Трябва ли вярващите да се лекуват и доколко - Общи теми за вярата / Форум - Единни.com

Форум :: Общи теми за вярата << Предишна тема | Следваща >>

Трябва ли вярващите да се лекуват и доколко

05.02.2010, 21:44

изказвания: 1768
 Интересна информация ми попадна преди известно време. Няколко християни (или поне наричащи се това име) застъпват мнението, че вярващите не трябва да се лекуват.  Логиката им, доколкото схващам е, че основите на съвременната медицина са в поклонение на лъжливи богове (зли духове), окултизъм, и магия, посвещение за служене пред зли духове от самите лекари. 

Решението, което те представят пред вярващите е строго : - Никакви лекарски намеси в телата на вярващите! Без лекуване от зъбобол при зъболекар, без оперативна намеса и дори диагноза: АНАТЕМА! 

Това е нещо ново, но и старо, като учение. Тялото, което Бог ни е дал е Негово, казват те, и ако някой страда,- то нека да моли Бог да го изцели...ако не стане, то нека да приеме, че страданието му е заслужено и допуснато от Бога, но отиването на лекар и помощ от  медицината е все едно да отидеш на врачка, или магьосничка, казват те- това е грях за вярващите, това е неверие към Бог и желание да се избегне Неговото справедливо наказание, дадено на вярващите за техните грехове (т.е.- появата на болестно страдание, не нещо друго).

От една страна, казват те, Бог е създал тялото и Той може и да го изцели. Молете се, използвайте билкови отвари и природолечение, казват те, от друга страна, но ако човек ви избави от страданието, до което сте стигнали, по методите на медицината, то вие сте съгрешили на Бог и презирате Неговото наказание, което Той налага на всеки син, когото люби...

Интересно, а ? Вие какво мислите? Праведно ли е това да се изпълнява от вярващите, или е един отвратителен хомот, бреме и сатанинска заблуда. Защо ?

Поздрави в Името на Господа : Владо. 

" Тогава змеят страшно се разгневи на жената и тръгна да воюва с останалите й потомци – онези, които спазват заповедите на Бога и се държат за истината, която Исус разкри. Змеят застана на морския бряг.
!!! Откр-е на Йоан 12
" http://vminev1-hollybold.blogspot.com/

най-горе
лекари,   медицина,   операция,   хирургическа операция

08.02.2010, 09:51
изказвания: 2915

Не съм чел някъде Бог да забранява някой да пие лекарства или дори да бъде опериран. Примерът с онзи човек от самария, които помогнал (вкл. и "медицински") на ограбения и пребит човек не се вързва с идеята: "Щом някой страда телесно, значи Бог е определил така - нека си умре..."

Преди време стана дума за подобни неща и специално във връзка с оперативна намеса беше застъпена тезата, че упражненията, които хирурзите правят над мъртви тела са грях. Аз лично нямам определена позиция по въпроса.

Преди време бях опериран с операция, която, ако не се изърши, обикновено настъпва телесна смърт. Но самата телесна смърт, колкото и да е страшна, все пак не е по-страшна от това някой да отиде в огъня в подземното място преди да дойде Божия съд - и аз със сигурност нямаше да отида при Бога по онова време, а долу... Би трябвало Бог е определил така, да не умра тогава... не зная.

Относно " основите на съвременна медицина" - не зная (или поне далеч не във всички случаи), но бих казал, че в света е пълно с неща, чиито "основи" не винаги са добри.
Като са почнали от медицината, може да се прехвърлят на хранителната промишленост, или играчките за деца и т.н....  и да забранят да се яде, например.

Доколкото някой не прави грях пред Бога, то дори и нещо да има не добра основа, то човекът си остава чист пред Бога. Само трябва да гледа с евентуално голямата си вяра не "спъне" някой друг вярващ човек, който е с по -слаба вяра.

Имам предвид примера с месо принасяно в жертва на образи/статуи, за което пратеникът Павел говори, и за което казва, че вярващите спокойно могат да благодарят на Бога за храната и да ядат от подобно месо, но трябва да внимават да не подведат неволно някой да си мисли, че жертването на образи е приемливо пред Бога, когато всъщност то е много тежък грях предизивикващ справедливия Божий гняв.

Т.е. за вярващите образа/статуята е нищо и те благодарят на Бога за храната (която може да е жертвана на образи) и ядат с чиста съвест.
Но ако някой е слаб във вярата, тогава не трябва да яде месо принасяно на образи, т.е. със съзнанието, че образът/статуята е нещо - понеже тогава става жертване на образ, което е голям грях пред Бога. И силните във вярата е по-добре да се лишат от подобна храна, ако така биха неволно подвели брат си и той се погуби в греха си.

[ променено на 08.02.2010, 11:33 ]
най-горе

10.02.2010, 23:02

Да, общо - взето и аз съм съгласен с това, дето си го написал и това е и моя позиция. Но те пишат така :

- Тялото е създадено от Бог и само и единствен Той има право да прави промени там. Човека няма право да се меси и да предотвратява страдание и смърт.

Така се стига до един странен случай, реален : Родители отказват да дадат на детето си лекарска помощ и то умира. Сега, питам аз реторично- това грях ли е, или не е ?

Ето- в ръцете наБога сме и Той е в контрол на всичко- трябва ли родителите да дават децата си в т.н. "здравни заведения" и там да биват лекувани, или това е зло и родителите така съгрешават пред Бога, като имат малка вяра и не уповават на Него и не го почитат като Бог и Някой, Който мое да изцели и дапомогне, но се опират на човешка помощ....странни въпроси, реални въпоси.

Някои отиват в тази крайност и отхвърляйки НАПЪЛНО медицината, страдат и ...умират. Та- трябва ли така да умират вярващите, или като не получат изцеление от Бога - да страдат и ...

Поздрави.

" Тогава змеят страшно се разгневи на жената и тръгна да воюва с останалите й потомци – онези, които спазват заповедите на Бога и се държат за истината, която Исус разкри. Змеят застана на морския бряг.
!!! Откр-е на Йоан 12

най-горе

11.02.2010, 00:10

Владо ...

Но те пишат така :

- Тялото е създадено от Бог и само и единствен Той има право да прави промени там. Човека няма право да се меси и да предотвратява страдание и смърт.

Това цитат от някаква апокрифна книжка ли е?... Понеже това не съм го срещал в Писанията.

Те много неща изглеждат на пръв поглед логични и правилни, но далеч не винаги са действително такива. Доколкото Бог не е забранил на хората да си помагат един на друг както могат, без да вършат грях, а напротив - заповядъл е на своите да правят точно такива неща, 
то смятам, че Бог всъщност одобрява някой да помага на друг, вкл. чрез физическа интервенция, която Бог не е обявил за грях.

Ако Бог е обявил нещо такова за грях (нямам предвид съмнителни текстове в разни апокрифни книжки), нека то да се покаже и да се знае, и нека не се прави.
Например Бог е казал чрез пратениците на господаря, че служещите на образи, развратниците, пияниците  и други подобни няма да наследят Божието царство - ясно и точно.

Но къде Бог е казал, нещо като това цитирано по-горе? Или всъщност това е просто поредното човешко учение - измислица?...

(За мен лекарите, които са повярвали преди да им издадат документ, имат голям проблем пред Бога със задължителната клетва, без която няма да им издадат документ. 

Вж тематика  Клетва

Но в случая става дума за по-различна ситуация, т.е. за другата страна - пациентите.)

...

Така се стига до един странен случай, реален : Родители отказват да дадат на детето си лекарска помощ и то умира. Сега, питам аз реторично- това грях ли е, или не е ?

Ами докато не се покаже, че да му се окаже медицинска помощ е грях пред Бога,
то за мен лично подобно нещо определено е лошо, много меко казано.

...

Ето- в ръцете наБога сме и Той е в контрол на всичко- трябва ли родителите да дават децата си в т.н. "здравни заведения" и там да биват лекувани, или това е зло и родителите така съгрешават пред Бога, като имат малка вяра и не уповават на Него и не го почитат като Бог и Някой, Който мое да изцели и дапомогне, но се опират на човешка помощ....странни въпроси, реални въпоси.

И какво сега, значи онзи човек от Самария, даден за пример от господаря,  е извършил грях като е помогнал, вкл. и "медицински", на пострадалия човек?

Или Божият син също е извършил грях като е дал за пример същия човек?

И също, там, в новия завет, се говори за "лекаря Лука".

...

Някои отиват в тази крайност и отхвърляйки НАПЪЛНО медицината, страдат и ...умират. Та- трябва ли така да умират вярващите, или като не получат изцеление от Бога - да страдат и ...

Ами аз като чета, гледам, че Бог иска хората да са здрави, праведни, невинни, да имат вечен живот, да са щастливци, а не обречени на гибел и т.н.

То всеки може да си казва каквото си иска...  Утре някой ще каже, че е грях да се возиш във влака, понеже релсите примерно имат "окултна основа" по някаква линия или понеже номерът на локомотива е "666" или понеже електирческата инсталация отгоре на локомотива прилича на краката на скакалците с които Бог е поразил Египет, или пък че цветът на униформите има "окултни корени"...

Когато има конкретен грях, тогава ясно. Но когато хората си измислят разни човешки правилца, които Бог не е нареждал...

[ променено на 15.02.2010, 22:53 ]
най-горе

15.02.2010, 18:38

Добре де, ама от Лука 10 (34 приближи се и превърза раните му, като изливаше на тях масло и вино. После го качи на собственото си добиче, закара го в една гостилница и се погрижи за него.) според мен не е това, дето днес го правят, а именно - разрязване, шиене, кърпене, т.е.- корекции и поправки по тялото .

Това със спасението ти и операцията може би въпросните хора, според непогрешимата си винаги логика, биха обяснили така : - Ами след като Бог е позволил ти като невярващ да бъдещ спасен от една гнусна и мерзка пред Него, система, то дали сега е редно да си администратор на сайт за вярващи ?

Виждаш, будещо възмущение е....

Инак относно правилата им - о, неее!!! Това не са техни, но Божии правила и ти не разбраш, защото си повърхностен във вярата си и не познаваш в пълнота словото....биха ти казали...извинявай, че така ги цитирам, но те не биха писаи тук, защото това не е правилният сайт, за тях.

Да, еурет, аз също мисля, че хората на Бога би било добре да спасяват всеки със всичко, което могат, стига да не е грях, естествено.

!!! Откр-е на Йоан 12

най-горе

15.02.2010, 22:33

Да, механично не е същото като хирургическа операция, но все пак е същото като да се намесиш в медицински смисъл и да предотвратиш например възпаление, от което човека може и да умре, ако не се направи.

Така, че действието на човека, даден за пример от Божия син изобщо не прилича на земната псевдо-мъдрост:

"Щом Бог е позволил да го пребият и да има рани, които имат нужда от медицинска намеса и помощ, то това значи, че Божията воля е той да умре, така че ти не трябва да се месиш и да го лекуваш...оди си у Самарията по живо по здраво и бъди се така правиден и не-мидицински..."

Подобна на нея е:

"Щом Бог е позволил да го вкарат в затвора, това значи, че Божията воля е той да е в затвора и ти не трябва да се месиш и да го посещаваш и да му помагаш в нуждите му..."

На друго място, Бог укорява някои си, че лекували раната на неговия народ повърхностно...
А не ги укорява, че лекували раната.

На друго място Бог е наказал Израел поради греховете им и е позволил на други народи да ги нападнат, ограбват, поробват и т.н.

И Бог вместо да похвали тези народи, действащи според Неговата воля относно потърпевшия Израел, които народи той използва, за да накаже Израел,

Бог всъщност им се заканва с присъда, понеже...са нямали милост към окаяния Израел в онова му положение.

Та така със самариеца...

Виж, за това не бях се сетил - че да администрираш Интернет-форум било далеч "по-велико" и "пре-светисимо" от това, че Бог те е допуснал в царството си и в живота, поради смъртта на сина си и съживяването му от мъртвите...

Ама то така е, като не си чета апокрифните приказки за всяка лека нощ, явно изоставам по бабо-баснология и юдео-баснология (по-вероятно второто), и други подобни предмети...

Аха, да, дълбочините, вярно...

Няма проблеми - и на едно място е предостатъчно да го има.

Ама това ще да е вероятно от същите апокрифи, с които уловиха "грешнаго" Павла - "римлянинът му с езичник и затворник такъв!!" - че заблуждавал народа, че Божият син го бил обичал - представяте ли си!, него лично... ("обикна ме", казва този "хумънис-игуис-анторпуцинтрис"!),

вместо да учи "истината", че Той не го бил обикнал, лично, а обичал само множеството като цяло, а Павел е само една тухличка от цялото здание - така да се каже, и за него примерно се отнася единствено само "о..."-то (от "обикна"), или дори само вдишването преди "о..."-то, за да има за останалото цяло.

Ами освен сега да линчуваме самариеца за назидание на хумонисите, а после може и Лука...

[ променено на 16.02.2010, 02:42 ]
най-горе

19.02.2010, 17:55

Е, винаги като решиш ме разсмиваш !!

И сега се смях... Ами- да, така де. Скоро ще пиша пак.

!!! Откр-е на Йоан 12

най-горе

Форум:     най-горе

Публикувайте темата: rss 0.92 Публикувайте темата: rss 2.0 Публикувайте темата: RDF

Търсене по тематика

Сродни материали

Последно в...

Реплики

Тематика

Анкета

На линия

RSS емисии