Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

венцислав тоневски   еволюционист   лъже-свидетели на йехова   най-удобната лъжа на сатана в църквата   никеа   отклонявал ли е павел вярващите   предопределение   раси   сп."космос"   хив  

виж всички тематики

RSS Емисии
rss1.0
Всички записки / Записки на eureth
 
20.03.17 01:13


Някои мисли относно светлината, слънцето, луната и звездите, във връзка с темата Плоска или кълбовидна е Земята - какво казва Бог?


Както знаем, пише, че на
първия ден Бог е създал светлината (и я е отделил от тъмнината, наричайки светлината "ден", а тъмнината - "нощ").

На втория ден
- небето ( "твърдия слой", "твърд(ина)та" /много малко вероятно: "простора"/, която разделя водите горе от водите долу на земята)

На третия ден
- растенията.

Чак по-късно
, на 4-я ден, Бог е създал слънцето, луната и звездите.


Както знаем, 4-ят ден винаги създава проблем при разбирането и изисква специално обяснение. Проблемът е във връзка поне с две неща:

- Бог вече е създал светлината и в такъв случай защо отново има нужда от слънце, и т.н. ?
- Предишния ден Бог е създал растенията, а те определено са имали нужда от слънце, но тогава, на 3-я ден, все още е нямало слънце.Това, което ме накара да се замисля е В нач.1:14-19 и по-точно, следното:
14 И рече Богъ: Да бъдатъ светила на твърдъта небесна(בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם) за да разлъчатъ деньтъ отъ нощта, и да сѫ за знамения и за врѣмена и за дни и години,
15 и да сѫ за светила
на твърдъта небесна(בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם) за да светятъ на земята; и станѫ така.
16 И направи Богъ двете големи светила; голѣмото светило за да владее на деньтъ, а малкото светило за да владее на нощта; направи и звездите.

17 И постави ги Богъ
на твърдъта небесна(בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם) за да светятъ на земята,
18 и да владеятъ на деньтъ и на нощта, и да разлъчатъ виделината отъ тъмнината; и видя Богъ че беше добро.
19 И станѫ вечеръ, и станѫ утро, денъ четвърти.

Но בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם[би'р'кия hа шамаим] всъщност означава: "в небесната твърд(ина)",
а не: "на
небесната твърд(ина)"

LXX: ἐν τῷ στερεώματι τοῦ οὐρανοῦ
Vulgata:
in firmamento caeli
KJV:
in the firmament of the heaven
YLT:
in the expanse of the heavensСпоред мен, една от причините това място да е проблематично за нас е това, че - повлияни от коперниканската слънце-центрична религия - предварително приемаме/вярваме за истинно, че слънцето свети със собствена светлина.

Аз не съм сигурен с каква точно светлина свети слънцето, но въпреки това не мисля, че е добре просто така да се приема и вярва за истинно, че слънцето свети със собствена светлина и въз основа на тази коперниканска догма да се правят важни заключения.Каква мислите, че е първата цел, която Бог обявява като причина да създаде и постави в небесния твръд слой небесните светила? Да ни светят? Забележете:

1. за да разлъчатъ деньтъ отъ нощта, и да сѫ за знамения и за врѣмена и за дни и години,

И чак след това:

2.
и да сѫ за светила на(в) твърдъта небесна(בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם) за да светятъ на земята;...За разлика от често срещаното днешно разбиране (най-често у светски хора), повлияно и от по-късния и съвременен дарвинизъм:

1. Да осветяват и топлят(спец. слънцето) земята, за да растат доматите и пиперът, атомите да се само-организират в молекули, молекулите да се само-оживотворят в амеби, и после да се само-превърнат в шарани, и после - в зайци, и т.н. накрая и маймуните да се само-превърнат в хора. А преди това и от нищото да произлезе нещо и то да вземе да гръмне много силно – Бум!  толково силно, че ... да само-възникне високо-организиран и неверотяно сложен живот, душевност и интелигентност тук и там из “космоса”, пример за което е как напр. едно малко дете обича майка си...


А да, и също:
2. Слънцето и звездите (Мл. Път конкр.) да въртят и влачат (чрез т.нар. “гравитация”) земята из “космоса” с 2155233 км/ч (ок. 600 км/сек)
Но как?! Все пак очевидната първа цел на “великото” Слънце – на което някои в заблудата и греха си дори се покланят и го Бого-творят – не е ли да осветява и топли земята, и да “дава живот” на всичко на земята??

Ако и да е на второ място това (“да сѫ за светила в твърдта … за да светятъ на земята”), за какво му е наистина на Бог да създава слънце (“да осветява земята”), щом вече е създал светлина, която така или иначе е осветявала земята (която светлина най-вероятно е и топлела земята)??Поради това очевидно и объркващо дублиране – хем светлина да осветява земята, хем след това и слънце да осветява земята – започвам да си мисля следното:1. Възможно ли е слънцето, създадено чак в 4-я ден, и поставено в небесния твърд слой, да не свети със собствена светлина, а всъщност да провежда същата тази първа светлина (която евентуално е над небето), която Бог вече е създал в първия ден и чрез нея то да осветява и топли земята?

И Бог не е казал, че след 4-ия ден е премахнал първата светлина (онази от първия ден), правейки на 4-ия ден слънце. Нито пък - че чрез тези светила от 4-я ден е създал втора светлина или нещо такова. Т.е. още от 1-я ден вече има създадена светлина, но от 4-я ден тази светлина ще бъде използвана и по един по-специален начин - ?

Напр. тази първа светлина може да се намира над небесния твърд слой, и слънцето просто да е обект-проводник, чрез който Бог да канализира тази светлина по определен начин, така че то да върши целите, които Бог по-горе е определил и посочил.

2. Възможно ли е и луната, поставена в небесния твърд слой, да не свети чрез отразена от слънцето светлина, а всъщност да провежда същата онази първа светлина(от 1-я ден) и чрез нея тя да осветява земята през нощта? *1

3. Възможно ли е и звездите, поставени в небесния твърд слой, да не светят със собствена светлина, а всъщност да провеждат същата онази първа светлина(от 1-я ден) и чрез нея те да светят към земята през нощта? *2

И видях когато разчупи шестия печат. И ето, стана голямо земетресение и слънцето потъмня като влакнест мохер и луната стана като кръв, и небесните звезди паднаха на земята (???!!!) както смокиня мята ранните си смокини, когато е разклатена от силен вятър и небето се оттегли като навито свитъче, и всички планини и острови се разместиха.
/Разкр. 6.12-14/

И веднага след скръбта на онези дни, слънцето ще потъмнее, и луната не ще даде светлината си, и звездите ще паднат от небето (???!!!), и силите небесни ще се разклатят. 
/Мат 24:29/


Как точно звездиТЕ (а не: "някои звездо-подобни обекти") ще паднат на земята?!


--------------------
*1 Между другото, луната никога не променя вида си/”лицето” си спрямо земята. Коперниканската религия казва, че луната (е кълбо) и се върти около земята така, че към земята винаги да е обърната едната и́ страна(полу-”кълбо”). Дали това наистина е така - дали изобщо се върти?...
А дали слънцето се върти (ако изобщо е кълбо)? Или и то е обърнато само с едната си страна към земята, подобно на луната?*2 Много е странно (всъщност е невъзможно), че съзвездията – според астрономите, всяко едно съставено от звезди, отдалечени на най-различни разстояния от земята – никога не променят конфигурацията/формата си спрямо земята,

независимо, че уж земята се въртяла около слънцето
и също - около центъра на “галактиката” Млечен път,
а и препускала през “космоса” със скорост 2 155 233 км/ч (ок. 600 км/сек)
- т.е. независимо, че земята активно и съществено променя постоянно своята позиция спрямо тези най-различно отдалечени от нея звезди.Напр. съзвездието “Малката мечка”, е съставено от 8 главни (според астрономите) най-различно отдалечени от земята звезди:

Polaris – отдалечена на 431 светл. год.
β UMi – отдалечена на 126 светл. год.

γ UMi – отдалечена на 480 светл. год.

δ UMi – отдалечена на 183 светл. год.

ε UMi – отдалечена на 346 светл. год.

ζ UMi – отдалечена на 376 светл. год.
η UMi – отдалечена на 97 светл. год.
θ UMi – отдалечена на 832 свтл. год.


(за отрезвяване: 1-на светл. година е разстоянието, което светлината изминава за цяла една година!)

И въпреки, че земята уж се въртяла около слънцето
и заедно с него – и около галактическия център на Мл. Път,
и летяла насам-натам като "пиян" жироскоп през “космоса” и то - с 2 155 233 км/ч
- т.е. независимо, че земята активно и съществено променя постоянно своята позиция спрямо тези най-различно отдалечени от нея звезди 
(а и тези 8 и повече звезди и те вероятно летят с някакви подобни скорости и трекатории насам натам из “космоса”),

то тези съзвездия, образувани от най-различно отдалечени от земята звезди,
никога не променят конфигурацията/формата си спрямо земята!Тук се вижда какво, според астрономите, би се случило принципно с гледката ни към звездите от "Малката мечка" и други съзвездия, ако земята се движи насам-натам из космоса с 2.2 милиона км/ч:
https://www.youtube.com/watch?v=Bom3jubAaNY


Но това, което всъщност виждаме, че се случва, наблюдавайки звездите, е съвсем друго!
Звездите всъщност си стоят на мястото си и съзвездията никога не си променят формата.
И така от няколко хиляди години...

Защо ли е така?...
звездите,   луната,   плоска земя,   светлината,   слънцето
 
Коментари
от eureth в 20.03.17 02:32
Отговори на това
Гост
За коментари можете да ползвата и самата тема, от която се разклони горния коментар:

Плоска или кълбовидна е Земята - какво казва Бог?
Публикувай коментар
Относно
Потребителско име:
Коментар: