Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

алегории   афтършок   излезте отпред   излекуване   изповеди   нова година   превод   предаването на божия син   токсини   християнски екстремист  

виж всички тематики

Всички записки / Записки на Владо
 
12.07.14 19:26


- по написаното от Миглена Петрова
  
 Когато говорим за покаяние, ние трябва да знаем, че говорим за спасение.   
  Спасение от какво? От гнева на Бога към грешника и от справедливото наказание от Бог, което се стоварва върху грешника. 
  Говорейки за покаяние, ние трябва да знаем, че говорим или за живот - и то вечен живот, или за вечното наказание, което ще сполети грешниците и сатана, заедно с неговите демони. 
  
 Структурите, философиите и живота на този свят имат една  функционираща система, която е пълна противоположност на царството на Бог и е нормално да знаем това. 

  Покаяние в контекста на течението на този свят е невъзможно. Човек трябва да види живота си от ракурса на Божието слово, с помощта на Святия Дух. И тук думите, които трябва да използваме, са няколко. 

1. ужасяване
2. отвращаване
3. отчаяние
4. безпомощност
5. осъзнаване на пълната безизходица и безпомощност на състоянието
  До достигането на пълнотата на тези думи са необходими години. Но при проповядването на истинското благовестие, в началото на нашата ера, това е било като основа на приемането на учението. 
  Хората са горели своите гнусни книги за магии. Днес това в християнските среди се счита за фанатичен акт. 
  Хората са плакали за греховете си - днес това е проява на ненужни чувства. 
  Хората са стигали до отчаяние, но само да придобият Помазаника - днес това се счита за религиозна фалшива демонстрация, рушаща църковният мир. 

  Тогава какво да кажем за покаянието? То е разбиране и растене в това разбиране за греховността ни. Разбиране на жестокостта на изкупването и разбиране на невъзможността за спасение извън това изкупване. Изкупване идва от термина "купувам", свързан контекстуално с търговски акт на плащане за придобиване на пълни права над дадено нещо - търговският обект, при който има обикновено три страни - купувач, продавач и посредник, или две страни - продавач и купувач. 

  Унизително е да признаем, че ние сме търговски обект. Ние или сме се продали сами на греха и сме слуги нему, или сме се продали на Бога и сме купени за пълно притежание с даване на безценната кръв на Помазаният Йесус - като агне без недостатък и пречист. Слава на Идващият!!! 
  
  Унизително е да приемем, че в нашите тела съществува противен на Бога закон - закона на греха, който е наследствено предаден от бащите ни.   
  
  Унизително е да приемем, че се даваме на Бога за притежание и Той ни приема посредством една жестока и ужасна жертва. Едно ужасяващо наказание. Това наказание писанията го определят като погибел, проклятие - пълно и абсолютно унижение и унищожение чрез изгаряне. 

  Точно тук трябва да спрем и да вдигнем очите си към Него, Когото прободоха. Той бе унизен, бит, наказан, свален до пръстта, стъпкан, смазан, отхвърлен напълно, убит, изпи чашата на Божият гняв напълно. Той, Който бе в началото и всичко чрез Него бе станало. 
  Той, Който създаде серафамите, керувимите, планети и пространства, Който дари дихание в устата на Адам. Святият Божи. Единородният. Славният Син, у Когото няма изменение. 
Той бе изпратен, за да приеме върху Си една жестока присъда, която бе отредена за теб и мен. Присъдата за греха. Ти не можеш да избягаш от тази присъда. Аз не мога да избягам от нея, да се оневиня, да изтъкна какъвто и да е факт в моя полза, за да избегна присъдата. И присъдата е една - смърт. Вечна смърт. Огнено неизгасващо езеро. И ти и аз в него. 

  Не, зная че не го разбираме. Ужасяващи мъки, крясъци, вопли, стенания, ужасяващи болки и пълна и абсолютна безизходица. Вечно там, в огъня
  Завинаги ужасна болка. 

  Не зная за теб, но имаше един момент в живота ми, една седмица, в която аз разбрах какво значи да си прикован от болка. След операция аз лежах на болничното легло и с ужас се молех да не ми се докиха, или да не ми се дохълца. 

  Болките бяха толкова парализиращи, че скалпа ми изтръпваше, по ръцете ми "пролазваха мравки" и последното, от което ме бе грижа, бе това как изглеждам, каква физиономия правя. После другите от стаята ми казаха, че се страхували да ме погледнат - такива гримаси не са виждали. 

  Мога да сравня огненото езеро с тази една седмица. С разлика, че е вечно и болката - по - голяма. И това разбиране ме кара да осъзная нуждата от Спасител

  Тук се чувствам напълно безпомощен. Защото Спасителят е Един и аз съм зависим от Него. Той е Един и аз съм отделен от Него. Греха ни отделя ежедневно, не ми казвайте, че сме Божии деца - такива сме АКО сме покорни. Но когато не сме покорни, ние трябва да стоим в разбиране на нуждата от Спасител и осъзнаване на нашата греховност, да разбираме колко незаслужено дарено е спасението и колко извратени сме в своята същност. 

  Тогава трябва да повдигнем очи и да приемем прошката - ако сме наскърбени от греховната поквара на нашият храм, отвътре на нас. И ако сме стигнали до това осъзнаване и тази зависимост от спасението ни всеки ден, то ние ходим по тесният път

  Изработването на разбирането за греха, достигането до истината за греха и нуждата ни от спасение е дело на нашето изкупване, на Святия Дух, Който ни помазва, за да бъдем съобразни с образа на нашият Първосвещенник, Йесус. Свят, непорочен, отделен. Такива ли сме? Не. Това трябва да ни кара да скърбим и да достигаме до отчаяние, сълзи и викове. 
  
  И знаете ли, ако не викаме сега, ще крещим когато бъдем осъдени, но напусто. 
  Ако не се ужасим сега, ще бъдем ужасени след дадената присъда, но късно. 
  Ако не се унизим сега, ще бъдем унизени в деня на нашето осъждане. 
  Ако не потърсим Бога отчаяни сега, ще бъдем в отчаяние като чуем думите на Бога, но вече - късно. 

  И така, призовавам към покаяние, отчаяние по Бога, скръб и плач. Така ще разберем как сме спасени и от какво. Така ще разберем що е спасение и цената на спасението. Така ще разберем колко незаслужено сме спасени и покрити с пръст, ще благодарим. 

  И така ще бъдем спасени. Поздрави на Божиите избрани.
  
- Владо - 

благодарност,   бог,   божията общност,   бягство от греха,   отвращение към греха,   отчаяние по бога,   покаяние,   поклонение,   свидетелства,   скръб по бога,   спасение от греха и смъртта,   спасително покаяние
 
Публикувай коментар
Относно
Потребителско име:
Коментар: