Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

αποστολος   блажени гонените   гонения на вярващите   дан.9   дякон   инквизиция   лъжеучители   медицина   нир бен артци   огнената геенна  

виж всички тематики

Реплики

 
 
eureth   07.05.18 15:26
Преместих темата за "генно-модифицирната опозиция в Сирия"

в тема:
"Сирия: Отн.тн. ислямска държава", тук:

http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17424.post
 
eureth   15.04.18 14:53
Възможно е и до там да се стигне. Но главното, до което пише, че ще се стигне в тези земни военни противопоставяния, е че Бог ще доведе всички народи на битка против Йерусалим и той ще бъде превзет, и ще бъде тъпкан от народите, колкото Бог е определил (3год. и половина).

Тук има доста подробности около сегашната ситуация, в темата "Относно тн. ислямска държава":
http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17419.post
 
Владо   15.04.18 03:46
Света е пред прага на нова световна война.
 
Владо   15.04.18 03:45
 
Анонимен   13.02.18 09:08
еурет, постовете станаха три, но са един - само последния (нетът понякога е кошмарен тука). Моля те да оставиш само последния, а другите да ги изтриеш, за да не се "разводнява" темата.

RSS Емисии
rss1.0
Форуми :: Общи теми за вярата << Предишна тема | Следваща тема >>
 
Семе на жената, или неин потомък?
Започване на нова тема
    
08.09.09 09:02 Цитирай
изказвания: 2049
Тъй като писането със слава откри възможност за създаването на нови теми, отварям тази, за да се дискутира специфично въпросът относно семето.   Да и друго-именно поради грешната Адамова природа Бог създаде Исус от "семето на жената"(взето от тук -   Исус - Човешки и Божий Син   )    

************************************


Слава-ще ти отговоря на въпроса за Семето на жената


Аз ползвам Библята на гръцки език(от 15г.живея в Гърция)както и Българският превод на Славейков.Боравя с едно издание от 1924г.


Ще цитирам Бит.3/15 първо на гръцки а след това превода според Библията която аз претижавам. Και εχθραν θησω ανα μεσον σου και αναμεσον της γενεκας και αναμεσον του ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ σου και αναμεσον του ΣΠΕΡΜΑΤΟΥ Σ αυτος.........., Α сега ще ти цитирам от моя екземпляр Библия И вражда ще поставя между тебе и жената и  между          твоето  СЕМЕ и и нейното СЕМЕ.                                                                                     В гръцкият текст   навсякъде в  Старият  Завет когато се пише за семе  се употребява думата ΣΠΕΡΜΑ( сперма)без значение дали става въпрос за посевно или човешко семе.Това обаче се  променя в Новият Завет.Когато се говори за Божието Слово тогава се използва думата ΣΠΟΡΟΣ .Запазва се обаче думата ΣΠΕΡΜΑ  за друго семе.Думата ΣΠΟΡΟΣΤ се употребява и в случаите когато се говори за  Божиите чада като довро семе.                      Аз считам че женското семе е Исус Жристос и всички които се новородиха чрез него.  


Не напразно Стария Завет пише......И Адам  РОДИ Каин или Аврам РОДИ Исак и т.н.По този начин Словото ни дава ясно указание че родения от мъж не е обещания Спасител

(взето от тук -   Исус - Човешки и Божий Син  )

 

[ Редактирано 08.09.09 09:05 ]" Тогава змеят страшно се разгневи на жената и тръгна да воюва с останалите й потомци – онези, които спазват заповедите на Бога и се държат за истината, която Исус разкри. Змеят застана на морския бряг.
!!! Откр-е на Йоан 12
" http://vminev.blog.bg/drugi/2011/02/22/pesenta-na-viatyra.691513

Най-отгоре
ева,   жена,   иисус от назарет,   исус от назарет,   йесус от назарет,   мариам от назарет,   потомство,   потомък,   семе,   семе на жената
    
08.09.09 09:13 Цитирай
изказвания: 2049
 

Аха, разбирам. 

Да, по принцип е ясно, че има разминавания в превода и тълкуванията му. Но, съгласи се, че семе и еквивалента му (сперма), са неадекватни спрямо сегашният език. 

В редица преводи е използвана думата „ПОТОМСТВО”, която, според мен е по- адекватна. Също така, относно специфичната дума на гр.е. „ΣΠΕΡΜΑ”, държа да отбележа, че ако се буквализира превода, ще доведе до меко казано смехотворни последици. Представи си тези цитати, написани с буквалната дума   

1 Йоаново 3:9 Всеки който е роден от Бога грех не прави, защото семе
(сперма?)негово пребъдва в него; и не може да съгрешава, защото е от Бога роден.

Римляни 4:13 Понеже обещанието към Авраама или към неговото семе
(сперма?), че ще бъде наследник на света, не стана чрез закона, но чрез правдата на верата.).   

Също така, според мен „женско семе” е неправилен израз, а правилният е „потомство”, който е адекватен. Все пак жената няма „семе”, но мъжът има, както и – жената има потомство, а не оставя „семе”. Т.е.- изразът за "семе" е редно да се преведе като "потомство".

Работата с преводите не е лесна.  А и сама знаеш, че като израз „СПЕРМА” в българският език по НИКАКЪВ начин не може да се свърже генекологично със жената, както и не може да се употреби, че жената има „СПЕРМА”, т.е.- гр. дума за „семе” .   


Езиците, граматики и синтаксисите се различават и е нужно да се внимава, като се прави превод от един на друг език. 
***********************
 Аз считам че женското семе е Исус Жристос и всички които се новородиха чрез него.             

По принцип Той Е обещаният Месия ПОВЕЧЕ , отколкото да е просто семе на която и да е жена. В смисъл, че , да, Той Е, за Когото се говори като обещание в Битие, но Той Е Неизразимо много повече от женско „семе”, което е буквализиран и МНОГО НЕПРАВИЛЕН за бълг. език, превод. Той е обещаният „Потомък”.  
**************************

Не напразно Стария Завет пише......И Адам  РОДИ Каин или Аврам РОДИ Исак и т.н.   

Да, свързано е тук с даването на „семе” от мъж, което е отразено по нов начин в 1петр.1:23, 1йоан. 3:9 и на други места. По принцип това изреждане е свързано с еврейската традиция и култура повече, отколкото с нашите (тоест - постезически) разбирания относно забременяване и раждането. 
**********************
 
По този начин Словото ни дава ясно указание че родения от мъж не е обещания Спасител  

Ами – по принцип аз не зная за такъв феномен – ако ти знаеш – пиши, ще ми е интересно..... 
J  

Слава, Помазаника дойде в изпълнение на Божията воля ПОВЕЧЕ, отколкото като „семе” ( сперма) на жена. Сама виждаш, че така написано е и НЕЛОГИЧНО И СТРАННО. 

Отделно, Исус беше зачнат от Святият Дух и беше пръв плод на Бога, Първороден от мъртвите, първи всред редица Свои съ-братя. Виждам една тънка линия на неправилно величаене на жената в постингите ти. 

Владо.
    
****************************Принципно,

за да съм кристално ясен, горе- долу е определено понятието за "семе" - "сперма" тук - сперма и е видно и е нормално, че не може да се преведе на бълг. език в горецитираните примери, нито като "семе", нито като сп....
  


Наедно с това, искам да отбележа, че разликата между човешко семе, плодоносно семе, дадено от Бог да сеем и да произрастява плодове или зеленчуци, семе като слово от Него, е дискутирано от апостолите в Н.З.

Например, част от това съм засегнал тук :
Битие 3: 14 Тогава рече Господ Бог на змията: Понеже си сторила това, проклета да си измежду всеки вид добитък и измежду всички полски зверове; по корема си ще се влачиш, и пръст ще ядеш през всичките дни на живота си. 15 Ще поставя и вражда между тебе и жената и между твоето потомство и нейното потомство; то ще ти нарани главата, а ти ще му нараниш петата.
************
Матей 13:24 Друга притча им предложи, като каза: Небесното царство се оприличава на човек, който е посял добро семе на нивата си;.....
*****************
Матей 13:38 нивата е светът; доброто семе, това са чадата на царството; а плевелите са чадата на лукавия;.....
**************
1 Петрово 1:23 тъй като се възродихте, не от тленно семе, а от нетленно чрез Божието слово, което живее и трае [до века].
**************
1кор.15: 35 Но някой ще рече: Как се възкресяват мъртвите? и с какво тяло ще дойдат? 36 Безумецо, това, което ти сееш, не оживява, ако не умре. 37 И когато го сееш, не посяваш тялото, което ще изникне, а голо зърно, каквото се случи, пшенично или някое друго; 38 но Бог му дава тяло каквото му е угодно, и на всяко семе собственото му тяло. 39 Всяка плът не е еднаква; но друга е плътта на човеците, а друга на животните, друга пък на птиците и друга на рибите. 40 Има и небесни тела и земни тела, друга е, обаче, славата на небесните, а друга на земните.
*********
2 Коринтяни 9:10 А Тоя, Който дава семе на сеяча и хляб за храна, ще даде и ще умножи вашето семе за сеене, и ще прави да изобилват плодовете на вашата правда,..... ***********
Слава,
в горните примери е видно, че думата "семе" има смисъл на :
 
-1- семе, създадено от Бога за земеделско ползване - семеносна трева, семе за домати, цветя, тнт

-2- семе е и Божието слово, пише Петър в писмото си, от което семе се и родихме в Божието царство, както и самото царство 

-3- " семе" е и нашето тяло, което ние "посяваме" в земята, за да приемем ново, духовно тяло. Т.е.- ние умираме и Бог ни "облича" с ново тяло, небесно, както казва и Павел в 1кор.15

-4- семе е и възпроизводителното семе на мъжа, което, свързвайки се с яйцеклетката, по Божия воля започва създаването на тяло на нов човек по подобие на първосъздаденият, Адам, който е образ на Бъдещият.  

В кое от тези значения ти употребяваш думата "СЕМЕ"? Надявам се не в последното.
Владо. 

(взето от тук - Исус - Човешки и Божий Син  )


 " Тогава змеят страшно се разгневи на жената и тръгна да воюва с останалите й потомци – онези, които спазват заповедите на Бога и се държат за истината, която Исус разкри. Змеят застана на морския бряг.
!!! Откр-е на Йоан 12
" http://vminev.blog.bg/drugi/2011/02/22/pesenta-na-viatyra.691513

Най-отгоре

    
10.09.09 12:28 Цитирай
изказвания: 4292
Анонимен:

Да и друго-именно поради грешната Адамова природа Бог създаде Исус от "семето на жената"Бог казва, че (букв.)"семето" на жената ще стъпче главата на змията (т.е. на сатаната) - т.е. самият Исус е това "семе",

а не казва, че Бог ще направи Исус от семето на жената.

Тъй като евр. дума "семе" означава по смисъл и: "потомък, потомство", то в случая явно трябва да се преведе "потомък". Исус е това "семе", т.е. потомък. Понеже букв. "семе" не може да стъпче главата на змията (т.е. на сатаната), а този обещан син на човека* и жена му - може.

(* "човешкият син", "синът на човека/adam", "ha ben ha adam")Освен това, след греховете си както Адам така и жена му са били поробени на тление от Бога, като наказание, и колкото Адам е бил греховен толкова и Ева е била греховнаДори пратеникът изтъква, че не мъжът, а жената се е подмамила и е извършила грях.
И тази греховност е била вкл. и в девойката Мариам от Назарет, която нарича Бога "мой спасител" - а Бог ни спасява в новия завет основно от греховете ни и от смъртта.


Така, че е напълно неоснователно да се говори по цитирания по-горе начин.
Бог е определил хората (след Адам и Ева) да се раждат от жените, в които отива семе от съответните им съпрузи и те зачеват така децата си. Поради това и Бог е определил неговият син, човекът Исус от Назарет, Божият помазан цар, да се роди също от жена (а не от мъж), в която Божият Дух го е заченал.

[ Редактирано 13.09.09 12:09 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласуваща хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре

    
15.09.09 19:27 Цитирай
изказвания: 24
Цитирах гръцкият текст както и превода с който разполагам.НЕ СЪМ ГИ ПИСАЛА  АЗ!Нямам намерение да ги коментирам.Бях попитана какво имам пред вид когато  писах за женското семе и  отговорих.От създаването на  Библията до днес много неща са се променили в историческо,политическо и в общественото  развитие на света само едно нещо не се е променило отношението към жената вътре в църквите.                                                            Да жената  бе  подмамена от змията и видя Дървото с желанието на очите и ума,ала мъжа чу змията с душата си:...ще бъдете като Боговете да познзвате доброто и злото...Бит.3/5.               Не сте ли се запитвали  защо мъжа не спря жената?

адм.бел.
разкл. в: Защо Адам е приел от жена си да яде от дървото за разпознаване на добро и злo?

[ Редактирано 18.09.09 16:24 ]"Всеки човек така да ни има като служители Христови и строители на Божиите тайни 1Кор.4/1
Най-отгоре

    
15.09.09 23:04 Цитирай
изказвания: 4292
Слава:

Цитирах гръцкият текст както и превода с който разполагам.НЕ СЪМ ГИ ПИСАЛА  АЗ!Нямам намерение да ги коментирам.Бях попитана какво имам пред вид когато  писах за женското семе и  отговорих.


Не видях да си цитирала преводния гръцки текст (LXX) на Бит. 3. Можеш да го цитираш тук.
Но всъщност оригиналът на Бит. 3 е на еврейски, а не на гръцки.


Или имаш предвид някой пасаж от новия завет, където се говори за Бит.3? Ако е така, кое точно място от новия завет имаш предвид?


Но независимо, че не ти си писала Бит. 3, все пак си остава истината, че когато Бог казва:

"...Ще поставя и вражда между тебе и жената и между твоето потомство (евр. букв. "семе") и нейното потомство; то ще ти нарани главата, а ти ще му нараниш петата..." /Бит. 3:15/

Той има предвид, че самият потомък/син/"семе" на жената ще нарани главата на змията,

а не е казал, че ще "направи Исус от семето на жената", каквото ти казваш.

Самият Исус е това "семе", този потомък, а не е "направен от това семе", за което Бог говори в Бит 3:15.


В контекста Бог говори на Ева и затова говори за сина/"семето" на Ева, която е жена,

но години по-късно, например, Бог говори за същия син, като "потомъка ("семето") на Авраам", който е мъж.

А не казва, че ще "направи Исус от семето на Ева", както ти казваш.

адм.бел.
разкл. в: Защо Адам не е спрял Ева да яде от дървото за разпознаване на добро и зло


[ Редактирано 16.09.09 12:37 ]Краят на епохата: Времева диаграма,    Съгласуваща хронологична таблица (актуализирани версии)

„...Но не е така, както че е пропаднало Божието слово. Защото не всички, които [по плът] са от Израел, са [Божият народ] Израел. Нито пък всички са деца [на Бога], само защото са [по плът] потомство на Авраам.
А [според както Бог декларира]: "по Исаак ще се нарича семето ти."
Т.е. не плътските деца са Божии деца, а само обещаните [от Бога] деца се считат потомство [на Авраам, и съотв. - Божии деца]. ...“
   
/из п-мо до римл., 9/


Иначе, ако всички, които по плът са от Израел, бяха Божият народ Израел, то Божието слово би било пропаднало.
Вж: "Не е отпаднало Божието слово - до римл. 9:6


Най-отгоре

 
Започване на нова тема
 

Отговор (без HTML оформление):


 

Към форум:     Най-отгоре

Публикуване на темата: rss 0.92 Публикуване на темата: rss 2.0 Публикуване на темата: RDF