Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

агент клисурски   алегорийни модели   васил еленков   господарят на живота ми   диана христова   многоженство   преводи   раждане на божия син   собствеността на бог   стоян буков  

виж всички тематики

Всички записки / Записки на eureth
 
20.03.17 01:13


Някои мисли относно светлината, слънцето, луната и звездите, във връзка с темата Плоска или кълбовидна е Земята - какво казва Бог?


Както знаем, пише, че на
първия ден Бог е създал светлината (и я е отделил от тъмнината, наричайки светлината "ден", а тъмнината - "нощ").

На втория ден
- небето ( "твърдия слой", "твърд(ина)та" /много малко вероятно: "простора"/, която разделя водите горе от водите долу на земята)

На третия ден
- растенията.

Чак по-късно
, на 4-я ден, Бог е създал слънцето, луната и звездите.


Както знаем, 4-ят ден винаги създава проблем при разбирането и изисква специално обяснение. Проблемът е във връзка поне с две неща:

- Бог вече е създал светлината и в такъв случай защо отново има нужда от слънце, и т.н. ?
- Предишния ден Бог е създал растенията, а те определено са имали нужда от слънце, но тогава, на 3-я ден, все още е нямало слънце.Това, което ме накара да се замисля е В нач.1:14-19 и по-точно, следното:
14 И рече Богъ: Да бъдатъ светила на твърдъта небесна(בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם) за да разлъчатъ деньтъ отъ нощта, и да сѫ за знамения и за врѣмена и за дни и години,
15 и да сѫ за светила
на твърдъта небесна(בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם) за да светятъ на земята; и станѫ така.
16 И направи Богъ двете големи светила; голѣмото светило за да владее на деньтъ, а малкото светило за да владее на нощта; направи и звездите.

17 И постави ги Богъ
на твърдъта небесна(בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם) за да светятъ на земята,
18 и да владеятъ на деньтъ и на нощта, и да разлъчатъ виделината отъ тъмнината; и видя Богъ че беше добро.
19 И станѫ вечеръ, и станѫ утро, денъ четвърти.

Но בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם[би'р'кия hа шамаим] всъщност означава: "в небесната твърд(ина)",
а не: "на
небесната твърд(ина)"

LXX: ἐν τῷ στερεώματι τοῦ οὐρανοῦ
Vulgata:
in firmamento caeli
KJV:
in the firmament of the heaven
YLT:
in the expanse of the heavensСпоред мен, една от причините това място да е проблематично за нас е това, че - повлияни от коперниканската слънце-центрична религия - предварително приемаме/вярваме за истинно, че слънцето свети със собствена светлина.

Аз не съм сигурен с каква точно светлина свети слънцето, но въпреки това не мисля, че е добре просто така да се приема и вярва за истинно, че слънцето свети със собствена светлина и въз основа на тази коперниканска догма да се правят важни заключения.Каква мислите, че е първата цел, която Бог обявява като причина да създаде и постави в небесния твръд слой небесните светила? Да ни светят? Забележете:

1. за да разлъчатъ деньтъ отъ нощта, и да сѫ за знамения и за врѣмена и за дни и години,

И чак след това:

2.
и да сѫ за светила на(в) твърдъта небесна(בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם) за да светятъ на земята;...За разлика от често срещаното днешно разбиране (най-често у светски хора), повлияно и от по-късния и съвременен дарвинизъм:

1. Да осветяват и топлят(спец. слънцето) земята, за да растат доматите и пиперът, атомите да се само-организират в молекули, молекулите да се само-оживотворят в амеби, и после да се само-превърнат в шарани, и после - в зайци, и т.н. накрая и маймуните да се само-превърнат в хора. А преди това и от нищото да произлезе нещо и то да вземе да гръмне много силно – Бум!  толково силно, че ... да само-възникне високо-организиран и неверотяно сложен живот, душевност и интелигентност тук и там из “космоса”, пример за което е как напр. едно малко дете обича майка си...


А да, и също:
2. Слънцето и звездите (Мл. Път конкр.) да въртят и влачат (чрез т.нар. “гравитация”) земята из “космоса” с 2155233 км/ч (ок. 600 км/сек)
Но как?! Все пак очевидната първа цел на “великото” Слънце – на което някои в заблудата и греха си дори се покланят и го Бого-творят – не е ли да осветява и топли земята, и да “дава живот” на всичко на земята??

Ако и да е на второ място това (“да сѫ за светила в твърдта … за да светятъ на земята”), за какво му е наистина на Бог да създава слънце (“да осветява земята”), щом вече е създал светлина, която така или иначе е осветявала земята (която светлина най-вероятно е и топлела земята)??Поради това очевидно и объркващо дублиране – хем светлина да осветява земята, хем след това и слънце да осветява земята – започвам да си мисля следното:1. Възможно ли е слънцето, създадено чак в 4-я ден, и поставено в небесния твърд слой, да не свети със собствена светлина, а всъщност да провежда същата тази първа светлина (която евентуално е над небето), която Бог вече е създал в първия ден и чрез нея то да осветява и топли земята?

И Бог не е казал, че след 4-ия ден е премахнал първата светлина (онази от първия ден), правейки на 4-ия ден слънце. Нито пък - че чрез тези светила от 4-я ден е създал втора светлина или нещо такова. Т.е. още от 1-я ден вече има създадена светлина, но от 4-я ден тази светлина ще бъде използвана и по един по-специален начин - ?

Напр. тази първа светлина може да се намира над небесния твърд слой, и слънцето просто да е обект-проводник, чрез който Бог да канализира тази светлина по определен начин, така че то да върши целите, които Бог по-горе е определил и посочил.

2. Възможно ли е и луната, поставена в небесния твърд слой, да не свети чрез отразена от слънцето светлина, а всъщност да провежда същата онази първа светлина(от 1-я ден) и чрез нея тя да осветява земята през нощта? *1

3. Възможно ли е и звездите, поставени в небесния твърд слой, да не светят със собствена светлина, а всъщност да провеждат същата онази първа светлина(от 1-я ден) и чрез нея те да светят към земята през нощта? *2

И видях когато разчупи шестия печат. И ето, стана голямо земетресение и слънцето потъмня като влакнест мохер и луната стана като кръв, и небесните звезди паднаха на земята (???!!!) както смокиня мята ранните си смокини, когато е разклатена от силен вятър и небето се оттегли като навито свитъче, и всички планини и острови се разместиха.
/Разкр. 6.12-14/

И веднага след скръбта на онези дни, слънцето ще потъмнее, и луната не ще даде светлината си, и звездите ще паднат от небето (???!!!), и силите небесни ще се разклатят. 
/Мат 24:29/


Как точно звездиТЕ (а не: "някои звездо-подобни обекти") ще паднат на земята?!


--------------------
*1 Между другото, луната никога не променя вида си/”лицето” си спрямо земята. Коперниканската религия казва, че луната (е кълбо) и се върти около земята така, че към земята винаги да е обърната едната и́ страна(полу-”кълбо”). Дали това наистина е така - дали изобщо се върти?...
А дали слънцето се върти (ако изобщо е кълбо)? Или и то е обърнато само с едната си страна към земята, подобно на луната?*2 Много е странно (всъщност е невъзможно), че съзвездията – според астрономите, всяко едно съставено от звезди, отдалечени на най-различни разстояния от земята – никога не променят конфигурацията/формата си спрямо земята,

независимо, че уж земята се въртяла около слънцето
и също - около центъра на “галактиката” Млечен път,
а и препускала през “космоса” със скорост 2 155 233 км/ч (ок. 600 км/сек)
- т.е. независимо, че земята активно и съществено променя постоянно своята позиция спрямо тези най-различно отдалечени от нея звезди.Напр. съзвездието “Малката мечка”, е съставено от 8 главни (според астрономите) най-различно отдалечени от земята звезди:

Polaris – отдалечена на 431 светл. год.
β UMi – отдалечена на 126 светл. год.

γ UMi – отдалечена на 480 светл. год.

δ UMi – отдалечена на 183 светл. год.

ε UMi – отдалечена на 346 светл. год.

ζ UMi – отдалечена на 376 светл. год.
η UMi – отдалечена на 97 светл. год.
θ UMi – отдалечена на 832 свтл. год.


(за отрезвяване: 1-на светл. година е разстоянието, което светлината изминава за цяла една година!)

И въпреки, че земята уж се въртяла около слънцето
и заедно с него – и около галактическия център на Мл. Път,
и летяла насам-натам като "пиян" жироскоп през “космоса” и то - с 2 155 233 км/ч
- т.е. независимо, че земята активно и съществено променя постоянно своята позиция спрямо тези най-различно отдалечени от нея звезди 
(а и тези 8 и повече звезди и те вероятно летят с някакви подобни скорости и трекатории насам натам из “космоса”),

то тези съзвездия, образувани от най-различно отдалечени от земята звезди,
никога не променят конфигурацията/формата си спрямо земята!Тук се вижда какво, според астрономите, би се случило принципно с гледката ни към звездите от "Малката мечка" и други съзвездия, ако земята се движи насам-натам из космоса с 2.2 милиона км/ч:
https://www.youtube.com/watch?v=Bom3jubAaNY


Но това, което всъщност виждаме, че се случва, наблюдавайки звездите, е съвсем друго!
Звездите всъщност си стоят на мястото си и съзвездията никога не си променят формата.
И така от няколко хиляди години...

Защо ли е така?...
звездите,   луната,   плоска земя,   светлината,   слънцето
 
Коментари
от eureth в 20.03.17 02:32
Отговори на това
Гост
За коментари можете да ползвата и самата тема, от която се разклони горния коментар:

Плоска или кълбовидна е Земята - какво казва Бог?
Публикувай коментар
Относно
Потребителско име:
Коментар: