Последни публикации

Форуми

Записки

Коментари

Наблюдател

Библиотека
Тематика

 

beliat papa   edinni.com:лични дневници   αποστολοι   ариани   блажени сте когато ви гонят поради мен   докетизъм   йезавел   кръщене   световна централна банка   хуманитарна помощ  

виж всички тематики

RSS Емисии
rss1.0
Всички записки / Записки на Владо
 
31.07.08 12:32


  Прави ми впечатление напоследък активността на редица християнски лидери в общественото интернет пространство(  http://hristianstvo.blog.bg/?page=2  ). И това говори добре за нас, като  общност от вярващи, изповядващи различен от съвремието си морален стандарт на живот, различна житейска философия и принципи, но дали това всъщност.... е ....наистина...(как да кажа)....   ......НАИСТИНА ТАКА?!!! В повечето случаи мога да бъда обвинен, че съм проводник на бунтарство в нашите среди и на  независим дух - да, това е наистина така.

  Разглеждайки нашата, протестантско- евангелска история,- кажете ми кой реформатор (авторът далеч не се смята за реформато- по-скоро счита себе си за свободолюбива личност, желаеща Божията свобода в живота на събратството и съсестринството) не е обвинен от съвремието си в злотворство и подривна, антибожествена дейност?! Кой Божий човек (авторът не смята, че напълно е заслужил това определение, но се стреми към него всячески) не е бил прицелна точка на своето фарисейско съвремие?! И така, това, което смятам да дискутирам е смисълът и значението на широкоупотребяваната дума "ЛИДЕР". Аз самият за определен период от време, заедно със съпругата си, бях "лидер" в една малка евангелска общност. Преди да стана такъв, тъй като дойдохме от друга църква, "лидерите" от главната централа пратиха човек, който да ни види, разговаря с нас и да ни каже, че сме добре приети, но те са малко притеснени, тъй като църквата няма постоянно назначен пастир и да не би...случайно да станеме проводници ... да окажем зловредно влияние в църквата. Виждате ли- това е добре. говори за загриженост и аз обясних надълго (е, доколкото можах...:-) ) нашето водителство да дойдем в това събрание и любовта и загрижеността ни към хората. След време ни беше предложено лидерско място, аз приех, съпругата ми също служеше. Но докато ставаше всичко това, като че ли Бог започна да .... се оттегля от нашият дом. Ние жертвахме всичко- прибирахме се с децата по нощите, те спяха на ръцете ни, отивах недоспал и с бучаща глава на работа (водехме и нощни молитви), но виждах, че много хора живваха и Господ привдигаше духа на мнозина. Такаааа. А защо сега Той започна да Се оттегля от семейството ни?! Ето моята версия (както и тази на съпугата ми) : Святият Дух Е свободолюбив Дух (маааалко пояснение- смятам, че е нужно, поради възможносто от неправилно тълкуване на думата "свободолюбив" - имам впредвид Божият вид свобода- НЕГОВАТА ВОЛЯ И СПЕЦИФИКА НА ПРИСЪСТВИЕ, в никакъв случай не арогантно незачитане на духовните власти в събранието) и като такъв Той БЕЗАПЕЛАЦИОННО И ТИХО СЕ ОТТЕГЛЯ от всяко нещо, което ДИКТУВА ПРАВИЛА НА НЕГО, НО НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВА С НЕГОВОТО ПРИСЪСТВИЕ!!! Думата, която Господа ми даде е "форматиране" - ние не можем да форматираме Святият Дух в нашите събрания, хора! Той е ЛИЧНОСТ! Например- обичам да играя с дъщеря си на нейните игри, при които аз съм определен от нея герой, а тя- също измислена личност, но на мен ми омръзва в определен момент и, колкото и да я обичам, след ........време, аз ставам, целувам я, за да не се наскърби и отивам да върша нещо "като голям човек" - разбирате ли метафората ? Господа ни обича и ни цени мноооогооо повече от който и да било човек, но ще играе с нас игричката "неделно цръкве " до определен момент (аз лично смятам, че този момент е приключил отдавна и Той надига духовете на редица недоволни от положението вярващи хора с пророчески дар) , след който Той тихо и, в повечето случаи, незабелязано от нас, ни целува за "До скоро!" .... колко тъжно!

  В такава среда на липса на Божие присъствие, ние поставяме (или те се настаняват от организацията)"ЛИДЕРИ", "ЦАРЕ", "УПРАВНИЦИ", които действат в старозаветен модел и са функционални до определено време и в определена област в духа, за Божието царство, но след това те....стават "ИХАВОД"...разбирате, нали?! Господният Дух Е Свободолюбив Дух и Той желае свобода ЗА СВОЯТ НАРОД! "Лидерството" всъщност е небиблейско от гледна точка на Новият Завет служение, породено от нуждата "някой да сложи ред!", " Някой да установи правила и сигурност в "църквата". Така ние правим един про- православен модел на събрание, в който Духа на Бог не може (а и не трябва, а ?!!!) да бъде СВОБОДЕН ТАКА, КАКТО ТОЙ ЖЕЛАЕ- т.е. да се докоснем до ново ниво НА СВОБОДА И НОВО ИЗМЕРЕНИЕ НА БОЖИЕТО ЦАРСТВО- ТАМ, КЪДЕТО ТОЙ....Е....ЛИДЕРЪТ!!!!

  Когато църквата започне да става "ИХАВОД", лидерството започва да активира редица дейности, целящи въвличането на вярващите в редица мероприятия, повечето от които са добри и морални, но не са помазани от Господа и не са промотирани...от....НЕГО.... Аз бях шокиран, когато Господа ми каза : - Сине, спаси брака и семейството си !!! ММММММОООООЛЯЯЯ???!!! Аз, който съм молитвен воин, проповядвам помазано и толкова ме търсят- МОЛЯ?! Бях влезнал в коловозите на организацията, матрицата, схемата на религиозността, започнах да форматирам движението и действието на Духа....и Той започна да се оттегля от мен и семейството ми....- тъжно, а ?!  Покаях се и .....абдикирах... Една сестра, ужасена, ми каза, че това не е волята на Бог, че това .... ще разцепи църквата и т.н и т.н..... Но Господа ни даде семейна почивка и ние укрепихме пробойните и вакууума, започнал да се появява, защото бях нарушил Божиите приоритети и бях започнал да се моделирам, да придобивам образа на определената религозна група (без значение дали е ЕПЦ, ББЦ, ОБЦ, АРЦ,  или каквото и да е- ЦЕ...). Господа  ЖЕЛАЕ ДА БЪДЕМ ПОДОБНИ САМО НА НЕГОВИЯТ СИН!!!! Господ Е Ревнив и е тъжно, че се опитваме да го "орамквяваме"....достойно за покаяние- нали?!!

  Затова, аз смятам, че движението на Духа в тези дни е ОБРЪЩАНЕ НА СЪРЦАТА НА БАЩИТЕ КЪМ СЪРЦАТА НА СИНОВЕТЕ, ОБРЪЩАНЕ НА СЪРЦАТА НА СИНОВЕТЕ КЪМ СЪРЦАТА НА БАЩИТЕ------- ТРАНЗИЦИЯ ОТ ЛИДЕРСТВО КЪМ БАЩИНСТВО !!!! Святият Дух изрично ми показа, че това е свързано с презентацията на кръста в нашият живот- лидерството е движение до определено време, то е изтекло, в момента това движение трябва да претърпи преход КЪМ БАЩИНСКО СЛУЖЕНИЕ И БРАТСКА ЛЮБОВ- в противен случай то е проводник на егоизъм, гордост, арогантност, диктатура, ...и....и...и...(ами вие знаете не по- зле от мен ! ), което е оскърбително за кръста.

  В краят бих искал да кажа категорично- не съм обиден на никого, обичам всичките лидери, но не може да продължава така ! ГОСПОД НИ НАРЕЧЕ СЛУЖИТЕЛИ, НЕ ЛИДЕРИ (ВОДАЧИ, ПРЕДВОДИТЕЛИ, ЦАРЕ)!

  Господа да Е с душите ви , възлюбени!

  Моля ви, преди да напишете коментар, прочете внимателно постинга ми!

  Използвана литература :  http://topmount.dir.bg - Книгата на А. Стром "Християни извън Църквата ", статията на Д. Донев по книгата на Дж. Барна "Революция" - http://hristianstvo.blog.bg/viewpost.php?id=94993 

Ваш в Христос Исус : Владимир Минев.


взаимоотношения,   водачи,   религиозни робовладелци,   религиозни феодали,   секти,   слуги,   църкви
 
Коментари
от george в 31.07.08 14:18
Отговори на това
Гост
Владо, добре дошъл!!!
Святият Дух свободолюбив, защото Той е индетифициран със СВОБОДАТА.
Според простото тройно математическо правило:
а = б = с следователно а = с и обратното за неравенството можем с Божията помощ да го приложим и за духовните реалности в общението:
няама свобода = няма Святия Дух!
Какво търсим на такова място!
Бог ти го е показал с две основни цели:
1. За да те изведе на свобода
2. За да го направиш достояние на всички други пленници, според писаното в Лука 4!
Това ние го знаем от горчив опит ( коригирай си го сам, това в скобите преди "което е оскърбително за кръста") , може да не е по-добре от теб, но със сигурност го знаем!
Ако си бяхме чели Словото Му овреме, а не бяхме разчитали на предъвкана храна;
Ако Го бяхме търсили, "като скрито съкровище";
Ако бяхме копнели за Неговото присъствие, а не човешкото;
Ако бяхме изпитвали ВСИЧКО от любов;
Ако си бяхме казвали истината;
Ако се бяхме вслушвали в наречените от теб "бунтари";
Ако не бяхме следвали "човешки поучения";
Ако внимателно се бяхме вглеждали в ПЛОДА;
Ако само... нямаше толкова много "АКО"!
Слава на Бог, че е в контрол на всичко и движи всичко според Волята си.
Един днес, друг - утре - но Той търси заблудените! и много се радва когато ги намери!
Така, че отново добре дошъл при Него!!
Нека сега Който те намери да ти даде и мъдрост да Го следваш без да се губиш! Ти и семейството ти!
И накрая - да те освободи от всичко, което е останало от миналото (транзиции и други високопарни чуждици ми напомнят за ...)
По отношение на литературата, която си ползвал.
Хората се опитват да обяснят Божията суверенна намеса с някакви термини, близки до познатите ни, но СПОРЕД МЕН, не са непременно Божийте.
Какво искам да кажа?
Няма "християни" ИЗВЪН църквата Му!
Те или не са християни и са в рганизацията, или са ученици и полседователи на Помазаника и са "извън" фирмите!
Но ако са християни - то те са в църквата Му!!!
Има много претендиращи да са "истинската църква", но Неговата църква ще се познае по това, че:
- е изградена от хора имащи любов помежду си
- действа чрез силата на Святия Дух
- само и единствено ИСУС ХРИСТОС и е глава
- портите на ада са безсилни да я спрат
- не се вмества в светските стандарти и човешки изисквания и представи
Може би не е пълно, но поне е характерно.
Бог не прави революций - Той няма кого да сваля от власт НАСИЛСТВЕНО, защото и без това ВСИЧКО си е в Неговта ръка и сам Той е Цар на Царете и Господ на Господарите.
Това като явление е т.н. "отхвърленото старо",което Бог винаги е имал наум, но човеците в "своите мъдрувания" са се извратили и отклонили от истината.
Остава да позволиш и на Египет да те напусне и ще се радваш в Неговата Свобода!
Бог да те благославя, води и пази!
от Владо в 01.08.08 09:36
Отговори на това
Регистриран на: 25.07.08 10:47
Коментари: 127
george, благодаря ти за отговора! Много точно и искренно си го написал- от вчера го прочетох над 5 пъти.
"....Ако само... нямаше толкова много "АКО"!
- колко си прав!
Излизането от "системата на християнството " и влизането в истинският живот на Христови последователи не е безболезнен процес - това е като една дъъъълга екзекуция, в която бавно се късат нашите чувствени връзки с дадената организация и започваме да разбираме.... АЗ СЪМ....БИЛ ....(нима е възможно, Боже?!)...АЗ СЪМ БИЛ ....М А М Е Н?!!!!!
Много от нас, неразбирайки, че излизайки изпод човешкият контрол (надявам се правилно да ме разберете - имам впредвид точно определени случаи, които съм глобализирал по- горе с пример на самият мой живот и мен самият) имат уникалният шанс да преоткрият ИСТИНСКИЯТ ЖИВОТ, ИСУС ХРИСТОС, МЕСИЯТА !
На мен не ми е първото излизане от християнският Вавилон- не че съм някакъв тарикат, който все мрънка и все нещо не му е сгодно- просто искаме с жена ми най- простото и най- конфронтативното нещо на света : БОГ ВСРЕД НАС! Не смятам, че човек трябва да се щура като муха без глава докато открие "мястото си" - аз мисля, че проблемът е много по- основен и се нарича ДА ЖИВЕЕШ В НЕГОВАТА ВОЛЯ ЗА ТВОЯТ ЖИВОТ. Дори и така написано, неминуемо то бива автоматично форматирано и възприето клишезирано (говоря от личен опит!). Волята на Бог за нашият живот е нещо тотално различно от стандартното "раз- два- три и - хоп, подскок....и пак: раз- два- три и- хоп, подскок", практика, наложена в средите ни . Волята Му е да има ....свобода, петкратните дарове да функционират в пълнотата на Духа, служителите да не са контролирани от никой, но отговорни по правилният начин - модела на "Деяния"....и хората МУ (а не хората на организацията!) - ходещи в Христовата идентичност и сила и свобода и красота и...и ....и....и.....
хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

от BELIATPAPA в 31.07.08 18:32
Отговори на това
Гост
Думата лидер се среща само на едно място в новият завет и това е в Матеи 2/6 но там много ясно се говори за Исус и е думата "игуменос" никуде на друго място в новият завет не се споменава.Бог иска да сме свободни и да се радваме в него и да търсиме него.Не мога да разбера тази мания на хората да се наричат лидери и да искат само да поучават и да се мешат навсякуде това за мене е не Библеиско вярвам че Бог иска да издигне хора които да му служат от цялото си сърце на всички места в обществото но това не се отнася за "лидерите".Пасторите трябва да се грижат за църквата и да наставляват светиите а не да им заповядват защото хората които са ревностни за Бог рано или късно ще разберат какво Бог иска от тях и ще напуснат тази организация.Сам Исус показа какъв трябва да е истинският пастор и какво трябва да прави истинският пастор.Исус трябва да е нашият начинател и усъвършител на вярата ни.Сега в много църкви пасторите само казват какво са чули и научили от интернета и това говорят а са забравили да се молят Бог да им помаже проповедите и сам Бог да им дава слово което да проповядват което много жалко.Ако човек не си изгради живота на лични откровения от Господа знанието не го ползва и не може да го спаси.
от george в 01.08.08 08:32
Отговори на това
Гост
Белият папа, извинявай, но по това, което казваш си личи как го виждаш, защото така го мислиш.
Пасторът според казаното от теб по-горе е т.н. лидер.
А според мен и това, което виждам в писанията - такава личност и "длъжностна характеристика" не съм срещал, поне в моята библия!
Друга е Божията уредба в църквата Му, а съвсем друга е в човешката организация.
Протестанството следва модела на католицизма с малки ВЪНШНИ разлики, но СТРУКТУРНО по същество нямат разграничаващи разлики.
Аз например не съм видял в Божието слово някои неща, които са ЕМБЛЕМАТИЧНИ пр католицизма и протестанството:
1. Амвон-ЪТ - убиецът на общението и затвор за Святия Дух
2. Клир и миряни - всички сме СЪРАБОТНИЦИ на Божията нива, всеки СПОРЕД дарбата , която е приел за ОБЩА полза
3. Ритуали (господна вечеря, венчавки и сватби, кръщенета и погребения, освещаване и...)
4. Празници и традиций( Рождество и Великден)
5. Регистрация пред властите
6. Несменяемост
7. Безпогрешност
8. Небиблейски доктрини
9. Господарствуване, вместо слугуване
Това са основните, но сигурно има и други.
Може да си се молят колкото искат - това не е Божия модел и Бог няма да помаже нещо, което не е от Него.
Всичко ще е сухо и безжизнено и с други методи и средства ще се опитват да компенсират липсата на живот, но ... когато го няма Животът - какъв живот очакваш.
Така, че позволи на Бог да изчисти ума ти от неправилните неща, които си видял, подкрепял и живял.
Повярвай ми, трябва ВРЕМЕ Божия модел да смени светския.

от vminev в 01.08.08 09:51
Отговори на това
Гост
Абсолютно е така, george! Той и ****** си го знае, защото е чел "Новият мях", но може би има впредвид " при това положение- поне си вършете добре работата, за която така, или иначе ви се плаща!"
ААА между другото, понеже "виждам, брат в твое лицееее" ( ) един съ-идейник,- ти как мислиш- не е ли дошло времето?! А ако не е дошло- според теб защо си чатим тееезинки редове ?!
Аз мисля, че времето е дошло !
" ДОЙДЕ ВРЕМЕ СТАВАЙТЕ,
ОТ СЪН СЕ СЪБУЖДАЙТЕ!
ДОСТА РОБСТВО И ТИРАНСТВО-
ВСИЧКИ НА ОРЪЖИЕ!!!"
ХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ
от eureth в 01.08.08 11:28
Отговори на това
Гост
В новия завет няма пастори,

така че няма смисъл да се обсъжда, какви трябвало да бъдат и какви не трябвало да бъдат.

Тях изобщо не трябва да ги има, а трябва да се утвърждава Божията воля, засвидетелствана в новия завет.

http://edinni.com/w/index.php/%D0%93%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8_%D0%B8_%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%82%D1%8A%D0%BA


от george в 01.08.08 11:56
Отговори на това
Гост
Владо, откъде да започна?
Ще карам подред и ще се старая с Божията благодат да не пропусна нещо, но ако има пропуск - прости и ме подсети за да ти отговоря.
Всяко начало е трудно! А най - трудно е, когато всичко си правил искрено, от сърце, "мислейки че принасяш служба на Бог"
А човеците са създадени да не бъдат сами, а да са в общение помежду си и тогава с годините се пораждат връзки, които са болезнени при разкъсването им!
Важното е човек за себе си и дома саи да вземе решението, което Исус Навин взе:
" Аз и моят дом ще служим Господу!"
След това е важно да се приготвиш да те обявят за луд( дай ми и-мейла си и ще ти пратя нещо, което Бог ме вдъхнови навремето, когато ме извеждаше от системата), за странник, да те анатемосват и осмиват, но ... това е ЕДВА началото.:-)
Ако ми разрешиш да ти опонирам от опит - ти "НЕ СИ БИЛ МАМЕН", а ти си ПОЗВОЛИЛ да бъдеш измамен, защото не си постъпвал като "благородните беряни"; карал си го на доверие, без да гледаш "плода" в дългосрочен план, за да видиш и двата характерни за него Божествени белега:
1. Изобилен
2. Траен
и тогава да го съпоставиш с видовте почва, за които Исус ни дава пример в притчата си, за да стигнеш до Матей 24 :
"Който устои ДОКРАЙ...той ще бъде спасен"
На какво да устояваме?
Откритите неща(конфронтивните) са явни и много е по-лесно да им се противопоставиш, защото НЯМА опасност да не ги разпознаеш и никакъв риск да сбъркаш - те са на другия фронт!!
Но когато трябва да се устоява на скрити неща като съблазън; сребролюбие ( чети християнизиратата му форма - ПРОСПЕРИТЕТ); власт (сега ми се ревна епископство); слава( амвон - всички ще ме виждат и слушат, колко съм велик) и ...ред "имащи вид на благочестие" нещица, промъкнали се като "светъл ангел", но ЛИШЕНИ от силата му - тогава е трудно да устоиш, ако не си основан на словото Му, ако не изпиташ всичко в дълбочина, ако не дочакаш и КЪСНИЯ плод!
- изглежда добре на вид( като плода на дървото в Едемската градина);
- всички го практикуват - от Америка до Корея, аз ли се извъдих най-умния,
- да си позволя да обсъждам неща, които са от такива авторитети...генерали на вярата?
И много други съмнения, които се промъкват и както си го казал и ти, но с други думи - човешкия контрол - а аз ти го казвам :
страхът от човек връзва, но на КОГО бих искал да угаждам за да бъда Божий служител? (Притчи 29:25; Гал 1:10) са те карали много пъти не се съгласяваш с Божия ТИХ гласец и да се съгласяваш с човешки мнения, нямащи НИЩО ОБЩО с ИСТИНАТА!
Слава на Бог, че все пак си се покорил и сега с твоето семейство се решили по примера на Исус Навин и Мисах, Седрах и Авденаго!!
Сега си дръж очите добре отворени, всичко ИЗПИТВАЙ, Духът не угасяй!
Няма да е лесно, но... пък е блажено:-)
- Приятелите ти намляват, но за сметка на това остават САМО ИСТИНСКИТЕ!
- Свободното ти време си увеличава за да бъдеш с Бог и със семйството си
- Не си даваш дарбите и парите за човешка кауза
- Изпълваш се със мир и радост
- Виждаш, че не си сам и че освен Бог, откъм теб са и други "бунтари"
Е, това е накратко от мен!
А за последния ти пост - нещо не вденах! Осветли ме, моля те!
от BELIATPAPA в 01.08.08 20:06
Отговори на това
Гост
Георги не знам брато как са постъпили с тебе но за мене още не могат да спрат да ме оплюват и да се опитват чрез мои "приятели" да ме накарат да им се извиня и да се върна при ********* макар че те лично и Владо ще го потвърди са ме лъгали повече от 5 години само за една молитва и когато им казах че трябва да ми се извинят те ме обявиха за бунтар,непокорен на лидерите и човек които вкарва "пагубни влияния в църквата"
макар че само 2-3 месеца преди това "лидерите " ме караха да се моля за тях и ми благодаряха за това че съм се молил много помазано.Дори ме разделиха с приятелката като казаха "......тероризира десетки хора" но не можаха да споменат нито едно име и "....е терорист и пребива хора по спирките и ги влачи по улиците" макар че аз имам изрично лекарска забрана да не вдигам повече от 5 килограма и те това го знаеха много добре.При все че съм им казвал много пъти че никога няма да се върна в прелом не знам защо искат да се върна ?
Не си ме разбрал за изказването за мене лидер е човек които има мания за величие а служител е човек които е готов винаги да даде живота си за да защити своите хора,идеи и разбирания.


/редактирано от администраторите: вж http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?1542/


от IvanQS в 02.08.08 00:37
Отговори на това
Гост
Попаднах на една публикация с която съм съгласен .
Ето и два цитата от нея

ДОМАШНА ЦЪРКВА?
...
"Много християни днес с години ходят на църква, търкат столовете и пейките, стават когато трябва, сядат когато трябва, но продължават да бъдат измъчвани от един въпрос. Въпрос, на който по-голямата част от тях никога не намират отговор. А той е: "Каква част от Тялото Христово съм аз?". Тревожено е, защо днес църквата е водена от 10-20% активни служители, докато другите 80-90% са пасивните миряни, клатещи одобрително или неодобрително глава, ставащи или сядащи след призива на пастора?. Каква е тази система? Църквата днес се превърнала от организъм в организация, занимаваща се предимно с административни функции, строителни проекти. Много съвременни проповедници заявяват от амвона, че църквата е изгубила първата си любов, което поражда малко носталгия, която вече се е изпарила след приключването на събранието или малко след това. В съвременната църква ясно се вижда един дуализъм т.е. проведени множество конференции, изговорени хиляди проповеди, написани огромен брой книги, но всичко това го няма като приложение. Според мен проблема е този, че ние сме се отделили от чистотата и простотата, която дължим на Христос (2 Коринтяни 11:3). Наистина сме оставили първата си любов, към която трябва да се върнем незабавно!
И така, защо няма ученичество и защо го няма този вид взаимоотношения, а в ранната църква ги имаше и двете? Защо църквата днес е организация, а не организъм - Христовото Тяло (1 Коринтяни 12:13,27)? В ранната църква имаше възможност всеки участник да се включи в изграждането на тялото. В съвременната църква това е невъзможно. Взаимоотношенията бяха характерната й черта. Днес това е само едно добро амвонно пожелание, поемащо си въздух през 15-те или 20-те минути, ако въобще има такива, в кафенето след "служба". Какво да правим тогава? Нека да се върнем към добре познатите ни простички апостолски предания (завещаните учения), които не са тежки (1 Йоан 5:3), към Словото. Отговора е там"!
....
Колко много днес църквата прилича на света! Както в управлението на една държава като България има хора, които не се интересуват от народа и гледат как да го ограбят и да живеят в охолство на техен гръб, така и в църквата има така наречения "клир" (висше духовенство), който е привилегирован както "духовно", така и финансово. Наскоро четох "свидетелството" на един пастор, как едно семейство от Америка когато било в тях му предложило да му дадат солидна сума USD за да си закупи собствен апартамент. А какво да кажат тези "миряни", у които никога няма да отседне американско семейство, но за сметка на това ще чуят "свидетелството" на своя "духовен" пастор, който е уповавал на Бога за това снабдяване.
В църквата ясно са се оформили две класи, духовенство (клир) и миряни, едните активни служители, другите пасивни наблюдатели. Двете образуващи една идеална симбиоза, неспособни да съществуват едната без другата. В атмосферата на голямата зала, където в продължение на два часа кроткият мирянин гледа в поска на амвона, слушайки поредното многословно поучение, умело крие своя грях и проблем, нещо което в една домашна обстановка е почти невъзможно. Нека да видим какво казва Исус, не за разделението, а за единството:
?да бъдат всички едно; както Ти, Отче, си в Мене и Аз в Тебе, така и те да бъдат в Нас (едно), за да повярва светът, че Ти си Ме пратил. Йоан 17:21
Няма и капка съмнение, че Нашият Господ отхвърля всяко разделение, на каквато и да било основа. Едно събрание в дома благоприятства изграждането на истински приятелства, премахването на разделението клир-миряни. В едно такова събрание всеки може да сподели сърцето си, може свободно да прекъсва с въпроси, на каквито между другото Самият Исус отговаряше, а не отхвърляше. Критерия за добро събрание не е качеството на проповедта, понеже такава няма, а отвореното събрание основано на взаимоотношения водено от Духа, всеки споделящ сърцето си или своите размисли върху словото, като в крайна сметка се вижда многообразието на Божията благодат, а не субективното мнение на човека застанал зад бента наречен амвон.


от BELIATPAPA в 03.08.08 17:32
Отговори на това
Гост
Иван много си прав че църквата е разделена на лидери и миряни които нямат право на глас защото са бунтари ако изкажат мнението си,точно затова и аз съм тука защото те приемат такъв какъвто си заедно с всичките ти недостатъци и бива човек изобличаван с любов.никои не гое грижа как живееш всеки от лидерите иска да дават хората все повече и повече за да могат те да живеят добре и да се возят в скупи коли и да имат голями апартаменти.Но тях ги благославя Бог а обикновените вярващи не могат да са благословени защото не са достоини.вече проповедите на много от тях нямат сила защото очите им не са насочени към Господа и не живеят на лични откровения от Бог а всичко се базира на знания за Бог.
докато Бог затова ние оставил словото си за да го четеме всеки ден и живееме на откровенията които ни дава ежедневно и ни се разкрива от словото.
от george в 05.08.08 15:44
Отговори на това
Гост
Белият папа,
Сега вече ясно си го казал и няма повод за грешно тълкуване.
Аз предлагам да не говорим повече за това, КАКВО НЕ Е ЦЪРКВА, какво не в ЛИДЕР, защото около нас сме се нагледали на това до втръсване.
Даже онези, които са "под крилото" и "под властта" на ... съвременния лидер едвам издържат на хомота, но те няма къде да отидат, защото няма откъде да го видят, понеже Словото не се чете от тях, но им го дават "форматирано" по протестанстски, с тук - таме гарнирано снякоя католическа или православна подправка.
Ето защо нека всеки да изследва Словото и да опише какво е намерил, систематизирано, акто го съпостави със сегашната действителност.
Така ще може да се направи ЯСЕН паралел и да се види, кое е и кое НЕ Е от Бог и тогава, човек ще може да избира кой път да вземе!
Може например да се започне с явления като конгреси, конференций, библейски училища и се мине през структури и постове и ... каквото се сетите и сте видяли и чули.
Нека Бог да ни дава дух на мъдрост и откровение!
от BELIATPAPA в 05.08.08 18:11
Отговори на това
Гост
преди 15 години мисля че беше направихме "марш на свободната вяра" имаше около 800 човека.
само да ви питам как приемате това че някои пастори развеждат вярващо семеиство без единият съпруг въобще да сее явил в съда ? и трябва ли да се разделя едно семеиство от лидерите ако единият нее съгласен да се разделят и мъжа НЕ упражнява физическо насилие а просто нее съгласен с жена си да даде някои неща на църквата ???
от IvanQS в 05.08.08 19:43
Отговори на това
Гост
BELIATPAPA, това са религиозни робовладелци размахвайки словото като камшик,за да водят предоверилите се и омаяни последователи в покорство.
Ние сме свободни в Исус Христос и за това не искам да превръщам свободата си в църквянско робство.

Мразя това,което мрази Бог и обичам тези, които Той обича.
Зная границите на моята свобода и я търся в Неговото Слово.

от BELIATPAPA в 02.02.09 19:09
Отговори на това
Гост
много добре си гио казал браво на тебе.
от чужденец в 10.05.13 14:21
Отговори на това
Гост
Това е добро начало - да кажеш открито истината и ако е нужно да страдаш поради нея. Има обаче нещо, което прави впечатление при прокламирането на истината, на който и да е форум - липсват делата на вяра, които би трябвало да последват правилното учение.

Тоест, ако на този форум има пет човека, които наистина обичат Бога и са оставили всичко, за да го следват, то защо тези пет човека не са заедно в реалния живот, за да си помагат? Пратениците оставили всичко и отишли в Ерусалим, за да бъдат полезни на останалите, по заповед от небето. Ако от 2008 до 2013 вие не сте изградили праведните връзки, които добре описвате, то по какво се различавате от неправедните пастори, които също говорят Божието слово, но нямат никакво намерение да го живеят?

Време е се покаете и да заживeeте, това което толкова добре описвате, особено george, в чиито думи се вижда много разбиране.
от братолюбие в 11.05.13 14:06
Отговори на това
Гост
Чужденец, радвам се че задаваш този въпрос(за петте човека, които трябва да са заедно и да си помагат), защото това е и мой копнеж. Аз и за това се записах с този ник във форума (братолюбие), защото точно това е което днес е необходимо на всички ни - реално братолюбие в действие, или както ти го казваш - "делата на вяра, които би трябвало да последват правилното учение" От 2008ма до 2013та за мен лично бе време на болезнена промяна в което време осъзнах, че не може човек да стои на друго освен на Божието Слово - Библията, и че ако стои на друга основа(литература), претендираща дори и за пророческа - тоест като думи от Бог, може да се подхлъзне фатално! И когато човек отхвърли всичко фалшиво и остави само Истинното Слово Божие да бъде негов учител, тогава е нужно да се практикува това, което се учи, инак не ни носи полза наученото. А първото е любов към Отец и Сина и второто е любов към брата ни.
По въпроса за праведните връзки между братята, е възможно и да има такива между някои от участниците в този форум (може би между тези, които живеят в едно и също населено място, не зная), но този въпрос всъщност е и призив, на който трябва да откликне всеки обичащ Господа, дори и да е сиромах и да не е в състояние да окаже кой знае каква подкрепа на братята си, защото тогава може на самия него да се окаже подкрепа.
от Владо в 18.05.13 23:44
Отговори на това
Гост
Здравей, "чужденец".
––––––
цитат:
Това е добро начало - да кажеш открито истината и ако е нужно да страдаш поради нея.
––––––

Всъщност аз не съм открил нищо - Бог ми показа реално че в структурата на т.н. "църква" нещата са в несъвместимост с писанията.

––––––
цитат:

Има обаче нещо, което прави впечатление при прокламирането на истината, на който и да е форум - липсват делата на вяра, които би трябвало да последват правилното учение.
––––––

Ами дела он-лайн е малко ... да кажа - странно. Това е интерпространство, където може да се ОПИШАТ неща и да се даде съвет. Но да ИЗВЪРШИШ нещо он-лайн съм виждал единствено във филма "МАТРИЦАТА". Вече ако имаш опитност в интернет дела, можеш да споделиш - за мен ще е интересна тази опитност ...

––––––
цитат :

Тоест, ако на този форум има пет човека, които наистина обичат Бога и са оставили всичко, за да го следват, то защо тези пет човека не са заедно в реалния живот, за да си помагат?
––––––

Кой е казал, че петте човека не са заедно в реалният живот? Можеш да проследиш в дискусията, че всъщност пишат хора, които се ПОЗНАВАТ. Вече доколко сме близки, мисля, че е отделна тема. Понякога разстоянията между живелищата също са от значение.


––––––
цитат:

Пратениците оставили всичко и отишли в Ерусалим, за да бъдат полезни на останалите, по заповед от небето.
––––––

Разбирам, но това е ИЗКЛЮЧЕНИЕ, А НЕ ПРАВИЛО. Тук никой не казва че е пратеник на Божият Син, нито пък, че му е наредено, да отиде в Йерусалем.

––––––
цитат:


Ако от 2008 до 2013 вие не сте изградили праведните връзки, които добре описвате, то по какво се различавате от неправедните пастори, които също говорят Божието слово, но нямат никакво намерение да го живеят?
––––––

Тук явно негодуваш, обвинявайки. Сега - относно негодуванието ти за евентуална липса на близост между нас - мисля, че това НЕ Е ТВОЯ РАБОТА. , Относно обвинението ти че понеже не сме изградили близост помежду си, а пък в същото време поучаваме, макар и он-лайн - аз НЕ СМЯТАМ, че това е повод да ни поставиш на съдният стол наравно с хора, които окачестяваш като (?) лицемери - било то "пастори", било то "непастори".

––––––
цитат:

Време е се покаете и да заживeeте, това което толкова добре описвате, особено george, в чиито думи се вижда много разбиране.
––––––

Да разбирам, че отправяш призив за покаяние? Редно е, по силата на постулираната от теб логика, да те попитам за две неща - минимум.

1. какви са ти делата?

2. с кои си изградил "праведни връзки" и доколко реално те са изградени

3. от позиция на пророк ли отравяш този апел за покаяние, или ПРЕДПОЛАГАШ и ни увещаваш да се покаем от някакъв грях ... Защото не оставам с впечатлението, че в писанията липса на "праведни връзки" е грях, от който трябва да се покайват Божиите хора.


Поздрави.

Владо.
Публикувай коментар
Относно
Потребителско име:
Коментар: