Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

fellowship   great reset   георги тодоров   петдесятен съюз   пирамиди   пророчества   роден преди всяко създание   сатанизъм   седемте глави на звяра   четвърти вселенски събор  

виж всички тематики

Реплики

 
 
Владо   08.12.20 10:26
След като бе наказан за вярата си (10г. в щатски затвор), Д-р Кент Ховинд отново е на бойната линия в ю-туб: Dr. Kent Hovind - The Long War Against God.
 
Владо   29.11.20 15:57

Истината за 2СВ, а и не само, ще я разберем, да.

Четох веднъж за лагера на комунистите край Ловеч, от очевидец, комуто Бог спасява живота чудно: буквално се втресох от жестокостта и сатанизма на човеците, които са отговаряли за "затворените и подложени на изправителен труд граждани". Не спах, ужасен от безчовечността и липсата на страх, че ВЕРОЯТНО има Бог, пред който всеки ще отговаря. Безбожието е страшно и води доужасни извращения.

И досега, м-у другото, хората в Ловеч смятат, че в лагера са били затваряни "престъпници и лоши хора"...

 
Владо   29.11.20 15:57
Безспорно в деня, когато народите както водите се стичат в моретата, ще се стекат пред престола на Древния по дни и на Неговия Агнец, ИСТИНАТА ще се чуе из устата Божии и всяко сърце ще я разбере: комуто за съд- съда, комуто за оправдание - оправданието.

Злите империи на САЩ и СССР са вършили и вършат жестокости и несправедливи неща както със своите си граждани, така и с други, че е трудно да се повярва. От гладомора, през разстрели и зверски гаври с телата на хора, до днешните убийства и планирани "ваксини" .
 
eureth   29.11.20 14:13
Зная как изглеждат нещата, но имайки предвид, че дори някои плътски израелци не приемат фундаментални точки и догми от официалната проповед и катехизис на победителите-съюзници (болшевишкия СССР, Fed-ския ОАД(“САЩ”) и т.н.)) относно 2СВ, то за мен това е знак, че когато Божият син, помазаник-цар и съдия над всички, Исус от Назарет се върне тук за съд и 1000-год. царуване и в неговото царство насядат онези, които той е избрал, то дори и по тази тема най-вероятно ще има неочаквани Божии разкрития и съдебни решения.

Предпочитам да изчакам до Божия съд, за да науча само истината по различните точки по тези и подобни тежки и болни въпроси. Не пише напразно: "Затова не съдете нищо преждевременно, докато не дойде Господарят, който ще извади на светло скритото в тъмнината и ще изяви намеренията на сърцата."
(явно и Бог ще да се е "заблудил"... по тия "конспиративни теории" и "конспирации"... )
 
Владо   29.11.20 09:00
ПП: че то "лъжливи свидетели" винаги има - стига да има значимо събитие. Дори и до сега има хора, твърдящи, че са преживели "лична среща с Исус", които като ги слушам потъвам от срам...
 
Владо   29.11.20 08:58
Старици, лъжещи свой познат в личен разказ за живота си?! Смешно.
Видеата от Аушвиц, Аушвиц-Бернеау, Лайпциг, Бухенвалд и къде ли още не, са ясни. Спомени и разкази на очевидци, намерени тефтери с описания (дори и детски), свидетелстват. Е, то винаги има някаква вероятност едно събитие да е манипулирано, но това конкретно, е абсурдно: при живи свидетели, документация и спомени на очевидци...
 
eureth   29.11.20 00:21
Очевидно говоря за онова, относно което Пилат е попитал Исус. Защо ли не е получил отговор?...

Попадал съм на различни видеота, които нагледно разобличават разни т.нар. "свидетели" и "свидетелства" относно тези неща, както и популярни вярвания, стереотипи и "конспирации" по тези въпроси, така че засега предпочитам да изчакам докато истинският Божий помазаник-цар и съдия, Исус от Назарет, седне на престола си за съд и се произнесе с окончателно съдебно решение и по този въпрос, правейки както винаги истината да възтържествува. В този смисъл е хубаво, че Той има последната дума.

Не че тази тема е най-важната за мен, но все пак, понеже тогава са били убити гигантски маси от хора - скъпоценни Божии създания в очите на Бога - по цялата земя (казват - над 100 милиона души), предполагам, че тази и други подобни световни човешки трагедии ще бъдат разгледани със съответната тежест от Божия син, вкл. изваждайки на показ и всички скрити неща, както неслучайно пише ("конспирациите", така да се каже - както често манипулират овцете да не мислят, да не разсъждават и да не задават въпроси).
 
Владо   28.11.20 22:25
:) Не знам чия "истина" за 2СВ имаш в предвид, но съм провеждал разговори с хора, ПРЕКИ СВИДЕТЕЛИ на нацисткият режим и жестокости. Конспирациите са винаги интригуващи, но те падат в нозете на свидетелите. :)
 
eureth   26.05.20 20:57
Трудна и противоречива тема, понеже не е лесно да се намери надеждна и достоверна информация.

Чакам времето, когато Божият син - истинският и законен Божий помазаник-цар и съдия Исус от Назарет, ще седне на престола си за съд и ще извади на показ цялата истина за 2СВ, а и за всичко по тази греховна отиваща си земя.

Попаднах на следната връзка, където например оспорват това, което пропагандната машина на военните победители от 2СВ проповядва:

https://ww2truth.com/

 
Владо   11.05.20 01:34
ПП : филма на Ray има български субтитри! Трябва да се намерят в менюто!

Форуми
Бог - кой е той? :: Помазаникът-цар Исус :: Йесус от Назарет наистина ли е Божият син или това е заблуда?
Автор:Към форум:

Откриващо изказване
Владо
31.08.19 02:04

Наскоро писах с познат  (п`ола в слуая е без значение), който ме уведоми, че си е сменил "религията" и че вече не вярва в записаните свидетелства от новозаветните документи, че Йешуа, сина на Мериам и Йосиф, родил се във Витлеем Иудейски по времето на цар Ирод, получил поклонение от мъдреци, дошли от източни далечни земи, обявил Себе Си за "Машиях" (Помазаник, гр. "Христос") на тридесет години и на тридесет и три - разпнат от Пилат Понтийския по настояване на иудейските първенци - фарисеите и книжниците, е Божият очакван Помазаник, но е възприел учението на Равините . Като основна точка, причина, човека ми посочи, обърканото (?) родословие на същият Йешуа, което го компроментира и го дискредитира в неговата претенция за "Помазаник". Дори повече - същият Йешуа е "получил" своето "обожествяване" от православните отци, които всъщност са преправили документи, писма и сведения, изменили нещата така до съвсем друг облик така, че в крайна сметка да се получи "най-абсурдното" :

 

                       1. Бог да има Син - при все че ЙХВХ е един Бог

    2. Бог да изисква човешко жертвоприношение / или да го одобрява   

3. Равините (тъй като това е тяхна позиция спрямо същият "претендент" от Витлеем)

очакват истинският Месия, който ще се роди от жена, ще има човешки баща (ще е напълно човек), ще е от племето Йехоуда / Юда, ще възстанови храма напълно и ще започне да принася жертви за греховете на народа Израил, ще донесе мир

 

Прочитайки горните "характеристики", особености на очакваният от Равините "Помазаник", аз, признавам си, изтръпнах, досещате се (?) защо. 

След това изследвах още веднъж позицията на Равините относно основните точки в учението на Йешуа :

  1. Няма "вечно наказание в огнено езеро

  2. Всеки ще премине през "хадес" - смърт / гроб / място, където се полагат тленните останки на умрелия

  3.  

и поставих естествено възникналите у мен логични въпроси :

  • ако наистина родословието е сбъркано в някаква част, а е възможна някаква грешка, то това не може да се приеме за достатъчен аргумент в полза на твърдението, че Йешуа от Назарет / Витлеем, не е Помазаника - имаме изпълнение на редица пророчества в живота Му, до-и-след смъртта Му, редица хора твърдели че са го видели и са били гонени, бити, дори и - убивани - през вековете, та до наши дни. 
  • излиза, че човек може да не се страхува от страшния ден на Божият гняв, тъй като няма вечно наказание (остава отворен въпроса за спасението - тогава кой - само евреите, или част от езичниците - как)
  • излиза, че човек ако вярва на Равините, но учението им е лъжа и Йешуа е Божият Помазан Син, то той губи всичко - душата му отива под Божието наказание - вечен огън, според както и Божият Син ясно е казвал
  • но ако равините са прави, а вярващите, че Йешуа от Назарет / Витлеем не е Божият Син са в заблуда, краят на заблудените не е страшен - гроба (остава отворен въпроса дали ще има временно наказание - на кого и кой и как ще наследи вечен живот)
  • остава най-тежкият въпрос - с очакването и приемането за Помазаник/ Месия / Машиях на човек, роден от земен баща и майка, от племето Юда, който ще свещенодейства като велик първосвещенник в Йерусалим

 

 

Последни изказвания
eureth
12.01.20 02:59

Пророчество от иудейски учител относно как точно иудейските учители ще бъдат уведомени относно точната самоличност на онзи цар, който те все още те очакват (и ще получат).

..ако дойде друг, от свое име, него ще приемете

 

 

 


"Започната е кампания за създаването на златна корона за 'mesia'[евр.: помазаник-цар]
'Като символ на вярата ни, че периодът на очакване е приключил'"

http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?17639.post

 

 

 

(ако и това да е донякъде отклонение от темата)

Владо
09.01.20 12:15
Като допълнение към темата бих казал, че за съжаление мнозина вярващи са отпаднали вследствие на проповядването на Товия и други учители, като не само са се отсекли от Канарата и корена на Маслината на Израел, но и имат свои групи, където проповядват против Йешуа, също и посещават християнски групи във фейсбуука и активно разпространяват открито неверни становища и преиначени факта, така че да всеят смут в душите на вярващите. Аз бях член на една християнска група, но след като един участник многократно пускаше материали против Божият Избранник и цар, след мои неколкократни молби да се отправи условие на човека да не изкушава другите участници, поради отявлено търпене на богохулство, аз напуснах.

Зачудих се що за принципи имаме - да търпим злото и да затваряме очите си към ясни и директни части от новият договор, където ясно се упоменава богохулници и разколници да не се търпят, но да им се прави забележка веднъж - дваж и да бъдат остранявани.

В същото време в групите, където се поучава против Божият Единороден, християни, които са активни дебатори биват почти веднага (като в моят случай) блокирани.

А гледам, че тук учителите на анти-христовото поучение не искат да участват, а се надявах тези, които ме блокираха да участват, за да докажат тезата си.

Прегледах и доста видеопоучения на английски и немски, по няколко теми - както за родословията, така и други. Изгледах и няколко дебата по теми и се убедих, че наистина дара на покаяние и вяра в Божият Син е свръхестествен и че наистина юдеите търсят по плът своят Избранник и цар - нещо, което им е препънка от хилядолетия.

И все смятам, че именно това търене по плът и готовност да приемат Избраният Цар като човешки потомък, ще направи възможно явяването на антихриста и последните събития, описани в кн. "Откровение".

Поздрави на Божиите избрани.
Владо
18.11.19 10:55
Тук също се разглежда темата, за съжаление видеото е на немски език: https://youtu.be/oFswsEdH40E , но позицията “против” новият завет, божествеността на Исус и достоверността на фактите относно неговият живот според благовестията и писмата в новият завет, е основана на почти същите тези.
Владо
25.09.19 12:00

 

Матей 17:5. А когато той (Симон Канарата, доб.-мое)още говореше, ето, светъл облак ги засени; и ето из облака глас, който каза: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение, Него слушайте

Владо
25.09.19 11:15

Помествам тук изказването си от тази тема тук, за приемлива, или не е човешката жертва пред ЙХВХ - ГОСПОДАРЯТ,  поради нейната адекватност и пълна контекстуалност и тук, в този дебат : 

--------------------------

Интересен е погледа върху значението на думата "Бог", спомената още в кн."Начала"/ "Битие" : 

 

לֹהִים

 

'ĕlôhı̂ym Н430 (мн.ч. от Н433 ) велик, Бог, Съдия / отсъждащ, Всемогъщ / имащ цялата мощ - сила. 

 

אֱלֹהַּ    אֱלוֹהַּ

 

'ĕlôahh    'ĕlôahh Н433 -  велик, Бог

 

'ĕlôhı̂ym Н430 -  озн. букв. "Богове", мн.ч. по форма, ед.ч. в същност : велик, Бог, Съдия / отсъждащ, Всемогъщ / имащ цялата мощ - сила 

 

 

 

Също така си заслужава да се проследи изследването на понятията "НАСЛЕДНИК" и "ПОТОМЪК", които са сложени от Сам Бог в хода на човешката история и в частност - святите писания. 

 

Вестителя на ЙХВХ, Господарят, от Изход 23

 

-----------------------------------------

 

 


 

 Изх.23:

 

20. Ето, изпращам ангел (вестител) пред тебе да те пази по пътя и да те заведе на мястото, което съм ти приготвил. 

 

  

 

21. Внимавайте на него и слушайте гласа му; не го предизвиквайте, защото той няма да прости престъпленията ви; понеже Моето Име е в него

 

  

 

22. Но ако слушаш внимателно гласа му

 

(именно - на самият вестител /ангела- доб. - мое), и вършиш всичко каквото говоря

 

(именно - "Аз" - Бог, Всевишния, не ангела - доб.-мое), тогава Аз ще бъда неприятел на твоите неприятели и противник на твоите противници. 

 

 

 

 

Тук възникват няколко логични въпроса :

 

-§ тази случка изключение, или срещана практика е от страна на Бога - къде другаде в писанията Бог говори така за друг Свой вестител/ гр. - "ангел",настоявайки / заповядвайки да се слуша гласа му, да не бъде (вестителя / гр.- ангела) предизвикван, тъй като същият вестител няма да прости престъпленията им, понеже Името на Всемогъщия е в него. Също така Бог продължава с настояванията / заповедите си към Своят народ, обяснявайки им за Своят (специален вестител) - ако Неговите хора, Израел,   слушат внимателно гласа на този вестител и ИЗПЪЛНЯВАТ каквото той ГОВОРИ, ТОГАВА Сам Бог ще бъде неприятел на техните неприятели и враг на враговете им. 

 

- § Намираме ли друг пасаж в писанията с подобно съдържание, казано от Бог за Негов вестител, или това е специален вестител, НОСЕЩ ИМЕТО НА ВСЕМОГЪЩИЯ В СЕБЕ СИ?! 

 

 

 

מַלְאָךְ

 

mal'âk H4397 - озн. вестител, специално ОТ Бог, озн. също и пророк, свещенник и учител. 

 

 

 

ПРОРОК, СВЕЩЕННИК И УЧИТЕЛ

 

 

 

Някак си в пълна хармония и смислов унисон на този абзац е текста, в който Моисей оповестява идването на "друг пророк", като него - самият (като Моисей), който се качи на планината Хорив, получи лично заповедите от ЙХВХ, Господарят, чу гласа Му, видя лицето Му и остана жив, но не като на мнозина пророци, защото Бог дарява / изпраща редица Свои пророци след смъртта на самият Моисей ; като Моисей ясно предупреждава (както и Сам Бог в горният пасаж ясно предупреждава за Своят вестител - специален вестител - да бъде слушан - да му се покоряват), че въпреки дадените заповеди и закон ВЕЧЕ, вярващите в ЙХВХ трябва НЕГО (пророкът) ДА СЛУШАТ  :

 


 

Втор- 18

 

  15. Господ твоят Бог ще ти въздигне отсред тебе, от братята ти, пророк както е въздигнал мене; него слушайте, 

 

  16. според всичко, което ти просеше от Господа своя Бог при Хорив, в деня, когато се събрахте, като казваше ти: Да не чуя вече гласа на Господа моя Бог и да не видя вече тоя голям огън, за да не умра. 

 

  17. Тогава Господ ми каза: Добро е това, което рекоха. 

 

 

И така : 

 

 

 

-1- вестителя, водил Божият народ към обещаната им от Бога плодородна земя, в която народа на Бог трябваше да ПОВЯРВА В БОГ, за да влезе, тъй като по плът те не смятаха, че ще победят тамошните великани и други жители

 

 

 

-2- обещаният от Моисей пророк, който Бог щял да издигне и за когото Моисей, въпреки даденият (вече) закон и святи Божии десет заповеди, изрично ПРЕДУПРЕЖДАВА : "НЕГО СЛУШАЙТЕ!"

 

Кой е този вестител? Кой е този обещан пророк?  

eureth
21.09.19 16:33

Ndifi:

Здравейте всички, здравей Владо!

не ми се иска твърде да пиша, защото общо - взето нищо не се получава с това!
всеки си е убеден в неговите неща!

аз не съм гледала много поучения на равини, ако трябва да съм честна, даже не знам дали и две цели видеа съм изгледала.
затова не мога да знам мнението им по посочените от теб въпроси.
а и със сигурност и там има различни течения и различни мнения по всичко.


за мен е важно какво казват Торах и Танах и това, което виждм е че те нямат общо с т. нар. нов завет.
исус / йешуа не може да е обещаният Месия не само заради тотално сбърканите родословия, но и поради факта, че Израилевият Месия трябва да е напълно човек със земен баща.
също - никъде не виждам в Писанията концепция за жертва на човек, бог или богочовек, напротив - точно обратното, това е противно на Бога!
нито пък виждам някъде да се казва, че има друг спасител, освен ЕДИН - БОГ!

вижте, не желая да споря, нито имам време за това!
желая на всеки да намери истината според Божията воля!
Бог да ви води и пази!

 

 

Привет Ndifi,

Разбирам позицията ти и аз също не бих се занимавал с нежелани спорове. Но отделно от това, тези точки, които накратко си изложила, така или иначе представляват очевидни важни доводи за всеки човек, който разсъждава над тези неща и изобщо относно познаването на единствения истински Бог, както и самият Исус говори за точно същото /Йн.,17/. И съответно е добре да се разглеждат и извън контекст на спор.

 

Във връзка с тези точки, както и Владо е направил подобен списък, ще отворя съответни теми, пък да видим какви неща ще излязат в хода на всичко това...  За мен тази тема определено е важна и, бих казал, не-проста, поради очевидни причини.

 

Бог да помага на всички ни!

 

 

 

адм.бел.
разкл. в: Родословията - потвърждаващи или не, че Исус е Божият помазаник-цар, Божият син?

 

 

 

адм.бел.
разкл. в: Земен баща ли трябва да има Божият помазаник-цар (и син - Пс.2), и да бъде напълно простосмъртен човек (а не и Бог)?

 

 

 

адм.бел.
разкл. в: Човешка (или "бого-човешка") жертва предвиждал ли е Бог относно спасението ни от греха? Или това е противно на Бога?

 

 

 

адм.бел.
разкл. в: Бог има ли съдружник в делото си на спасението ни от греха и смъртта?

 

 

 

 

 

 

 

 

Владо
05.09.19 10:45

Във връзка с т.от гореизброените от мен спорни точки, които постави Ndfi за разискване; точка, касаеща връзката между закона, псалми, пророци и документите на новият завет/ договор, от друга страна, пуснах тази тема. Който желае - може да се включи с реплика, разискване, мнение, според правилата на форума.

Нека Божията истина бъде почетена!  

Владо
05.09.19 02:19

Тъй като тук конкретната тема е личността на Йешуа от Нацарет, искам да предложа следните извънбиблейски исторически сведения относно живота и делата на Същият :

(заб. : моля за снизхождение, тъй като евентуален мой личен труд / изследване би ми коствало доста време и сили, поствам вече направен труд по разглежданата от дискусията част. Също така моля евентуалните опоненти да се постараят не просто да отхвърлят свидетелствата на долуупоменатите хора, но и да представят достатъчни основания за своето несъгласие / неприемане / на даденият документ / твърдение, на определеният историк / личност. Благодаря.)


Йосиф Флавий

 

Най-бележитият юдейски историк от първия век след Рождество Христово е Йосиф бен Матия, по-късно наречен Флавий. Той бил съвременник на апостолите и свидетел на първото разпространение на християнството.

 

„По това време (при управлението на Пилат Понтийски в Юдея – б.а.) живееше също и Иисус, мъдър мъж, доколкото той може да бъде наречен човек, защото той извършваше удивителни дела като учител на хората, които приемаха истината с радост. Той привлече към себе си много юдеи, както и мнозина елини. И този беше Христос (Месия – б.а.). Макар Пилат по обвинения на нашите народни първенци да го подхвърли на кръстна смърт, останаха му верни тези, които го бяха обикнали отначало. Тогава той им се яви на третия ден отново жив, както пророците Божии бяха предсказали това, а също така и хиляди други чудни неща за него. И до днес съществува община от християни, които се наричат така по неговото име.“ [Josefus Flavius. Antiquitates Judaicae, lib. XVІІІ. cap. ІІІ 3. (Flavii Josephi Opera. Graece et latine Recognovit Guilemus Dindorfius. Paris 1865 Volumen І. p. 699).]

 

1. В книга ХХ, глава 9, точка 1 от своите „Юдейски древности“ Йосиф Флавий пише:

 

„Ана получил първосвещенство; той бил твърде необуздан, неимоверно дързък и предан на сектата на садукеите, които били много сурови в присъдите си. . . Тъй като той имал такава природа, след като Фест умря, а Албин още беше на път, използвал случая да събере съдиите и да осъди Яков, брат на Иисус, който бил наричан Христос, заедно с някои други, които обвинил, че уж престъпили Закона, и веднага ги предал да бъдат убити с камъни.“ (Josefus Flavius. Antiquitates Judaicae, lib. XХ. cap. ІX. 1. (Flavii Josephi Opera. Graece et latine Recognovit Guilemus Dindorfius. Paris 1865 Volumen І. p. 786).

 

Църковният историк Евсевий Кесарийски предава същите сведения за мъченическата смърт на епископ Яков, като съобщава причината за нея. Епископ Иаков, който в Новия Завет се нарича брат Господен поради родството му с Иисус Христос, бил убит от юдейските власти, тъй като „имало опасност целият народ да повярва на Исус.“( Eusebius. Kirchengeschichte ІІ. 23. 10. Herausgegeben von Eduard Schwarts. Kleine Ausgabe. 2. Aufl, Leipzig 1914, s. 69).

 

Евсевий Кесарийски (263–340 г. сл.Хр.) в своята „Църковна история“ цитира обилно автори от първи и втори век, които потвърждават в писанията си събитията от съда и разпването на Христос. Някои от тях са езичници, което потвърждава достоверността на описанията. Например гръцкия историк Флегон от Трал описал затъмнението и земетресението:

 

„Тя тръгна от източната дъга на слънцето, като продължаваше да съвпада с него до противоположния му край, а след това се върна назад и първо откри не тази страна, която беше закрила първоначално, а нейната противоположна (западната ) страна“.

 

Което значи, че луната се е движила в този ден обратно на обичайния си ход. Природното знамение нямало равно на себе си.

 

При последните думи на Спасителя: „Свърши се!“ и след това:“Отче! В твои ръце предавам духа Си!“ страшен гръм и сътресение разтърсва земята. Завесата на Иерусалимския храм се разкъсва и разкрива Светая Светих. Голготската канара се разцепва. На много места около Йерусалим гробовете се разтворили и мъртвите започнали да се явяват тук и там.

 

Точно този катаклизъм описва хроникьорът на олимпиадите Флегон: „Слънцето помръкнало, земята се разтърсила и мъртвите възкръснали и влезли в Йерусалим да прокълнат юдеите“.

 

Плиний Млади

 

“имали навика да се събират в определен ден преди изгрев слънце и да рецитират на няколко гласа химн, възхваляващ Христос като Бог, и че са се обвързвали с  клетва да не вършат никакви престъпления, а да се въздържат от всякакви кражби, грабежи и прелюбодеяния, от престъпване на клетва или нарушаване на договор, когато дойде време той да бъде изпълнен. След това те твърдяха, че навика им бил да се разотиват и след това да се събират отново в по-късен час, за да се хранят, но с храна обикновена и безвредна.” Писма до Император Траян

 

Светоний (Живота на Клавдий)

 

Понеже Евреите постоянно причиняваха размирици заради един наречен Христос, той (Император Клавдий) ги изгони от Рим. (Life of Claudius XXv.4)

 

Тацит

 

“Следователно … Нерон обвинил и наказал с най-жестоки мъчения група от хора наречени от обществото Христиани. Христос, от който тяхното име произлиза, е страдал тежко наказание по времето на Тиберий, в ръцете на Прокуратора Пилат Понтийски, и смъртно наказание … като по този начин е било потушено за момент, но отново се появило не само в Юдея,, като първоисточника на злото, но сщо и в Градът.” Анали ( Annals XV.44.2-8)

 

Лукиян

 

Християните, както знаете, до този момент се покланят на един човек – извисената личност, която им показа новите им права, и затова бе разпънат. Виждате ли, тези объркани създания, започват със убедеността, че те са безмъстни, което обяснява примирението им в лицето на смъртта и доброволното само-отдаване, което е толкова често срещано явление сред тях. След това, им бе казано, от този, който им даде пръв заповедите, че те всички са братя, от момента в който те се обърнат и се отрекат от Боговете на Гърция и започват да се покланят на разпънатият им магьосник, и да живеят според неговият закон. Всичко това те го приемат на вяра, като в резултат на това, те пренебрегват всички световни блага, като ги считат за обща собственост. (The Death Of Peregrine 11-13)

 

Целс

 

Опонен на Ориген – 2ри век след Христа.

 

Критикува Евангелията като цитира над 80 различни цитата от Библията. Интересното при него е, че той признава , че вярва в чудесата, които Христос бе извършил.

- взето от тук

 

При съмнение, забележка, или желание за проверка на дадено свидетелство, същото ще бъде подложено на отделно внимателно проучване и преценяване на различни вероятности относно същото. 

 

Поздрави на Божият народ.

Владо
04.09.19 10:06

Здравей, Ndifi

 

Все пак благодаря, че се включи. Разбира се, това няма да е "спор" в негативният смисъл на думата, колкото разискване на основанията ти - както и нашите, относно съответните позиции. 

 

Тъй като вече си водила (и не само ти, но и другите, които са променили позицията си/вяравнето си спрямо личността на Йешуа от Назарет), доколкото разбрах, няколко подобни разисквания, с различни хора (и в групи на вярващи), то е важно да се поставят съответно основанията "за" и "против" в пълнотата на всяка една теза. 

 

Сега нека разискам аз основните точки, които ти поставяш :

 

1. Торах и Танах нямат нищо общо с новият договор / завет

 

2. Йешуа не може да бъде обещаният Месия / Помазаник, тъй като Помазаника трябва да е с напълно земен / човешки : потомък на Адам/ баща

 

3. в писанията Бог никъде не е упоменал, че изисква жертва на човек, бог, или богочовек

 

4. жертвата на съответно вечеизброените "човек, бог, или богочовек" са Му противни / мерзост

 

5. в писанията не е упоменато да има друг Спасител, освен Един Бог

 

Вярвам правилно да съм представил нещата. Все пак за мен представлява интерес какво смяташ за личността на Йешуа от Нацарет, както горе попитах. 

 

Относно равините - аз се учудвам, защото в разговора-писане, ти ми изпрати почти веднага материал на Рави Тобия Сингър. Също така ти на няколко пъти акцентира, че за някои неща е добре да се видят самите евреи какво мислят, а не езичниците (като напр. Ти-о).

 

Поздрави.