Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

атентат   германия   евреин   исус от назарет   кийт де майо   клетви   мизерни общежития   не изкушавай сестрите!   справка в превода   християнски държави  

виж всички тематики

Реплики

 
 
eureth   26.05.20 20:57
Трудна и противоречива тема, понеже не е лесно да се намери надеждна и достоверна информация.

Чакам времето, когато Бог ще седне на престола си за съд и ще извади на показ цялата истина за 2СВ, а и за всичко по тази греховна отиваща си земя.

Попаднах на следната връзка, където например оспорват това, което пропагандната машина на военните победители от 2СВ проповядва:

https://ww2truth.com/

 
Владо   11.05.20 01:34
ПП : филма на Ray има български субтитри! Трябва да се намерят в менюто!
 
Владо   10.05.20 23:30
еурет, с предишният пост тук броят “реплики” бе 666.
 
Владо   10.05.20 23:29
Един разтърсващ съвремието филм на евреина Ray Comfort. За съжаление без субтитри на български. https://youtu.be/7y2KsU_dhwI
 
eureth   21.03.20 02:10
готово е...

Форуми :: Общи теми за вярата << Предишна тема | Следваща тема >>
 
Как Бог влияе на събитията
Започване на нова тема
    
14.08.10 02:07 Цитирай
изказвания: 28
(разкл. от: Въпрос за Юда предателя)

eureth:Бог, знаейки много добре още векове преди това, че в групата на 12-те пратеници на помазания цар, Божият син, ще има и невярващ в помазаника човек (както пише за Юда), явно е допуснал всичко това
и е използвал злината и неверието му - както впрочем и злината и неверието на еврейските верски водачи -
за да доведе до край
Своя план за обещаното преди хилядолетия спасение на всички народи (вкл. и на евр. народ) чрез несправедливата смърт на безгрешния и праведен свой единствен син, Исус от Назарет,
когато е съживил след това от мъртвите и също го е направил и господар ("господ"), и помазан цар над цялото Божие творение, както пише.
Така той е направил грях онзи, който грях не познава (и който така всъщност се е принесъл в умилоствиителна жертва на Бога своя баща, за да спаси нас, които някога бяхме зли и грешници, които без него сме без каквато и да е надежда в света) - и е вменил неговата праведност, и дори - синовничество, на всички, които вярват в него (Исус от Назарет), като им е дал нов дух и ги е направил нови създания по образа на своя син, в святост, за своя вечна слава и за наше безмерно щастие.Здравей еурет,
Много добър отговор относно Юда предателя.

Бих искала да направя  само едно уточнение във връзка с използваният от теб глагол ДОПУСНАЛ в съчетание с края на същото изречение:  ДОВЕЖДА ДО КРАЙ СВОЯ ПЛАН     за спасението на народите.

Пред вид на целта, която е била в плана на Бог, а именно спасението на човеците - употребата на "ДОПУСНАЛ"  със "ДОВЕЖДА ДО КРАЙ СВОЯ ПЛАН" се взаимоизключват.

ДОПУСКАНЕ е, когато БОГ осъшествява ОБИКНОВЕНО ПОЗВОЛЕНИЕ.
Ако обаче е запланувано от Него, както Писанието казва, тогава говорим за нещо много по силно,а то е ОПРЕДЕЛЯНЕ.  
С други думи, Бог не е дал просто обикновено позволение да се случи така, а Той е ОПРЕДЕЛИЛ в детайли ТОЧНО ТАКА ДА СТАНЕ. 

Не знам дали е разрешено да приложа тук една извадка от статия на  "Доктрината на абсолютно предопределение прави ли Бог да бъде автор на греха?", п-р Herb Hatfield,  Primitive Baptist Church, USA(непубликувана до сега на български).


„Нека сега се замислим за крайния случай на Юда. Ние вярваме, че е ясно от Писанието, че Бог повели от началото на вечността, че Юда ще предаде Господа Исус Христос. Ако някой иска да оспори това изказване, ние го пращаме към пророчеството на Захария, чрез който Бог заяви, че Синът Му ще бъде продаден за „тридесет сребърника” (Зах. 11:12). Както казахме по-рано, чрез пророчество Бог изявява това, което ще стане, и в изявяването на това, което ще стане, Той просто ни открива това, което Той е предопределил да стане. Това, че Юда беше един, чрез който пророчеството от Захария се изпълни няма нужда да се спори.По същия начин с Разпъването на Христос.эПисанието ясно изявява, че Той беше „предаден според определената Божия воля и предузнание” (Деян. 2:23), и въпреки това,че „опълчваха се земните царе, И управниците се събираха заедно, Против Господа и против Неговия Помазаник” и все пак, то беше само „за да извършат всичко що Твоята ръка и Твоята воля са определили да стане” (Деян. 4:26, 28); които стихове изказват много повече от обикновенно позволение от Бог, те показват, че Разпъването и всичките детайли около него са били определени от  Бог.  Нека изрично се отбележи, че Бог не произвежда, не създава грешния характер/склонности, предразположение/ на никое от създанията Си, въпреки че Той наистина ги възпира и насочва за осъществяването на Неговата цел.
За това е писано, „Сърцето на човека начертава пътя му, Но Господ оправя стъпките му” (Притчи 16:9).
Какво беше намерението на сърцето му(на Юда), когато той се спазари със свещениците? Очевидно, той нямаше съзнателно желание да изпълни дори част от Божието предопределение; въпреки че без той да знае, той точно това всъщност правеше. ВЪПРЕКИ, че неговите намерения бяха само зли, и за това, въпреки че Бог беше предопределил и насочил постъпката му, въпреки всичко, собствените му зли намерения го правят справедливо виновен както и после той сам свидетелства за себе си: „предадох невинна кръв”. Това, което подчертаваме тук е, че Божието предопределение не е неизбежен повод, причина за греховете на хората, а е предопределени и предрешени, предвиждани ограничения и насочвания на човешките греховни действия. Във връзка с Христовото предаване, Бог не определи, че Той ще бъде продаден от един от създанията Му и после да е взел един добър човек, да му е вложил лоши желания в сърцето и по този начин да го е накарал да направи това отвратително дело, за да може да извърши волята Си. Не; не по този начин Го описват Писанията. Напротив, Бог определи деянието и избра този, който ще извърши деянието, но Той не го направи зъл за да може да изпълни действието; точно обратното, предателят беше ‘дявол’ по времето дори когато Господ Исус го избра за един от дванадесетте (Йоан 6:70), и в изпълнението и проявата на собствената си дяволска работа, Бог просто насочва действията му, действия които са напълно подходящи за неговото позорно сърце, и са извършени с най-злите намерния. " 
 
  

[ Редактирано 21.08.10 14:23 ]

Най-отгоре
herb hatfield,   божия намеса,   божията воля,   воля,   предопределяне от бога,   предузнание от бога,   хърб хатфийлд,   човешка воля,   юда искариот
    
16.08.10 16:13 Цитирай
изказвания: 605

Този разглеждан въпрос е много особен.
Това е така, понеже човешкото ни възприятие на нещата не е като Божието изцяло, също и заобикалящият ни свят, с време и пространство, не е идентичен с мястото - небесата на небесата.

Представям  си един режисьор на филм. В началото историята, сценарият го няма, той е в главата му и не е даже сглобен.
Той сяда и започва да я записва на един лист, като драска, подчертава, променя, пренаписва и накрая редактира всичко и го написва на чисто, след което започва да подбира актьорите. Телефонира им, уреждат си среща, запознава ги със сценария, те обмислят предложението, и приемат.
Научават репликите и ролята си. Снимките започват, режисьорът дерижира всичко, според своята представа за филма в главата си. Накрая филма завършва, според предвидения сценарий и отива по салоните за прожекция, а сетне отива в архивите.

Такава е и обикновената, често срещана представа на един невярващ човек, относно въпроса с предопределението и свободната воля.
Работата е там, че свободната воля, е ключовата разлика, но често пренебрегвана от атеистите, поради неистовото им желание , да оправдаят себе си и някой друг да им е крив.


Свободната воля е преди всичко- свободна! Ако не се приеме това, всичко губи смисъл. Поне за мен.
Актьорите в нашият филм горе, нямат свободна воля. Те, приемайки да участват във филма, започват да се движат по линията начертана от режисьора и отиват към предисвестеният край

Някой казват- "но Бог не ме е питал преди да ме създаде", но това всъщност е безсмислица.
Бог създава Адам и Ева и ние сме поколение. Всяко създание, когато има съвест и е по подобие и образ Божий има и носи и своята отговорност. Така, че Бог ни пита в течение на нашия живот, коя страна ще изберем, като иска да изберем живота, а не смъртта, но някой не искаха. Ето това е реалността..

Бог е над нашето време и пространство и знае края преди началото.
Той е определил времена, и места на хората в света, създава ни от небитието и ни дава битие. И ние започваме да съществуваме по  реда на поколенията си.
Той знае какво ще сторим преди да ни създаде, затова и ни поставя на определени места, за да играем определената роля, която Той предварително е предузнал. Така е истина, че всичко става по Неговото намерение и воля, понеже Той ни създава и поставя на определени места, защото знае какво ще направим на тези определени места и така краят на всичко е определен, но отговорността за решенията си е само наша.

Това което, обаче е цел на Бога, е всички човеци да дойдат на покаяние. Тази цел има много общо със самите човеци.
Ниневийците се покаяха след проповедта на Йона, и Бог не изпълни това което говори против тях, в синхрон с това което е казал в чрез пророк Езекиил 33 гл., че ако нечестивият се обърне от нечестивите си дела и върши правда, ще живее.
Сетне Ниневииците все пак понесоха Божия гняв, понеже отново вършеха безаконие и не се покаяха, и казаното от пророк Наум за тях  се изпълни в по- късно време.
Бог е знаел всичко това предварително, но Го е знаел, понеже е видял края преди началото.

Защо Бог е създал хората знаейки предварително какво ще стане, ще пита някой?
 Той е Бог и може да прави каквото иска, ако не беше ни създал нямаше и да ни има, а ако ни нямаше, тогава никога нищо нямаше да има значение за никого, и нямаше да има и никого от нас никога.
Това е ужасяваща переспектива, да те няма никога и никога да не те е имало.

Човечеството е една верига. Органична верига с поколения. От  първият  Адам, до вторият Адам и сетне до пришествието на Сина, царството и възстановяването на всичко..

Това което аз самият разбирам относно предопределението и свободната воля и как мога без проблем да си обясня идеално двете в синхрон, е че нямам нужните понятия и знание за да направя това. Затова и само частично мога да имам мнение като писаното по горе , съзнавайки, че цялата картина ми е неизвестна.

[ Редактирано 21.08.10 14:23 ]

Най-отгоре

 
Започване на нова тема
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF