинно (напр. „Земята не е плоска“),
но една заповед не може да е истина или лъжа (напр. „Иди там, ела тук.“ - това не може да се квалифицира като истина или лъжа, това е заповед.)

А това, което Бог е казал на Адам и което сатаната цитира изопачено (понеже е хитър и така ще обърка Ева), е именно заповед („Да не ядеш от дървото за разпознаване на добро и зло!“),
а съвсем не - твърдение (напр. „Който вярва в мен има вечен живот.“).Поради това не смятам, че сатаната е казал на Ева: „Истина ли е изговорил Бог, когато ви е казал да не ядете от всички дървета?“,

а по-скоро се е опитал да я обърка, като е изопачил Божията заповед да звучи така, като че ли Бог е решил да ги лиши съвсем от ядене.
Т.е. може би е казал нещо като: „Действително ли Бог ви забранил да ядете от всички дървета в градината?? Ау... колко лош е Бог! Да ви забранява разни работи така и да няма какво да ядете!“

Въпреки, че Ева обяснява на сатаната, че само от едно дърво им е забранил да ядат, и то понеже иначе ще умрат,

все пак  след това Ева е повярвала на „добрия и загрижен“ сатана (а е счела Бога за лъжец), когато след това сатаната й казал, че всъщност те изобщо няма да умрат ако ядат от онова дърво – т.е. Бог уж ги е излъгал относно умирането -
а  цялата работа била, че ако ядат от онова дърво, тогава ще им  се „отворят очите“ и на тях и те ще станат като Бога – да разпознават добро и зло.

Т.е. Бог уж ги е измамил относно умирането, може би за да запази само за себе си тази специална способност - „разпознаване на добро и зло“
(а "кой знае"..., вероятно Бог също е ял преди от това „Велико дърво“, за да му се отворят и Неговите очи...),
и може би така да ги държи в по-долно положение от себе си и те да не са заплаха за Него и Неговата власт на всичко - а не че Той е нещо повече от тях... Изобщо служене на образи/изображения, безбожие и всякакви смъртоносни заблуди лъхат от всяка дума на сатаната.

(Между другото, тази лъжа на сатаната (че няма да умрат, а всичко е заради онази велика способност) води и до други заблуди, които се проявяват в разпространеното сред някои хора лъжеучение, че Бог уж първоначално бил човек  и след това се „развил“ и взе че станал на Бог, въпреки че и сега още имал плът (и кръв?).

Вероятно тя отразява и собствените заблуди на сатаната, които са го довели до фаталната му стъпка да стане враг на създателя си, Бога, и да се погуби, а заедно със себе си и мнозина други, които му повярват на заблудите – понеже пише, че Бог е приготвил за всички тях езеро, което гори с неугасим огън и сяра, и че там те ще бъдат измъчвани вечно. )

След като Ева яде от дървото, и дава на Адам, и той също яде, тогава действително очите им се отварят – както преди това им казва сатаната, и те действително стават като Бога - разпознават добро и зло. Бог потвърждава изрично това (Бит.3:22).

(Вероятно Божият план е бил по-късно те така или иначе да разпознават добро и зло, понеже Божието декларирано желание е да създаде създание по Техен образ и подобие.)


Но относно смъртта се оказва, че все сатаната ги е излъгал (и че той е лъжец, а Бог говори истината),
и така ги е довел в греха и смъртта,
където те са в ръцете му. Както и Божият син казва „Той беше човеко-убиец от началото и не остана в истината - в него истина няма. Когато изговаря лъжа говори от своето си, защото е лъжец и баща на всеки лъжец.
Слава и благодарност на Бога, че Бог не е оставил нещата в това трагично положение,
а им/ни е обещал Спасител от греха и смъртта, който да стъпче главата на змията, ако и сам да бъде наранен от нея.

Е. днес главата на змията вече е стъпкана от спасителя, Божия единствен син Исус от Назарет, който действително е бил "ухапан по петата" - т.е. предал се е да бъде осъден и убит несправедливо, но след това е бил и съживен от мъртвите -
и който казва на всички:

Наистина, наистина, казвам ви, който вявра в мен има вечен живот.

И както Павел по-късно казва: А когато това тленното се облече в безсмъртие, тогава ще се сбъдне написаното слово: "Погълната бе смъртта победоносно".

А Божият син казва: Наистина, идвам скоро![ Редактирано 09.04.09 15:55 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласувана хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре
адам,   битие,   вечен живот,   грехопадение,   дървото за познаване на добро и зло,   дървото на живота,   ева,   като бога,   спасение,   ще станете като бога
    
09.04.09 15:31 Цитирай
изказвания: 4609
(разкл. от: http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?10105.post )

Тигър:

Това, което си казал за проблема на Ева е напълно вярно, но и това, което аз писах също е вярно - т.е. и НЕВЕРИЕ в Божиите думи и желание да бъде като БОГ.Ами то е истина, че Ева може да бъде като Бога, да разпознава добро и зло.  

Но тя може да бъде като Бога, да разпознава добро и зло, понеже сам Бог й е дал тази способност. Т.е. това е Божия слава отново, а не Евина или Адамова. Както е и Божия слава например и това, да бъдем като Бога, да можем да говорим и разсъждаваме.


И дори след като Ева и Адам са яли от дървото, от което Бог им е заповядал да не ядат (и ги е предупредил, че ако ядат, ще умрат),

Адам и Ева наистина са станали като Бога, да разпознават добро и зло (и конкретно относно това сатаната е казал истина, а не лъжа - така явно се лъже по-ефективно за другите неща)

и сам Бог е декларирал, че те наистина са станали като Бога*: "...човекът стана като един от Нас, да разпознава добро и зло...".


(* както и сатаната им е казал, че ще станат като Бога, да разпознават добро и зло, за да ги заблуди за другото, ако му повярват)Сатаната е излъгал човека съвсем не в това, че човекът може да стане като Бога, да разпознава добро и зло, (той наистина може, с Божията воля, за Божия слава)

а го е излъгал в друго: в това, че дори и да наруши Божията заповед (за което Бог го е предупредил, че ако извърши това ще умре), то все пак уж нямало да умре.


За съжаление човекът е повярвал тази лъжа и, разбира се, го е сполетяло истинното Божие предупреждение относно смъртта му.
Понеже Бог говори истина.
Сатаната говори лъжа и е бащата на лъжата, и на всеки лъжец.


Тази лъжа на сатаната внушава и много допълнителни заблуди, каквито се ширят и днес. Напр., че  Бог уж е лош и несправедлив, и уж не говори истина, и дори уж не е всемогъщ, а си "пази по-висшата позиция", като уж "заблуждава" Адам и Ева да не ядат от онова, (едва ли не)"магическо" дърво, само и само да не станат като Него, да разпознават добро и зло, и т.н. заблуди.


С тези лъжи и заблуди на сатаната може ефективно да се воюва само чрез Божието пълно бойно снаряжение, както е описано от царския пратеник Павел.

[ Редактирано 09.04.09 15:50 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласувана хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре

    
09.04.09 16:27 Цитирай
изказвания: 2090
Аз набързо и "во кратце" да добавя на написаното от Еурет, че само и Единствен Бог има нужната сила и моралност да стои и да знае относно целият грях на човечеството и ...ТОВА ДА НЕ ГО ОСКВЕРНИ/ ПОДВЕДЕ КЪМ ГРЯХ/ ПОВЛИЯЕ НА ЗЛО/ подобни...

Само и Единствен Той може да знае всичко и да види всичко и това да не промени същността Му- СВЯТ, СВЯТ, СВЯТ БОГ....

А ние? Понякога аз си затварям очите. Понякога не кликам там, където пише "само кликни и виж...ХХХ". Понякога само зървам отдалеч нещо си и просто гледам да мина отдалеч. Не защото съм станал прекален светец, или подобни щуротии- ПРОСТО ПАЗЯ СВЯТ В СЪРЦЕТО СИ ХРИСТОС.

Пазя и сърцето и ума си чисти, пазя се назирей Богу- такива, каквито сме призовани да бъдем всинца.
Достойно Е Агнето на Бога да приеме слава , почит и сила.... Досойно Е !

Поздрави на целокупното братство и сестринство." Тогава змеят страшно се разгневи на жената и тръгна да воюва с останалите й потомци – онези, които спазват заповедите на Бога и се държат за истината, която Исус разкри. Змеят застана на морския бряг.
!!! Откр-е на Йоан 12
" http://vminev.blog.bg/drugi/2011/02/22/pesenta-na-viatyra.691513

Най-отгоре

    
09.04.09 17:37 Цитирай
изказвания: 1582
eureth:


Ами то е истина, че Ева може да бъде като Бога, да разпознава добро и зло.  
 

В този конкретен смисъл, да, но не като Бога във всеки смисъл /всемогъщество, способност да създаваш от нищото и т.н./ Christus regnat
Най-отгоре

    
09.04.09 18:36 Цитирай
изказвания: 4609
Ами то за такова нещо не се говори никъде.Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласувана хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре

    
30.07.10 00:50 Цитирай
изказвания: 28
eureth:

(разкл. от: http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?10105.post )


Сатаната е излъгал човека съвсем не в това, че човекът може да стане като Бога, да разпознава добро и зло, (той наистина може, с Божията воля, за Божия слава)

а го е излъгал в друго: в това, че дори и да наруши Божията заповед (за което Бог го е предупредил, че ако извърши това ще умре), то все пак уж нямало да умре.
Абсолютно съм съгласна, eureth!
Сатана измами Ева с това, че не е НИКАК голям проблем да се наруши Божия заповед(забрана), а нещо повече- дори ще е  ДОБРО за тях: ще имат нещо(което е явно, че до този момент те не са притежавали) –ПОЗНАНИЕ за добро и зло, чрез което познание ще станат като Бог.
Ето такава е тактиката на сатана- 1.Поставяне под съмнение на Богуустановеното- „Истина ли каза Бог?”, 2. Престъпване и ТОТАЛНО отхвърляне  на Божия наредба-„Няма да умрете” и 3. ПОДМЯНАТА й с обещание за нещо  невероятно примамливо, ново и съблазнително: „Ще станете като Него”.

Това е ново за Ева, нечувано, невероятно галещо самочуствието й,  казано й е в прав текст. Никога досега не се е замисляла върху това- да опитат от другите плодове...Ще познават добро и зло:  това са нови, привлекателни неща, изглежда логично да е така...  Бог е добър, прекрасен, възхитителен..., и тайнствен  понякога...забранява, но значи ето защо... Ще сме още по-, най-най ... ще сме като... Него.  Ами да опитам, няма да чакам нито ден!... Wow, супер! !!...  Адаме, виж!

Вижте, как говори сатана с Ева. Ясно е, че Адам не е в тази картина.
Битие 3 глава 
И тя рече на жената: Истина ли каза Бог да не ядете от всяко дърво в градината?
2 Жената рече на змията: От плода на градинските дървета можем да ядем;
3 но от плода на дървото, което е всред градината, Бог каза: Да не ядете от него, нито да се допрете до него, за да не умрете.
4 А змията рече на жената: Никак няма да умрете;
5 но знае Бог, че в деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите и ще бъдете, като Бога, да познавате доброто и злото

Забележете, че те са насаме, но сатана не й говори в единствено число, т.е. неговата цел не е само Ева да съгреши. Той я подпитва и насочва действието  за двамата(говори й в множ. число),  с цел тя да продължи изкусителния план по-нататък  с Адам, което и става.  
П
ървото изкушение над човека бе извършено твърде ловко. За съжаление същата тактика сатана използва с успех и днес.

По нататак четем в Словото и разбираме КОЙ е дървото на познаване доброто и злото и КОЙ е дървото на живота.
Но защо Бог не позволи на човека  да  яде от дървото на живота и защо на ИЗТОК от Едем постави херувими и огнен меч да пазят пътя към дървото на живота?
Вие как мислите?

Битие 3 глава

22 И Господ Бог каза: Ето, човекът стана като един от Нас, да познава доброто и злото; и сега, за да не простре ръката си да вземе и от дървото на живота, да яде и да живее вечно, -
23 затова Господ Бог го изпъди от Едемската градина да обработва земята, от която бе взет.
24 Така Той изпъди Адама; и постави на изток от Едемската градина херувимите и пламенния меч, който се въртеше, за да пазят пътя към дървото на живота.
   

Най-отгоре

    
30.07.10 17:54 Цитирай
изказвания: 4609Добавих в дневника си една записка на тази тема: Дърветата в средата на градина
Да, жалко, че те са повярвали на сатаната, че Бог ги е излъгал, когато им е казал, че ще умрат ако постъпят против волята му.

Иначе не мисля, че пише, че да различават добро и зло е нещо лошо за тях, само по себе си, по принцип. Просто, поне за момента, Бог им е бил забранил да ядат от онова дърво и съответно - да станат като Бога, да познават добро и зло.
Но кой знае, предполагам, че по-нататък Бог би им дал и това. Понеже по принцип Божията воля е била да създаде създание по свой образ и подобие.


Просто сатаната е успял да ги измами да постъпят против Божията воля и така е успял да ги погуби, понеже Бог както е щедър да създава и дава, така е и справедлив да наказава оня, който постъпва противно на волята му.
Добре че е и милостив да ни спасява от престъпленията ни против Него, че иначе не бихме имали никаква надежда, имайки предвид наближаващия му вечен съд...

Относно първия въпрос на сатаната, не мисля, че той е поставил под съмнение дадена истина, казана от Бога. А по-скоро се е направил на възмутен от това, че Бог им е забранил да ядат от две от, вероятно хилядите, дървета в градината.

Това очевдино е било с цел да ги излъже, че Бог е лош и да ги настори против Бога, за да не вярват това, което Бог казва, а да вярват смъртоносните лъжи, които сатаната казва, за да ги погуби в грях и съответно справедливият Бог да ги осъди и погуби.

Нещо като: Ау! „Действително ли Бог каза не от всяко дърво да ядете?!”...

Виж по-горе, където подорбно писах за това: http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?7546.postАко си позволя да предположа по-подробно ситуацията, един вид сатаната им внушава нещо такова:

Ако Бог беше добър, щеше да ви позволи да ядете от всяко дърво.
Но понеже ви е казал не от всяко дърво да ядете, тогава значи той не ви мисли доброто и не ви обича, и не е добър.

И съответно не трябва да му вярвате...

Но аз, добрата змия, която ви мисля доброто и се боря за това да можете да ядете от всички дървете, ще ви кажа сега каква е истината и ще ви спася от лишенията планирани за вас от лошия Бог, който явно иска да ви лиши от нещо, което вие имате всяко право/заслужавате да притежавате - това да сте като Него, т.е да различавате добро и зло...

Нееее... Ама как?! - изобщо няма да умрете ако ядете от дървото за разпознаване на добро и зло! Бог просто ви е излъгал, че ще умрете ако ядете от това дърво, понеже Той не иска вие да различавате добро и зло, и така да станете като Него. Сигурно Бог се страхува да не изгуби своята върховна позиция.
Ама и как мислите, че Бог е започнал да разпознава добро и зло, а? Как мислите, че е станал на Бог, а? Вие имате огромен потенциал, който можете да развиете... Яжте от това Чудотворно Велико Бого-създаващо Дърво... и ще се изкачите на едно по-горно ниво в еволюцията си... Не бъдете глупави да вярвате на думите на този подвеждащ ви Бог...
” и т.н, и т.н. ...


Това е то, което сатаната прави след като е станал „сатан”*1 - той клевети*2 Бога и хората, и лъже целия свят с цел гибелта на всеки човек в езерото с вечния огън и мъки, което Бог е приготвил по принцип за сатаната, но не само сатаната ще бъде хвърлен там, както пише.

(*1 евр. „противник, враг” [на Бога])
(*2 гр. „diabolos” = бълг. „клеветник”).


Той се опитва да им внуши, че Бог е не ги обича, и им мисли злото, и ги лъже, и е лош... И ако те повярват тази лъжа на сатаната, тогава са загубени...


И, за съжеление, те са му повярвали.

И от тогава целият свят е вярващ в заблудите и религията на сатаната (изявена в най-различни заблудителни суеверия/религии на народите),

а понеже помазаният Цар, Божият син, говори истината, на него греховният свят не вярва,
но все пак които хора повярват в Него, получват от Него опрощение на греховете си и вечен живот, а които не вярват в Него са вече осъдени.


Така сатаната чрез лъжите си мами целия свят и го води към гибел,
т.е. към втората смърт във вечния огън на огненото езеро,
в което ще бъде хвърлено и самото сегашно подземно място (гр. „ад(ес)”, евр. „шеол”),

което всичко ще стане на/след Божия съд, даден да бъде видян и описан от Йоан (Разкр. 20гл).Да бяха взели една гьостерица за тази змия, както по-горе предложиха, май нямаше да е никак лошо... 
Но Бог вече е приготвил за сатаната и неговите роби-духове езеро, горящо с вечен огън и сяра.

Да, и аз също оставам с впечатление, че Ева е била сама, когато сатаната я е измамил да постъпи против волята на Създателя и Господаря си, Богът.

По принцип има теоретичната възможност да са били двамата и сатаната да е говорил само с жената, но аз лично бих очаквал Адам да се намеси във всичко това. Това ме кара да смятам, че по-скоро е била сама и след това тя въвлича и Адам в престъплението против Бога.Иначе тези две дървета, както и останалите дървета, са си били нормални истински дървета, с истински плодове, които двамата са яли.

Пише, че Бог е направил тези две дървета да израстат в средата на градината.

Предполагам дори, че е нямало абсолютно никаква разлика между естеството на тези две дървета и останалите дървета в градината, както и с дърветата останли и до днес, чиито плодове и днес ядем.
Това което е различно относно двете дървета, е било че Бог е декларирал, че ако някой яде от съответното дърво ще последва това и това. Понеже Бог е онзи, които прави нещата да стават, а дърветата са само прости инструменти в цялата ситуация.

Също, не пише Бог да е забранявал на Адам и жена му да ядат от дървото на живота преди да извършат грях против Бога.

Т.е. до момента в който са извършили грях и Бог  им е отнел вече възможността да ядат от дървото на живота (и така да заживеят вечно), те очевидно са можели да ядат от дървото на живота. Но явно не са яли. Мисля, че сатаната е побързал да им привлече вниманието към другото дърво за да извършат грях пред Бога, и така да ги погуби.След като те са постъпили против волята на Създателя си и са извършили грях пред Бога, тогава Бог решава да им отнеме правото да ядат от дървото на живота.

Понеже явно Божията воля не е някой, който върши престъпления на Божиите повеления да има вечен живот.
А напротив, Божията воля е който постъпва против Божията воля да умре, а в по-широк план, както пише, се простира до това да бъде хвърлен в огненото езеро, което в втората смърт, където Бог е определил вечни мъки, и „където червеят им не умира  и огънят им не угасва”.Но Бог изрично е декларирал, че всеки един който приема Божието спасение от греха и смъртта, чрез вярата в Исус от Назарет, помазаникът, Божият син, и стои в Божията праведност и бяга от греха, и не се отрича от Божия син при никакви обстоятелства,
такъв  ще получи отново право над дървото на живота.

Това ще е на новата земя, където Бог ще позволи на своите избрани да ядат от дървото на живота - на онези, които са приели Исус от Назарет - помазаникът, Божият син - и са останали във вярата в Исус помазаника и в Божията праведност.По този начин изборът, който Адам и жена му са направили, е довел да сегашното страшно и (по човешки) безнадеждно положение на земята, предизвикано от Божии наказания (поради човешките грехове) и допускания на зло (което Бог ще възмезди на съда си), както и от конкретни човешки грехове.


Но това скоро ще свърши и Бог ще върже сатаната така, че той повече да не мами народите и те да не нападат Божиите хора,

и Божият син ще се възцари видимо в Йерусалим, „който е градът на великия цар” и ще царува 1000 години над цялата земя и над всички народи, заедно със своите си,
и ще „строши народите със желязна тояга” и на онзи, който побеждава Божият син казва също:

И който побеждава и пази делата ми докрай, на него ще дам власт над народите, и ще ги пасе с жезъл железен; като глинени съдове ще се строшат, както и аз получих власт от баща си; и ще му дам утринната звезда.
[ Редактирано 01.01.13 15:07 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласувана хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре
адам,   битие,   вечен живот,   грехопадение,   дървото за познаване на добро и зло,   дървото на живота,   ева,   като бога,   спасение,   ще станете като бога
    
31.07.10 01:21 Цитирай
изказвания: 28
Благодаря за изчерпателния отговор, много труд си вложил .eureth

Аз после пак се върнах да чета темата и забелязах, че това което аз съм писала, се повтаря и е  като преразказ на твой по-ранен постинг от 07.02.2009, както и да е...Смях се на себе си, че почти същото казвам - ама така става, като се рови човек по нощите във форума. Извинявам се!

Сега за тези дървета чета, чета и разсъждавам. и ги свързвам с Исус и сатана. Записано е, че Бог сравнява хората с дървета. Дървото на живота е Исус Христос-истинската лоза,  Аз съм истинската лоза, и Отец ми е земеделецът (Йоан 15:1) а дървото на познаване добро и зло е сатана. Може и да греша, приемам поправления. Дървото на живота присъства в Битие и в Откровение. То е ВИНАГИ необходимото за човека дърво. Дървото на познание добро и зло е само в Битие- началото на човешката история. С вкусване от плода му човек отиде да служи на друг господар, да следва друг за бог.
Като чета словото, виждам, че сатана подтикна Ева не към дървото на живота, а към неговото си дърво.  Разбира се от текста, че наистина Бог е забранил да не ядат не от двете (специални ще ги нарека)
 дървета, а е забранил да се консумира САМО от това дърво на познаване доброто и злото.  Бог е наредил последствието да е смърт1. Духовна и 2. физическа при осъществяване на всяка една от точките:  1. Неизпълняване на Негова заповед-вредно за душата на човека 2. Консумация на вреден за тялото на човека плод.След като човека съгреши, Бог го изпъди от Едем и от този момент му забрани да яде от дървото на живота, Защо? Изпъдил го е , защото е бил не само недостоен да яде, а и защото е искал да го спаси, според Своята безкрайна Милост.
Вярвам, че така съгрешилият човек ако беще вкусил от дървото на живота, щеше да се изпълни друг Божий принцип- да живее вечно, И съществуванието му от тук нататък щеше да е равностойно като на съгрешилият сатана заедно с неговите ангели., т. е. Очакваше ги една участ ВСИЧКИ човеци заедно с Божият противник, - огненото езеро. И на това се е надявал сатана, че ще има преразпределение на силите и че всички тези вечно живеещи грешни човеци ще бъдат в неговия „лагер”. С това той е искал да осуети Божият план за смисъла от Създанието на Света, за смисъла от Божието Творение  и Неговите закони и ред.  Аз разбирам, че Бог не ги(Адам и Ева) е допуснал тогава до Дървото на живота, защото е имал правила КОЙ от човеците и КОГА ще има правото да ядат от плодовете му.
Откровение 2:7
Който има ухо, нека слуша, що говори Духът към църквите: На този, който победи, ще дам да яде от дървото на живота, което е [всред] Божия рай.

Откровение 22:14
Блажени, които изперат дрехите си, за да имат право да дойдат при дървото на живота, и да влязат през портите на града.  

Най-отгоре

    
31.07.10 16:05 Цитирай
изказвания: 4609

Аз лично не изключвам възможността чрез тези буквални събития

– т.е. създаването на небето и земята (и всичко, което е в нея) за 6 денонощия х 24 часа, вкл. растения, земни и морски животни, слънцето, луната, звездите, човека по Божие подобие, както и засаждането от Бога на градина с плодни дървета на изток, в Еден („Еден“ е била явно някаква голяма област на изток), т.е. буквални дървета с буквални плодове, които буквално са се ядели, както и днес буквално се ядат и т.н. -

та, чрез тези буквални събития и творения Бог допълнително да е представил и алегории.

Но според мен е основополагащо важно, да се признае, че това най-първо са буквални събития и Божии творения.
Иначе, ако не се признаят за буквални, то след (според мен) разрушителния домино ефект, който би последвал върху вярата на даден човек, невярващ, че тези неща са буквални и са станали буквално, и неизбежно екстраполирайки тази си позиция върху останалата част от Писанието,
аз лично се съмнявам, че такъв човек ще види Божието царство.
Дали Бог е скрил допълнително и някакви алегории покрай тези буквални неща? Напълно е възможно. Малко ще поразсъждавам върху предложените от теб алегории. 

Понеже това може да е дълго изследване, в това изказване ще напиша само относно това,
дали буквалното дърво на живота представя също така и някаква алегория свързана с помазания цар Исус от Назарет:

Относно това, че дървото на живота е нормално истинско буквално дърво, даващо някакви истински плодове (като например кайсиите или крушите), които могат буквално да се ядат, се казва:

И ГОСПОДАРЯТ Бог създаде човека от земна пръст и вдъхна в лицето му жизнено дихание, и човекът стана жива душа. И ГОСПОДАРЯТ Бог насади градина в Еден, на изток, и там настани човека, когото създаде. И ГОСПОДАРЯТ Бог направи да израстат от земята всякакви дървета, хубави на вид и добри за ядене, и дървото на живота посред градината, и дървото за познаване на добро и зло.

От Еден изтичаше река, за да напоява градината, и след това се разклоняваше на четири реки.
Името на едната е Фисон. Тя обикаля цялата
Хавилска земя, там, където има злато. Златото на тая земя е добро. Там има бдолах и камък оникс.  Името на втората река е Гихон (Геон). Тя обикаля цялата земя Куш (Етиопия). Името на третата река е Хидекел (Тигър). Тя тече пред Асирия. Четвъртата река е Ефрат.

След това
ГОСПОДАРЯТ Бог взе човека (когото създаде) и го засели в градината в Еден, да я обработва и да я пази (или: поддържа).
И
ГОСПОДАРЯТ Бог заповяда на човека и каза: От всяко дърво в градината ще ядеш, но от дървото за познаване на добро и зло, да не ядеш от него. Защото, в който ден вкусиш от него, (със смърт) ще умреш.И ако кажем, че онези две дървета не са буквални, то би трябвало да кажем, че и останалите неща не са буквални. Но ако кажем, че и останалите не са буквални, то на практика ще стигнем до там да кажем, че и Бог не е буквален, и всички тези неща са просто някакви алегории.

Подобна вяра, за мен поне, води до фатални последствия...

и няма нищо общо с действителността и с написаното в Писанията,
включително и начина на възприемането на Писанията от самия Божий син и от неговите пратеници, които според мен възприемат написаното в Писанията напълно буквално, ако и покрай буквалните неща Бог да е вложил и алегории, които могат допълнително да служат за поука и изграждане във вярата в Исус от Назарет, който е помазаникът, Божият син, чрез чието име Бог ни подарява спасение от греха и смъртта.


Когато Божият син говори към общността в Ефес, той накрая им казва:

Който има ухо, нека слуша, какво говори Духът към общностите. На онзи, който победи, ще дам да яде от дървото на живота, което е сред Божията градина. /Разкр., 2.7/


От тук разбираме, че на онези, които изпълняват каквото Той им заповядва (особено конкретно в пророчеството дадено на Йоан),  на тях сам Божият син някъде в бъдещето ще им позволи да ядат от дървото на живота, което е сред Божията градина.

Т.е. онези вярващи в Божия син хора
– независимо, че са повярвали в Божия син, познават го и (поне донякъде) го следват -
със сигурност тогава все още не са били яли  от дървото на живота, което е сред Божията градина,
понеже Божият син тепърва ще им даде да ядат от това дърво.

Т.е. буквалното „ядене от дървото на живота“ със сигурност не е например същевременно и някаква алегория означаваща:

„повярване в Божия син“,
„спасение чрез вярата в Божия син“,
„опрощение на греховете чрез вярата в Божия син“,
„получаване на вечен живот, чрез вярата в Божия син“
и подобни неща,

понеже ефесяните всичките тези неща вече са ги преживели и са получили вечен живот от Божия син („Наистина, казвам ви,  който вярва в мен, има (не: ще има) вечен живот.“), независимо дали ще опазят този подарен им живот (и ще им бъде някак си даден завинаги чрез яденето от дървото на живота, което е сред Божията градина, по-късно) или не.


А ако буквалното „ядене от дървото на живота“ не е същевременно и някаква алегория, означаваща горните неща (повярване в Исус, опрощение чрез вярата в Него и т.н.),
то, ако то изобщо съдържа и някаква алегория, свързана с Божия син,
тогава каква точно и конкретно е тази алегория? (аз поне засега не намирам такава...)
Пише, че това ядене на ефесяните от дървото на живота ще е в бъдещето и Божият син ще даде да ядат от дървото на живота, което е в Божията градина, само на онези от тях, които побеждават -  т.е. които изпълняват заповедите на Божия син

(в случая конкретно ефесяните трябва да победят в  следното:  "Зная делата ти, труда ти и търпението ти,   [...]   Но имам това против теб, че си оставил първоначалната си любов. И така, спомни си откъде си паднал и се откажи от сегашното си мислене, и върши предишните си дела. И ако не [направиш това], скоро ще ти дойда и ще отместя светилника ти от мястото му, ако не се откажеш от сегашното си мислене. Но имаш това добро, че мразиш делата на николаитите, които и аз мразя." ).
А кога точно Божият син ще отсъди дали някой е победил/изпълнявал заповедите му?

Приемам, че това ще бъде на съда му („...всички ние трябва да застанем пред съдебния престол на помазаника...“, както пише"), понеже това би трябвало да е момента, когато той отсъжда съдбините на хората от своя народ (кой е победил, и кой не...).

Ако е така, тогава одобрените и избраните от ефесяните ще им бъде позволено от Божия син да ядат от дървото на живота, което е сред Божията градина очевидно след неговия съд.

А кога точно ще бъде Неговият съд?

В началото на 1000-годишното царуване на Царя над цялата тази земя, от Йерусалим („който е градът на великия цар“), заедно със избраните му,
ще има свикан съд над живите, на който Божият син ще предаде на своите хора да съдят (но все пак е ясно, че Той ще е основният съдебен авторитет и съдия на този съд.) - за това пише, в Разкр. и в кн на пр. Даниел.
Допускам, че именно на този съд ще бъдат съдени Божиите хора.


Но след края на това хиляда годишно царуване Бог ще унищожи сегашните небе и земя, и тогава ще има също съд, съдът над мъртвите, които Бог ще ги съживи от мъртвите, т.е в тела, за съда и ще ги съди от голям бял престол, както е било дадено на Йоан да види.

Та, има някаква логическа възможност чак тогава Божиите хора да бъдат съдени,
но според мен е по-логично да бъдат съдени на съда на живите, в началото на 1000-год царуване.
Но независимо на кое от тези две Божии съдилища Божиите хора ще бъдат съдени, то яденето на избраните ефесяни от дървото на живота, което е сред Божията градина, при всички случаи ще бъде най-рано след съда на живите (който е в началото на 1000-год царуване.)

Но всъщност Бог е благоволил да се запише точно и конкретно кога точно на избраните от ефесяните, заедно с всички други Божии избрани, ще им бъде позволено от Божия син да ядат от дървото на живота, което е сред Божията градина:

Това подробно е описано в Разкр. 22 гл.. И тогава Божият син ще им даде да ядат от тези дървета на живота.Според мен от всичко това става ясно, че Исус от Назарет, който е помазаникът, Божият син, дори и в алегоричен смисъл не е дървото на живота, което е сред Божията градина (ами че чрез самия Него е направено това дърво да израсте...),

което дърво буквалният Бог буквално е направил да израсте в буквалната своя градина, която буквално е засадил на изток в буквалната област Еден, по буквално онова време, т.е. много скоро след като е създал небето и земята.Тъй като след греха, и тоталното развращение на стария свят Бог е унищожил стария свят (чрез глобално катастрофално наводнение), както пише, то очевидно онази Божия градина на изток в Еден вече я няма, понеже е унищожена.


Тогава къде избаните ефесяни ще ядат от дървото на живота, което е сред Божията градина? Къде ще е тази Божия градина?

От даденото на Йоан от Бога пророчество разбираме, че на новата земя, на която след Божия вечен съд, Бог ще заведе своите избрани, за да живеят заедно с Него и Агнето там,
Бог ще засади  (а може и вече да е засадил – ако вече е създал новите небе и земя) градина, в която  Той отново ще направи да израсте дърво на живот, дори всъщност много дървета на живот, както и пише.


И очевидно там, на новата земя, и тогава, на избраните ефесяни, заедно с всички други Божии избрани, ще им бъде позволено от Исус от Назарет - помазаният Цар, Божият син - да ядат от дървото на живота, което е сред Божията градина.И ако той ще им позволи там и тогава да ядат от израсналите дървета на живот, сред Божията градина,
тогава смятам, че е ясно, че помазаният Цар не е дървото на живота, което е сред Божията градина,
а най-вече е Онзи, който позволява на Божите избрани да ядат от тези дървета на живот, сред Божията градина, които Бог ще направи да израстнат там на новата земя.
След дълъг и мъчителен период на страдания и смърт по земята, породен от греха на Адам подпомогнат от измамата на човекоубиеца, сатаната,

на новите небе и земя Бог отново ще даде възможност на създанието си по Негов образ и подобие (но само на Божиите избрани) да яде от дървото на живота, което е сред Божията градина и да има вечен живот.
За мен е впечатляващо и чудно, че Бог точно така е определил човек да приеме Божия дар, вечен живот - т.е. чрез ядене от плодовете на дърво на живот, което Бог е направил да израсте в своята градина. Но Бог така си е избрал...
И това, което Той е започнал в градината в Еден, ще го завърши на новата земя.

Предполагам, че причината Бог да направи да израстат много дървета на живот на новата змея, а не - едно, както в началото, когато са били само един човек и жена му,
е, че Божиите избрани ще бъдат безчетен брой."...Щастливци са онези, които изпълняват заповедите му, за да имат право да ядат от дървото на живота и да влязат в града през портите. А отвън са кучетата, магьосниците, развратниците, убийците, служещите на изображения, и всеки, който обича и върши лъжа.

Aз, Йесус, изпратих своя вестоносец да ви засвидетелства това по общностите..."

/Разкр., 22/


[ Редактирано 02.08.10 13:31 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласувана хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре
алегории,   дървото на живота,   исус и дървото на живота
 
Започване на нова тема
Към страница   <<      
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF