Още по темата
Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

ipsec   книги   концлагеристки номер   кръщавка   молба   органични църкви   потоп   правосъдие   съпоставки   товит  

виж всички тематики

Реплики

 
 
eureth   21.03.20 02:10
готово е...
 
bratoliubie   18.03.20 14:36
Да, благодаря, не бях видял.
 
eureth   18.03.20 14:32
здр. bratoliubie, тъкмо ти писах там:

http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?18009.post
 
bratoliubie   17.03.20 20:35
Погрешка там отворих две теми с едно и също заглавие, би ли ги обединил в една тема и да ми отговориш на въпроса? Благодаря.
 
bratoliubie   17.03.20 20:33
Еурет във темата - "Предложения за подобрения и промени в системата", зададох въпрос, но нещо не излиза тази тема в колонката за последни публикации!

Форуми :: Други теми << Предишна тема | Следваща тема >>
 
Apple, Foxconn и робите му - самоубийства, изтощителен труд без почивка, мизерни общежития и пр.
Започване на нова тема
    

09.05.11 17:05 Цитирай
изказвания: 4519

Нямате право да се самоубивате: Работниците в китайски фабрики произвеждащи Apple iPad принудени да подпишат обещание

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1382396/Workers-Chinese-Apple-factories-forced-sign-pledges-commit-suicide.html

Daily Mail Reporter
1 май, 2011


Фирмата Foxconn производител на търсените Apple iPad и iPhone в Китай принуждава служителите си  да подпишат обещание да не се самоубиват, разкри разследване.

Най-малко 14 работници във фабриките на Foxconn в Китай са се самоубили през последните 16 месеца в резултат на ужасните условия на труд.
Смята се, че много повече или са оцелели, или са били спрени преди да направят опит, в заводите на доставчика на Apple в Ченду и Shenzen.
Ужасяващи условия: Разследване на две неправителствени организации е открило, че новите работници във фабриките на Foxconn в Китай са карани да подписват обещание, че няма да се самоубиват.


След поредица от самоубийства през миналата година, ръководителите в заводите са наредили новите служители да подписват декларация, че няма да правят опити за самоубийство, според разследващите.
И също са карани да обещаят, че ако направят това, техните семейства биха потърсили само законовия минимум от обезщетение.

Разследване проведено от 500 000 работници от Центъра за Изследване на Мултинационални Компании и Студенти & Учени Срещу Корпоративните Злоупотреби (Sacom) разкри ужасяващи условия във фабриките.

Те твърдят, че:

Прекаленият извънреден труд е широко разпространен, въпреки законовата граница от 36 часа на месец. Една квитанция за заплата е показала, че еднин от работнците е положил 98 часа извънреден труд за един месец, съобщава Observer.

По време на пикови периоди на търсене на iPad, работниците са карани да взимат само един почивен ден за 13 работни.

Непроизводителни работници са били унижавани пред колегите си.

На работниците им е забранено да говорят и са карани да стоят прави през 12-часови те им смени.

Жестокост: В близост то работническите общежития в Ченгду и Шенжен са поставени (хоризонтални предпазни) мрежи след многото самоубийства през миналата година.


"Анти-самоубийственото Обещание" е въведено, след като социолози написаха отворено писмо до медиите с призив за прекратяване на ограничителните практики на работа.

Но разследването показа, много от работниците все още живеят в лоши условия, като някои от тях отиват у дома да се видят със семействата си само веднъж годишно.

Една от работничките заяви пред вестника: "Понякога съквартирантките ми плачат, когато пристигат в общежитието след дълъг ден."

Тя каза, че те са карани да работят незаконно дълги часове за основна дневна заплата - £ 5.20 и че работниците са настанени в общежития по 24 души в стая.

В Ченду 60 - 80 часа извънреден труд месечно бил нормална практика, с много нарушавания на собствения етикет на поведение на Apple относно дължината на смените.

Разследването е установило и това, че служителите твърдят, че не им е разрешено да разговарят един с друг.Производствена линия: Разследването установи незаконни количества извънреден труд е често срещано явление и работници твърдят, че не им е позволено да говорят по време на смените.Задължително трябва да си го купите: Голямото търсене на iPod и iPad на запад  е увеличило  тежките  условия на труд  за доставчиците части от Китай.

Foxconn признава, че наруашава законите за извънреден труд, но претендира, че всеки  извънреден труд е доброволен.

Някои служители на компанията дори са отправили обвинение, че работниците извършвали самоубийства, за да осигурят изплащането на големи суми за обезщетение за семействата си.

По препоръка на психолози, около сградите на общежитията са сложеи анти-самоубийствени мрежи.
Foxconn съобщи, че е трябвало да премине през "някои много предизвикателни месеца за всички, свързани със семейството на Foxconn и със загубата на редица колеги в трагични самоубийства".

В отговор на обвиненията, че служителите са били унижавани, говорител (на фирмата), Луис Ву, заяви: "Това не е нещо, което ние одобряваме или насърчаваме. Аз обаче не бих изключил, че такива неща биха могли да се случат, като се има предвид разнообразното и многочислено множество хора на нашата работна сила.

"Но ние се стремим да го променим."

Той допълни, че служителите са "насърчавани да не участват в разговори, които може да ги отклонят от вниманието, необходимо за гарантиране на точността и на собствената им безопасност.”Sacom заяви, че компанията първоначално е отговорила на поредицата от самоубийства с това, че е довела монаси да прогонят злите духове.

Leontien Aarnoudse, висш служител на Sacom, е заявил пред The People: "Те полагат огромен извънреден труд за заплата, с която трудно биха могли да живеят и с тях се отнасят по нечовешки начин.

"Условията са жестоки и те нямат живот в обществото. Животът им е само да работят в завода. И това е."


Търсенето на (Apple) iPad и iPhone нарасна значително, като в резултат на това се поставиха трудни за изпълнение цели за работниците във фабриките на Apple.

Етикетът за поведение във фирмите-доставчици на Apple изисква с наетите работници да се отнасят с уважение и достойнство, но докладите от собствената проверка на Apple показват, че доставчиците в Китай може да не отговарят на тези стандарти.

[ Редактирано 07.11.11 14:14 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласувана хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре
apple,   ipad,   iphone,   ай пад,   айпад,   епъл,   заводи на епъл,   изтощителен труд,   китай,   мизерни общежития,   самоубийства
    
22.05.11 10:18 Цитирай
изказвания: 22
kalin
Да дойдат да видят експлоатацията в България. Тия работят за 5.20 лири на ден, а елате в северозападна България да видите още по-голяма експлоатация за още по-малко от 5.20 лири на ден (което са си 12 лв). И там хора се самоубиват, но няма закони, според които да им се плащат големи обещетения.
Нещо повече, според китайската практика, предприятието осигурява безплатно храна и общежитие и др. дребни услуги, като пране, подстригване (знам го от познат, който работи с Китай и ходи няколко пъти там). Това се прави, понеже са установили, че ако работникът губи време и сили в пазаруване и готвене, пране, той губи производителност. А за пълната тишина в китайските заводи (никой с никого не приказва) информацията, която имам от моя познат съвпада.
Та исках да кажа, че в цели райони на България положението е още по-тежко, но по политически причини се премълчава, понеже ние сме "благоденстваща" европейска страна. Никак не оправдавам китайската експлоатация. Но при тях първо, дори минималната им работна заплата е с 20 долара по-висока от нашата.
http://dnes.dir.bg/news/zaplati-kitai-svetovnata-kriza-7686016
При това при повече социални облекчения - храна нощувка, пране на дрехи и прочее.

Най-отгоре

    
22.05.11 10:52 Цитирай
изказвания: 2090
Да, така е. Блудницата "Юръп", "Европа" е жестока и безскрупулна. Горко на тези, които слугуват на този господар - очаква ги същият огнен гняв." Тогава змеят страшно се разгневи на жената и тръгна да воюва с останалите й потомци – онези, които спазват заповедите на Бога и се държат за истината, която Исус разкри. Змеят застана на морския бряг.
!!! Откр-е на Йоан 12
" http://vminev.blog.bg/drugi/2011/02/22/pesenta-na-viatyra.691513

Най-отгоре

    
22.06.12 16:56 Цитирай
изказвания: 4519


Изпълнителният директор на Foxconn, Тери Гоу, заявил неотдавна, че хората трябвало да се управляват като животните. Гоу дори поканил ръководител на зоопарк да предаде знания и опит на ръководния екип на Foxconn...


„Животни” сглобяват iPhone и iPad

Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласувана хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат за потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре

 
Започване на нова тема
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF