Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

edinni.com:превод   божият народ   дали обича бог света   добрата вест   женитба за не-божий човек   завети   илия миланов   калоян курдоманов   новорождение   хоспиаталиери  

виж всички тематики

Реплики

 
 
eureth   07.05.18 15:26
Преместих темата за "генно-модифицирната опозиция в Сирия"

в тема:
"Сирия: Отн.тн. ислямска държава", тук:

http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17424.post
 
eureth   15.04.18 14:53
Възможно е и до там да се стигне. Но главното, до което пише, че ще се стигне в тези земни военни противопоставяния, е че Бог ще доведе всички народи на битка против Йерусалим и той ще бъде превзет, и ще бъде тъпкан от народите, колкото Бог е определил (3год. и половина).

Тук има доста подробности около сегашната ситуация, в темата "Относно тн. ислямска държава":
http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17419.post
 
Владо   15.04.18 03:46
Света е пред прага на нова световна война.
 
Владо   15.04.18 03:45
 
Анонимен   13.02.18 09:08
еурет, постовете станаха три, но са един - само последния (нетът понякога е кошмарен тука). Моля те да оставиш само последния, а другите да ги изтриеш, за да не се "разводнява" темата.

RSS Емисии
rss1.0
Форуми :: Общи теми за вярата << Предишна тема | Следваща тема >>
 
Гледане на сериали и телевизия изобщо - грях?
Към страница   <<      
Започване на нова тема
Elesar
    
13.02.18 22:14 Цитирай
Гост
Нека Бог го направи. Не ти. Не се изживявай като съдник, след като никой не те е поставил за такъв. Всеки сам за себе си ще отговаря пред Бога и бъди сигурен, не за чужди грехове. Май самият ти обичаш да гледаш сериали и телевизия и сега тук се правиш на ревностен християнин. Такива "законници", Писанието има една дума за тях.

Най-отгоре

Анонимен
    
14.02.18 13:27 Цитирай
Гост
Има не малко аспекти, които са коренно различни, когато се говори за масмедии като вестници, телевизии, радиа и т.н.

Медиите са на някого. Те изразяват нечии интереси глобално. После самите журналисти в рамките на позволеното от собственика на медията имат техните си идеи. Тези интереси се сблъскват уж във формата на плурализъм...

Същото важи за филмите, сериалите, книгите, разказите и т.н. Сценаристите пишат сценарии, които са приемливи за един или друг продуцент, а те пък имат общо мнение, което се контролира от определен кръг финансисти, от своя страна контролирани от други хора. И това, което казвам, няма нищо общо с някаква консписация, а са съвсем естествени човешки процеси.

Следователно повечето от съдържанието е инспирирано от определени интереси. (Най-простият интерес е печалбата.) Също така повечето от религиозното съдържание е съставено по подобен начин - някаква църква създава или инспирира някакво съдържание. Следователно обективна журналистика е по-скоро теория, термин, отколкото възможна практика.

Библията е категорична, че само и единствено духовния човек е способен да разбира нещата. Също така е категорична, че духовното е гонено от останалите хора, било те религиозни или светски. Следователно наистина много малко от съдържанието на даден филм, или новина е действително духовно и точно спрямо истината. Например е удивително как почти винаги изопачават филмите на библейска тематика, понякога до неузнаваемост!!! Нима това е случайно? Не вярвам.

Духовното по принцип е скрито в този свят, то не е по площадите и театрите.

Следователно, във връзка със всичко казано до тук, трябва да заключим, че най-уязвими са тези, които най-малко разбират, което най-често са децата. Но в духовния живот деца са и тези възрастни, които не разбират духовното.

От друга страна дори най-духовния човек с е влияе от това, което вижда и чува, понеже е писано, че лошите приятели или беседи развалят добрите нрави. Следователно и най-духовния човек се влияе.

От трета страна дори и най-духовния човек не може да знае, дали това, което чува, е истина или не е. Всеки може да се обърка.

От четвърта страна Бог може да предаде някого на развратен ум, когато даден човек упорито върши нещо против Бога. Следователно има опасност в такъв момент човек да не разбира ама изобщо, че даденото нещо е зло и е грях пред Бога.

Днес във надпреварата за умовете на хората се намесиха и социалните медии...

Дали някой може да намери баланса и да остане неповлиян?

И не на последно място особено важно е да видим сами за себе си какво време отделяме на медиите. Може да се окаже, че сме се превърнали в нещо като наркомани в губенето на време. Факт е, че всеки има право да прави каквото си иска със своя си живот, но също е факт, че ако това е нещо не добро пред Бога, то може да афектира останалите, а това са най-вече децата, както по плът, така и в Бога. Там е важно да се знае, че който повреди във вярата някое дете, за него би било по-добре да загуби живота си с воденичен камък на врата си в морските дълбини, казва писанието. Тоест ни се дава сравнение, с което да разберем тежестта на вината ако съблазним някое от децата.

Повечето от нещата, които научаваме като деца остават с нас доста време, а някои вероятно до края на живота ни. Дали искаме да сме виновни пред Бога за такива грехове?

Затова много от нещата, които говорим и правим са пряко свързани с това, което за другите би могло да е полезно. Пример който ни се дава е, че по-добре да не се яде месо, отколкото с това ядене да наскърбиш брат си/сестра си.

Да направим нещата прости. Молитвата е основна християнска дейност. Ако ти не се молиш с жана си, но гледаш телевизия, ти си по-лош от невярващ. Ако ти участваш в социални мрежи, но не четеш Библията с децата си, си по-лош от невярващия човек. Какво означава това? Това посочва твоите приоритети. Ако ти казваш, че си християнин, трябва да имаш християнски приоритети.

И не на последно място думите са храна за нашия ум и душа, и дух. Каква храна даваме на умовете, душите и духовете си?


Длъжен съм обаче да балансирам казаното до тук, понеже познавам не малко хора, които не гледат телевизия, но са пристрастени към висенето в кухнята - готвене, хапване и подобни "кухненски" дейности. Други пък към работата си. Трети към религиозните си безмислени дейности - безкрайно висене по църквите и слушане на проповеди без реално да вършат почти нищо духовно.

И ето края на нещата - духовния човек е този, който се покорява на Божия Дух във всичко и винаги. Той върши това, което носи слава на Бога, дори когато яде и пие. Това е, което лимитира всяка дейност. Дори добри неща могат да се окажат неподходящи в даден случай, а колко повече ако са повърхостни...

Най-отгоре

Анонимен
    
14.02.18 13:36 Цитирай
Гост
...се молиш с жЕна си, но...

Най-отгоре

 
Започване на нова тема
Към страница   <<      
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF